GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gruhonjić: U Srbiji normalizacija nasilja

Gruhonjić: U Srbiji normalizacija nasilja
UPOZORENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2019 / 11:05
Autor: SEEbiz / N1 info
BEOGRAD - Novinar i programski direktor Nezavisnog društva novinara Vojvodine (NDNV) Dinko Gruhonjić je izjavio za TV N1 da je u Srbiji poslednjih sedam godina u toku proces "normalizacije nasilja", da "tabloidi nemaju zazora", da "prisustvujemo totalnoj propagandi", a da je "moral gurnut ustranu".

Gruhonjić je ocenio da je dovodjenje pitanja novinara N1 u vezu sa zdravstvenim stanjem predsednika Srbije Aleksandra Vučića, "crtanje mete" i "simptom bolesti društva".

U procesu koji je nazvao "normalizacijom nasilja", Gruhonjić je objasnio da "kada targetirate pojedince kao domaće izdajnike, strane plaćenike.., onda je, ma koliko to grozno zvučalo, potpuno 'normalno' da ti ljudi nekako 'zaslužuju' neku vrstu batina i da posle toga javnost uopšte ne reaguje na to... jer je pripremljena na to da je nasilje sasvim uobičajena stvar u ovakvom društvu konflikta".

Govoreći o tome što su u tekstovima tabloida pitanja novinara N1 navedena kao uzrok pogoršanja zdravstvenog stanja predsednika, Gruhonjić je rekao da je "crtanje ogromne mete na reporteru N1... jedan od ozbiljnih simptoma bolesti društva", već i da se javnost navikava da su "dopuštena isključivo pitanja koja se nekom političaru svidjaju".

"Gde je kritička javnost, koja je tu uloga medija, novinara?", pitao je Gruhonjić i rekao da su "novinari tu da postavljaju neprijatna pitanja, izmedju ostalih, i političarima".
Govoreći o napadima i pritiscima na novinare u Srbiji, ukazao je da "vlast... treba da odgovara za te vrste pretnji, i vlast je ta koja treba da se pravda, ...da objasni zbog čega Srbija tone iz godine u godinu na svim medjunarodnim listama kad je u pitanju sloboda medija i sloboda izražavanja".

Na pitanje da li medjunarodna zajednica to toleriše u Srbiji, Gruhonjić je odgovorio potvrdno jer je "apsolutni prioritet" stabilnost regiona, ali da će "ta pogrešna taktika koštati i njih, pre ili kasnije".

Jer, kako je rekao, ako imate ovakvu državu u Evropi u kojoj institucije ne funkcionišu, a deklarativno stremi ka EU, onda će i EU pre ili kasnije imati problem zbog takve države u kojoj su "uništene praktično sve institucije i u kojoj je bezmalo sve dozvoljeno da se radi".
Gruhonjić je rekao da novinari medjusobno nisu dovoljno solidarni, a trebalo bi "da se mi koji se još držimo kodeksa naše profesije, koji pokušavamo da se bavimo ovim na način kako je to propisano, da se ujedinimo".

"Ako kolega istražuje neku priču.., a treba mu pomoć hajde da se svi ujedinimo i da napadnemo tu priču s 15 strana", rekao je Gruhonjić i istakao da bi tada svi postali svesni da političari "postoje zahvaljujući nama".

"Kao što i lekar mora da poštuje Hipokratovu zakletvu, ne treba da budete novinar ako ne poštujete novinarski kodeks", rekao je Dinko Gruhonjić za N1.

Tagovi: Dinko Gruhonjić, Aleksandar Vučić, Miodrag Sovilj
PROČITAJ I OVO
Valentina Wiesner još jedan mandat na čelu DZNAP-a
AUTORSKA PRAVA
Valentina Wiesner još jedan mandat na čelu DZNAP-a
ZAGREB - Društvo za zaštitu novinarskih autorskih prava održalo je izbornu Skupštinu u prostorijama Hrvatskog novinarskog društva u Zagrebu, na kojoj je izabralo Predsjedništvo i Nadzorni odbor u novom sastavu za sljedeći četverogodišnji mandat.
Šarec: Slovenija spremna i na zatvaranje granice
TEŠKA SITUACIJA
Šarec: Slovenija spremna i na zatvaranje granice
LJUBLJANA - Slovenski premijer Marjan Šarec izjavio je u ponedjeljak da je Slovenija spremna i zatvoriti granice ukoliko se pojača rizik unosa koronavirusa.
Zbog koronavirusa odgođen MasterClass o kineskom turističkom tržištu
ODGODA
Zbog koronavirusa odgođen MasterClass o kineskom turističkom tržištu
ZAGREB - Tvrtka Proconcept izvijestila je kako je zbog koronavirusa odgođen MasterClass o kineskom turističkom tržištu.
WHO: Možemo pobijediti virus, prerano za proglasiti pandemiju
TVRDNJE
WHO: Možemo pobijediti virus, prerano za proglasiti pandemiju

ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija je priopćila da se koronavirus još uvijek može suzbiti te da bi bilo preuranjeno proglasiti pandemiju, iako Covid-19 ima taj potencijal.

Weinstein proglašen krivim po dvije od pet točaka optužnice
PRESUDA
Weinstein proglašen krivim po dvije od pet točaka optužnice
NEW YORK - Bivši filmski mogul Harvey Weinstein, čije seksualno zlostavljanje mladih glumica u usponu je pokrenulo #MeToo pokret, proglašen je krivim po dvije od pet točaka optužnice u ponedjeljak na suđenju u New Yorku.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE