GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gruzijska separatistička pokrajina raspisuje referendum o pripojenju Rusiji

Gruzijska separatistička pokrajina raspisuje referendum o pripojenju Rusiji
SEPARATISTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 13.05.2022 / 22:20
Autor: SEEbiz / H
TBILISI - Vlasti proruske separatističke pokrajine u Gruziji, Južne Osetije objavile su u petak da će 17. srpnja organizirati referendum o njezinu pripojenju Rusiji.

"Predsjednik" Anatolij Bibilov je "potpisao uredbu o raspisivanju referenduma u republici Južnoj Osetiji", priopćeno je iz njegova ureda, navodeći "povijesne težnje" stanovnika tog malenog kavkaskog teritorija kao razlog za pripojenje Rusiji, s kojom graniči.

Južna Osetija je 2008. bila u središtu rusko-gruzijskog rata nakon kojega je Kremlj priznao njezinu neovisnost kao i neovisnost druge separatističke gruzijske pokrajine Abhazije i ondje postavio vojne baze.

Vijest o raspisivanju referenduma dolazi 79. dana ruske invazije na Ukrajinu.

I ukrajinske separatističke pokrajine Donjeck i Luhansk, kojih neovisnost Moskva također priznaje, izrazile su zanimanje za priključenje Rusiji.

Ofenziva protiv Ukrajine potaknula je val solidarnosti u Gruziji.

Potonja je i ranije nazivala "neprihvatljivim" plan Južne Osetije o organiziranju referenduma o ulasku u Rusku Federaciju.

Rusija je u kolovozu 2008. napala Gruziju čija se vlada borila s proruskim milicijama u tom dijelu zemlje, pošto su granatirale gruzijska sela.

Sukob se završio za pet dana uspostavom primirja u kojoj je posredovala Europska unija, ali uz cijenu pogibije više od 700 ljudi i desetke tisuća raseljenih etničkih Gruzijaca.

Tagovi: Gruzija, Rusija, anatolij Bibilov, Južna Osetija
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE