GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti, mora se mijenjati izborni zakon

Grlić Radman: Hrvati u BiH ne smiju biti zakinuti, mora se mijenjati izborni zakon
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.05.2021 / 19:49
Autor: SEEbiz / H
STOLAC - Hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman izjavio je u subotu u Stocu kako Vlada RH neće dopustiti da Hrvati u Bosni i Hercegovini budu zakinuti, inzistirajući da oni imaju pravo birati svoje legitimne predstavnike vlasti bez preglasavanja.

„Kao hrvatska Vlada mi ne možemo dopustiti da hrvatski narod u BiH bude zakinut u temeljnim pravima koja je ostvario i Daytonskim sporazumom. Hrvati u BiH trebaju zadržati vlastiti identitet i imaju pravo na legitimitet biranja vlastitih predstavnika“, rekao je novinarima hrvatski šef diplomacije upitan o izbornoj reformi u toj zemlji.

Grlić Radman dodao je kako će hrvatska država nastaviti pomagati bosanskohercegovačkim Hrvatima "ne samo u razvojnoj pomoći, nego i politički". Ponovio je da službeni Zagreb podupire daytonski ustroj BiH kao jedne država s dva entiteta i tri ravnopravna konstitutivna naroda.

„Ako želimo Bosnu i Hercegovinu kao stabilnu, institucionalno frunkcionalnu i naprednu, onda se mora donijeti Izborni zakon koji će jamčiti jednaka prava za sva tri konstitutivna naroda i svim njezinim građanima“, istaknuo je.

Hrvatski šef diplomacije u subotu je Stocu bio izaslanik hrvatskog premijera Andreja Plenkovića na obilježavanju 76. godišnjice Bleiburške tragedije i križnoga puta. Na lokalnom mjesnome groblju položio je vijenac i zapalio svijeće za žrtve komunističkih zločina.

„Tu je bilo stratište gdje su komunistički zločinci počinili velika ubojstva civila, vojnika i zarobljenika bez suda i presude. To je jedno strašno poglavlje hrvatskog naroda koji je bio žrtva svih ideologija od fašističke, nacističke tako i komunističke“, rekao je ministar.

Ranije tijekom dana u Mostaru se susreo s predsjednikom Hrvatskog narodnog sabora BiH i tamošnjeg HDZ-a Draganom Čovićem s kojim je razgovarao o izbornim reformama i putu zemlje prema Europskoj uniji.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Hrvati u BiH, izborni zakon u BiH
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE