GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Hamburg: Socijaldemokrati pobjednici izbora, AfD ostao ispod praga

Hamburg: Socijaldemokrati pobjednici izbora, AfD ostao ispod praga
IZBORI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.02.2020 / 20:07
Autor: SEEbiz / H
HAMBURG - Na izborima za lokalni parlament grada-savezne zemlje Hamburga u nedjelju pobijedila je Socijaldemokratska stranka Njemačke (SPD), a po prvi put u posljednjih nekoliko godina populističko desnoj Alternativi za Njemačku (AfD) nije uspjelo prijeći izborni prag na nekim izborima.

Prema prvim službenim nepotpunim rezultatima SPD je osvojio 37,6, Zeleni, 25,5 Kršćansko-demokratska unija (CDU) 11,4 te stranka Ljevica 9,1 posto.

Liberalno-demokratska stranka Njemačke (FDP) je osvojila pet posto glasova i vjerojatno će ponovno ući u parlament Hamburga, a AfD s 4,7 posto nije prešao izborni prag.

To je prvi put u posljednjih nekoliko godina da populističko-desničarski AfD nije prešao izborni prag na nekim od izbora u Njemačkoj i time po prvi put mora napustiti neki parlament.

"Ovo je veličanstvena večer. SPD je pobijedio jer smo se u Hamburgu jasno koncentrirali na naše zadaće i građani su to prepoznali", rekao je kandidat SPD-a na izborima u Hamburgu i aktualni gradonačelnik grada-savezne zemlje Peter Tschentscher usprkos činjenici da su socijaldemokrati u usporedbi s posljednjim izborima izgubili osam posto glasova.

Stranka Zeleni je izrazila zadovoljstvo najboljim povijesnim rezultatom u Hamburgu i poboljšanjem od 13,5 posto u usporedbi s posljednjim izborima.

Kandidati SPD-a i Zelenih su signalizirali kako teže nastavku socijaldemokratsko-zelene koalicije koja je posljednjih pet godina na vlasti u Hamburgu.

Glavni tajnik CDU-a Paul Ziemiak je rekao kako je najslabiji rezultat demokršćana u Hamburgu u poslijeratnoj Njemačkoj "gorko iskustvo".

On je za loš rezultat okrivio previranja na vrhu stranke koja CDU potresaju od događaja u Tirinškoj gdje je lokalni CDU zajednički s AfD-om spriječio izbor kandidata stranke Ljevica za premijera nakon čega je predsjednica stranke Annegret Kramp-Karrenbauer najavila povlačenje.

Izlazak AfD-a iz hamburškog parlamenta mnogi su doživjeli s olakšanjem a u izbornim stožerima SPD-a i Zelenih se nakon objavljivanja rezultata mogli čuti povici "Nacisti van".

Analitičari upozoravaju kako se izbori u Hamburgu ne mogu primijeniti i na ostatak zemlje gdje su primjetni drugačiji trendovi.

"Treba biti jako oprezan, Hamburg nije ostatak Njemačke", rekla je politologinja Julia Reuschenbach za ARD.

U ispitivanjima javnog mnijenja AfD u ostatku Njemačke uživa podršku od oko 15 posto birača a u nekim istočnonjemačkim saveznim zemljama i iznad 20 posto.

AfD je za loš rezultat u Hamburgu optužio medijsku kampanju koja je ovu stranku povezivala s rasistički motiviranim terorističkim napadom u Hanauu u srijedu u kojem je ubijeno deset osoba.

Tagovi: Hamburg, SPD, AfD, CDU, Peter Tschentscher, Alternativa za Njemačku
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE