GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian: Putin će vršiti pritisak na Balkan i Srbiju

Guardian: Putin će vršiti pritisak na Balkan i Srbiju
MEDIJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.03.2022 / 11:00
Autor: SEEbiz / H
LONDON - Guardian je objavio opširnu analizu u kojoj upozorava da bi Rusija mogla početi da širi konfrontaciju sa Zapadom pritiskom na Srbiju, kroz podrivanje nezavisnosti država zapadnog Balkana.

Kako su naveli regionalni lideri za Guardian, zvaničnici iz zapadnobalkanskih zemalja apeluju na NATO i EU da ubrzaju pristup njihovim zahtevima na za članstvo, jer se plaše da će Rusija, kako bi skrenula pažnju sa dešavanja u Ukrajini izazvati rat u ovom delu Balkana.

Kosovski premijer Aljbin Kurti upozorio je da je „u interesu Ruske Federacije da ima stvara nova ratišta jer ne želi da se vrate miru“.

Predsednica Kosova, Vjosa Osmani predvidela je da će „Rusija, destabilizacijom zapadnog Balkana, nastojati da destabilizuje celu Evropu” i rekla da Moskva koristi Srbiju da ugrozi demokratske vrednosti.

Takođe, Šefik Džaferović, bošnjački član tročlanog Predsedništva Bosne i Hercegovine, upozorio je da je njegova zemlja posebno ranjiva na ruski uticaj, jer Milorad Dodik, srpski član Predsedništva koji ima bliske veze sa Kremljom, preti da će se povući Učešće bosanskih Srba iz nacionalne armije, pravosuđa i poreskog sistema – što bi u stvari označilo kidanje Dejtonskog mirovnog sporazuma kojim je okončan rat između balkanskih naroda 1995. godine.

"Dodik pokušava da iskoristi činjenicu da je pažnja Zapada usmerena na Ukrajinu“, rekao je Džaferović za Guardian.

Dodao je da Dodikovo ponašanje svakako podstiče i ohrabruje Rusija, koja uvek želi da pokaže da može da destabilizuje meko podnožje EU i NATO-a.

"Zapadne vlade bi to trebale mnogo ozbiljnije da razmotre i da se aktivnije i snažnije angažuju u Bosni i Hercegovini i celom regionu”, rekao je Džaferović.

Sa druge strane, Osmani je rekla da se u Ukrajini pokazalo da smirivanje autokrata poput Vladimira Putina i predsednika Srbije Aleksandra Vučića ne funkcioniše.

„Rusija će verovatno koristiti ili Baltik ili zapadni Balkan – ili oboje – da podigne tenzije i proširi krizu na međunarodnom planu", rekla je Osmani.

Njen kolega Kurti kaže da se boji da ukoliko duže traje rat u Ukrajini, veće su šanse za prelivanje na zapadni Balkan. Jer je, kako kaže u interesu Ruske Federacije da ima nova ratišta.

„Putin i dalje smatra intervenciju NATO-a na Kosovu najvažnijim nedavnim pojedinačnim događajem. On želi da Kosovo propadne kako bi pokazao da je uspeh NATO bio privremen, baš kao u Iraku i Avganistanu", rekao je Kurti.

Njihove primedbe usledile nakon što je nemačka ministarka spoljnih poslova Analena Berbok započela turneju po zapadnom Balkanu, uključujući Kosovo, rekavši da je odlučna da pošalje poruku da Evropa neće dozvoliti da region padne pod uticaj Rusije.

Četiri balkanske države udvostručile su svoje pozive za ozbiljan napredak u vezi sa zaustavljenim aplikacijama za pridruživanje NATO-u i EU.

Kosovo takođe aplicira za članstvo u Savetu Evrope – iz kojeg Rusija istupa.

„Sve što vidimo u Ukrajini budi sećanja na visoku cenu koju smo morali da platimo da bismo ostvarili našu slobodu", kaže Kurti.

Osmani se takođe osvrnuo i na to što je Beograd je jedino mesto u Evropi sa pro-putinovskim protestima i političarima koji ne osuđuju postupke Rusije.

"Oni su jedina zemlja u Evropi koja se nije uskladila sa sankcijama EU. Upravo suprotno – povećali su broj letova iz Beograda za Rusiju.

Tagovi: Vladimir Putin, Guardian, Aleksandar Vučić, Albin Kurti, Milorad Dodik, Šefik Džaferović
PROČITAJ I OVO
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE