GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

GSA najveća prepreka prijenosu vlasti na Bidenovu administraciju

GSA najveća prepreka prijenosu vlasti na Bidenovu administraciju
PREPREKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2020 / 08:47
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Malo poznata američka savezna agencija, Uprava za opće poslove (GSA), najveća je prepreka novim naporima u borbi protiv koronavirusa, izjavio je u srijedu navečer izabrani američki predsjednik Joe Biden.

"Mnogo stvari nam nije dostupno", uključujući ažurirane podatke o osobnoj zaštitnoj opremi i plan raspodjele cjepiva protiv covida-19, rekao je Biden.

Emily Murphy, koja je na čelu GSA, mora "utvrditi" pobjednika izbora održanih 3. studenoga, na kojima su se sučelili Biden i aktualni republikanski predsjednik Donald Trump. To je uvjet za davanje sredstava i resursa pobjedniku, a ona to dosad nije učinila.

Zbog odgađanja GSA da proglasi pobjednika izbora, Bidenov tim ne može doći do milijuna dolara saveznog novca te se ne može sastati s dužnosnicima obavještajnih agencija i ministarstava. Zakon ne govori izričito kada se GSA mora oglasiti, ali Bidenov tranzicijski tim tvrdi da je njihova pobjeda čista i da se odgoda ne može opravdati, bez obzira na to što Trump odbija priznati poraz.

Murphy je jedina ovlaštena za plaće, uredski prostor, službene email adrese i obavještajne brifinge za novu administraciju, koja službeno preuzima dužnost 20. siječnja.

"Ako to ne bude uskoro dostupno, bit ćemo u zaostatku tjednima ili mjesecima" glede napora za suzbijanje širenja koronavirusa, rekao je Biden na virtualnom eventu sa zdravstvenim djelatnicima u Washingtonu.

Treći val zaraze zahvatio je SAD, a broj mrtvih od posljedica covida-19 prešao je 250.000 u srijedu.

Guverner New Jerseya, demokrat Phil Murphy opisao je u srijedu "ludu situaciju" u kojoj svakodnevno razgovara sa stručnjacima za koronavirus u Bijeloj kući i ima odvojeni kanal komunikacije s Bidenovim savjetnicima za virus.

"Ta dva tabora ne razgovaraju i to je veliki problem", rekao je guverner za CNN. "To je veliki problem koji bi mogao ugroziti raspodjelu cjepiva, a šire gledano i živote."

GSA nije rekla kada će Murphy donijeti svoju odluku a agencija nije odgovorila ni na pismo Kongresa s istim pitanjem, rekli su dužnosnici američkog Kongresa.

Savezne države imaju rok do 8. prosinca za potvrdu izbornih rezultata kako bi Elektorski kolegij službeno glasovao 14. prosinca.

Izborni dužnosnici iz obje glavne stranke i cijelog SAD-a su rekli da nema dokaza o namještanju izbora a isto su zaključila savezna tijela nadležna za sigurnost izbora.

Tagovi: Joe Biden, Uprava za opće poslove, Bijela kuća, Phil Murphy, Donald Trump
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE