GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman o Dačićevom dolasku: On zna o čemu se radi, svjedok je povijesti

Grlić Radman o Dačićevom dolasku: On zna o čemu se radi, svjedok je povijesti
HRVATSKA-SRBIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.01.2023 / 20:48
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Premijer Andrej Plenković primio je predsjednika Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministra za ljudska i manjinska prava i društveni dijalog Republike Srbije Tomislava Žigmanova u Banskim dvorima u Zagrebu.

Srbija će s Hrvatskom tražiti bolje odnose u budućnosti bez ikakvog uvjerenja da ćemo sad jedni drugima promijeniti svijest i mišljenje, kazao je prije nekoliko dana prvi potpredsjednik Vlade Srbije i ministar vanjskih poslova Ivica Dačić te najavio da će Srbija u ovoj godini “odlediti” odnose s Hrvatskom što je predložio predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

U realizaciji toga plana trebali bi pomoći čelnik Demokratskog saveza Hrvata u Vojvodini (DSHV) i ministar za ljudska i manjinska prava u Vladi Srbije Tomislav Žigmanov te predsjednik Srpskog narodnog vijeća (SNV) i zastupnik SDSS-a u Hrvatskom saboru Milorad Pupovac.

Na tom tragu, Žigmanov i Dačić na poziv SNV-a stižu na domjenak u povodu pravoslavnog Božića u Zagreb, gdje se očekuju i najviši hrvatski dužnosnici.

Dan uoči Dačićeva dolaska u hrvatsku metropolu premijer Andrej Plenković primio je Žigmanova u Banskim dvorima, a u izjavama za medije nakon sastanka hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman istaknuo je da je riječ o važnom sastanku i kazao da je hrvatska Vlada podržavala Hrvate u Srbiji te da očekuje da i Srbija poštuje reciprocitet kao što je to u Hrvatskoj po pitanju zastupljenosti manjina: “Da hrvatska manjina uživa sve standarde koji joj pripadaju s obzirom na europsku stečevinu i vladavinu prava.”

Upitan hoće li se susresti s Dačićem sutra, kazao je da će popiti kavu: “Razgovarati se mora”. “Očekujemo od Srbije aktivan dijalog”, poručio je hrvatski šef diplomacije i dodao: “U interesu nam je stabilnost i dobri odnosi naših država.”

“Dugo čekamo na odgovore i uvijek je Hrvatska imala otvorena vrata, nema tu nikakvih odleđivanja, RH je kao odgovorna članica EU-a i NATO-a, sve smo ispunili što se tiče naših integracija. Želimo to i Srbiji”, poručio je i podsjetio da je jedna od najproblematičnijih točaka u odnosima dviju zemalja pitanje nestalih u ratu.

“Treba se suočiti s prošlošću, tu je odgovornost Srbije na testu. Srbija ima šansu koju treba iskoristiti”, istaknuo je Grlić Radman.

“Dačić točno zna o čemu se radi, svjedok je povijesti. Ono što nas interesira su pitanja koja su od krucijalne važnosti – pitanje nestalih, odštete logoraša, procesuiranje ratnih zločinaca koji su možda još na slobodi, ta nama smiješna univerzalna jurisdikcija… Stvari treba promijeniti”, naglasio je.

Ranije danas Žigmanov i Pupovac poptpisali su u Zagrebu Deklaraciju o suradnji Srba iz Hrvatske i Hrvata iz Srbije i poručili da suradnja nema alternativu.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Ivica Dačić, Tomislav Žigmanov
PROČITAJ I OVO
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ODGOVOR
Milanović ovom fotografijom odgovorio Ustavnom sudu
ZAGREB - "Danas u 17 sati reći ću vam što mislim o onome što je u ime Ustavnog suda danas rekao HDZ-ovac Miroslav Šeparović. A do tada pogledajte kako HDZ donosi odluke tzv. Ustavnog suda", napisao je predsjednik Milanović.
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
OŠTRO
Grbin o odluci Ustavnog suda: Popišali su se na sve nas
ZAGREB - Predsjednik SDP-a Peđa Grbin sazvao je izvanrednu konferenciju za novinare s početkom u 15:30 u središnjici stranke na Iblerovom trgu.
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
STAVOVI
Puhovski: Nije ispravno Milanoviću oduzeti pravo da bude mandatar ako podnese ostavku
ZAGREB - Ustavni sud u petak je donio odluku prema kojoj predsjednik Republike Zoran Milanović zbog svojih istupa tijekom prdizborne kampanje, a bez prethodnog podnošenja ostavke, ne može biti mandatar za sastav buduće vlade, a ni premijer.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE