GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Guardian: Hrvatska policija seksualno zlostavljala Afganistanku

Guardian: Hrvatska policija seksualno zlostavljala Afganistanku
OPTUŽBE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2021 / 14:34
Autor: SEEbiz / H

LONDON - Afganistanska državljanka tvrdi da su ju hrvatski policajci seksualno zlostavljali nakon prelaska granice, u jednom trenutku i prijeteći joj nožem, piše u srijedu britanski Guardian.

Britanske novine prenose izvješće Danskog vijeća za izbjeglice (DRC) o incidentu koji se navodno dogodio 15. veljače, na hrvatskom teritoriju u blizini Velike Kladuše.

U izvješću piše kako je Afganistanka s još četvero ljudi, među njima dvoje djece, pokušala prijeći granicu između Hrvatske i BiH, no zaustavio ih je policajac koji je prema njima usmjerio pušku.

Zatražili su azil, na što su se policajci „nasmijali“, a potom je ona izdvojena zbog pregleda. Guardian piše kako je insistirala da ju policajac ne dodiruje „jer je žena i muslimanka“, a to je „haram“, odnosno zabranjeno u islamu, nakon čega ju je policajac ošamario.

Policajac ju je potom navodno dirao po grudima i stražnjici te joj je naredio da skine sve majice, što je ona odbila. Petero migranata potom je odvedeno policijskim vozilom, nakon čega je policija ponovno udarala Afganistanku, naredila joj da se u potpunosti skine i počela ju seksualno zlostavljati, u jednom trenutku joj stavivši i nož na vrat.

Policija je fizički napala i druge migrante iz te skupine, nakon čega im je naređeno da otpješače u BiH, piše Guardian.

Britanski medij piše kako je Europska komisija (EK) osudila ovaj navodni čin i pozvala hrvatske vlasti da istraže te tvrdnje i kazne odgovorne.

Glavna tajnica DRC-ja Charlotte Slente rekla je kako, iako je EK angažirana oko migrantskog pitanja na hrvatskoj granici, proteklih mjeseci nema napretka u istragama izvješća o brutalnom postupanju policije, niti su uspostavljeni najavljeni neovisni mehanizmi nadzora.

Guardian piše i o odgovoru ministarstva unutarnjih poslova da „tog dana nije bilo postupanja sa ženskim ilegalnim migrantima“ te da hrvatska policija spašava stotine migranata iz minskih polja, iz rijeka ili snježnih uvjeta, što pokazuje ne samo da je organizirana i profesionalna u zaštiti granice, nego i humana.

MUP tvrdi, prenosi britanski medij, da se hrvatska policija opetovano prikazuje kao brutalna bez „ijednog dokaza“, kao i da su ilegalni migranti, kad im ne uspije prelazak preko granice, spremni lažno optužiti policiju za loš tretman.

Po DRC-u, od svibnja 2019. gotovo 24.000 migranata ilegalno je potisnuto natrag u BiH, od toga 547 u prva dva ovogodišnja mjeseca.

Tagovi: The Guardian, Afganistan
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE