GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman o Milanovićevom vetu: Ne želimo postati incidentna država

Grlić Radman o Milanovićevom vetu: Ne želimo postati incidentna država
STAVOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 12.05.2022 / 14:22
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman dao je izjavu prije sjednice Vlade te među ostalim komentirao odluku Finske da podnese zahtjev za pristupanje NATO-u.

“Kad govorimo o Švedskoj i Finskoj, treba osigurati na internoj razini snažnu potporu za članstvo u NATO savezu. Kad sve procedure budu zadovoljene, oni bi mogli tijekom svibnja aplicirati za članstvo, a onda se sastaje Sjevernoatlantsko vijeće i potpisivanje protokola o pristupanju”, rekao je Gordan Grlić Radman i dodao:

“Stav Vlade je da dajemo potporu ovim državama od početka, a ovog vikenda će se u Berlinu sastati ministri NATO-a na neformalnom sastanku na kojem će sudjelovati i Finska i Švedska. Prema našoj proceduri, možda je to predsjednik Republike zaboravio kad je rekao da Crna Gora nije članica, imali smo slično postupanje kad je bilo u pitanju njihovo članstvo i 2019. Sjeverne Makedonije. Veleposlanik dobiva naputke za MVEP-a i tako će biti u ovom slučaju. Širenjem NATO-a ne samo da jačamo sigurnost i obranu NATO saveza, nego i našu sigurnost. Siguran sam da je i predsjedniku države jasno da je to nacionalni interes.”

Komentirajući najavu predsjednika Republike da će uložiti veto na ulazak Finske u NATO, rekao je: “Milanović može imati svoje mišljenje, ja govorim o proceduri. Veleposlanik će poslušati razumno mišljenje koje je u skladu s našim obvezama u NATO savezu, poslušat će nacionalne interese. Hrvatska popravlja veliku štetu koju je predsjednik nanio izjavama jer je ugrozio našu reputaciju. Ne želimo postati incidentna država, nego država koja dijeli te vrijednosti.”

O izjavama nove slovenske ministrice vanjskih poslova Tanje Fajon, koja je rekla da se trudi da Hrvatska čim prije uđe u Schengen, no potrebna je paralelna implementacija Arbitražnog sporazuma, Radman je rekao:

“Imamo novu slovensku vladu. Pobjednicima smo čestitali izbore. Nadamo se da ćemo održavati dobrosusjedske odnose. Naš ulazak u Schengen nema veze s otvorenim graničnim pitanjima među našim državama kao ni s arbitražnim postupkom. Uskoro ćemo se susresti s kolegicom. Siguran sam da je i u interesu Slovenije hrvatski ulazak u schengenski prostor. U praksi ćemo se susresti sa stvarima koje politike nastoje riješiti jer to nikome nije u interesu. Sa Slovenijom imamo odlične odnose osim te granične problematike, ona je naslijeđe raspada bivše države.”

Upitan za rekaciju Rusije koja je najavu Finske za ulazak u NATO komentirala da se time povećava vjerojatnost izravnog i otvorenog sukoba između NATO-a i Rusije, Radman je rekao da ulazak u NATO nije nikakva prijetnja:

“Ne trebamo to gledati kao prijetnju. Pravo je svake države definirati vlastitu politiku, biti članom ove ili one organizacije… Ako je to volja njihovih državljana, to treba poštovati. Te zemlje su dobrodošle. Nema nikakve prijetnje. Mi želimo jačati našu sigurnost. Treba razgovarati, ulagati diplomatske napore kako bi se eventualni sukobi prevenirali i kako bi se dokazalo da ulazak Finske i Švedske nikome nije prijetnja.”

Na pitanje može li uopće Zoran Milanović uložiti veto, rekao je: “Mislim da će sve to biti gotovo kroz ovih nekoliko mjeseci. Vlada upućuje na ratifikaciju zakon u Sabor koji većinom donosi odluku o tome i to je najviše zakonodavno tijelo u Hrvatskoj. Ako si želi stvoriti incident, to bi još više naštetilo već ugroženoj reputaciji Hrvatske. Ovo što predsjednik čini, to je spašavanje i traženje konopca spasa kad se želi članstvo Finske i Švedske vezati uz pitanje u BiH, to je psihološka ucjena. Vlada čini sve da se osigura jednakopravni položaj Hrvata u BiH, ali to je drugo pitanje.”

Prokomentirao je i nedavne izjave mađarskog premijera Viktora Orbana da bi Mađarska imala more da joj ga Hrvatska nije uzela.

“On osebujno nastupa i koristi prigodne osvrte. Sigurno nema revizije, nema promjena granica jer hrvatsko more nikad nije bilo mađarsko. Jučer sam u Marakešu pričao s mađarskim ministrom da ga povijesno vratim u vrijeme Habsburške monarhije, Mađarska je koristila rijeku preko hrvatskog teritorija. Takve izjave ne pridonose dobrosusjedstvu niti jačanju dijaloga. S druge strane Mađarska je snažno zagovarala članstvo Hrvatske u EU. Nikome ne možemo dopustiti da svojata teritorij koji nikad nije ni bio njihov. Odbacujemo takve izjave premijera Orbana. Granica između Mađarske i Hrvatske se uvijek znala”, naglasio je Grlić Radman.

Tagovi: Zoran Milanović, Gordan Grlić Radman, Finska, NATO, Viktor Orban
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE