GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: EU treba iskoristiti krizu kao priliku za promjene

Grlić Radman: EU treba iskoristiti krizu kao priliku za promjene
KRIZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 23.10.2021 / 07:51
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Europska unija u vremenima koja dolaze treba ojačati svoje jedinstvo i zajedničko djelovanje na svim područjima te iskoristiti krizu kao priliku za promjene u cilju stvaranja bolje budućnosti, kazao je u petak u Zagrebu ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman.

Ministar Grlić Radman sudjelovao je na međunarodnoj konferenciji „Europska unija u svijetu: prošlost, sadašnjost i budućnost” koju je organizirala Hrvatska paneuropska unija u povodu obilježavanja 30 godina svojeg osnutka.

Konferencija je dio Konferencije o budućnosti Europe kojom se građanima iz cijele Europe želi omogućiti da svojim idejama pridonesu oblikovanju zajedničke budućnosti.

Grlić Radman istaknuo je da se u proteklih 30 godina Hrvatska politički afirmirala na međunarodnoj razini te je danas angažiran i pouzdan partner u brojnim globalnim i regionalnim organizacijama.

Podsjetio je da Hrvatska ove godine obilježava 25 godina članstva u Vijeću Europe, a 15. siječnja 2022. 30 godina međunarodnog priznanja.

Hrvatska je nekoć živjela u totalitarnom, komunističkom sustavu, ali se izborila za slobodu i parlamentarnu demokraciju te prije osam godina postala članica Europske unije, kazao je.

Grlić Radman izrazio je uvjerenost da će Hrvatska 1. siječnja 2023. biti spremna za ulazak u eurozonu, a kad je riječ o Schengenu, kazao je da su svi tehnički uvjeti ispunjeni te da se tijekom iduće godine možemo nadati pozitivnoj političkoj odluci država članica i pristupanju.

Kao jedno od nedavnih postignuća kojim se možemo ponositi izdvojio je i hrvatsko predsjedanje Vijećem EU-a prošle godine koje se odvijalo u okolnostima pandemije koja je naglasila važnost europskog jedinstva

„To jedinstvo, to zajedničko djelovanje u vremenima koja dolaze treba dodatno ojačati na svim razinama”, kazao je.

„Sposobnost predviđanja kriza, spremnost na odgovore na krize, ali i ukupna otpornost Europske unije te njezina strateška autonomija područja su koja zaslužuju osobitu pažnju i našu dugotrajnu predanost”, kazao je.

„Bitno je imati odlučnost i viziju kako iskoristiti krizu kao temelj za jačanje sposobnosti Europske unije, kao priliku za promjene koje su nužne u cilju stvaranja bolje budućnosti, zelene i digitalne, otpornije i sigurnije za naše građane”, dodao je.

U pogledu klimatskih promjena, teme koja je izbila u vrh europskih i svjetskih politika, Grlić Radman kazao je da su one prilika za razvoj novih tehnologija i da Hrvatska ima potencijal što ponuditi.

Hrvatskoj je osobit interes i nastavak proširenja EU-a na države zapadnog Balkana jer želimo stabilno susjedstvo, naglasio je.

Grlić Radman se i ovom prigodom zauzeo za izmjenu izbornog zakonodavstva u BiH, uoči izbora u listopadu 2022., kako bi se osiguralo legitimnu zastupljenost sva tri konstitutivna naroda i svih ostalih građana u bosanskohercegovačkim institucijama.

Skupu se putem video-poruke obratila i potpredsjednica Europske komisije Dubravka Šuica, pozvavši građane da se uključe u rad Konferencije o budućnosti Europe, koja je najveći projekt participativne demokracije ikada.

„Sve države članice suočavaju se sa sličnim izazovima uključujući demografske. Svi dijelimo zajedničku sudbinu i svi smo dio zajedničkog rješenja. Uvjerena sam da ćemo zajedno pronaći najbolja rješenja za Hrvatsku i EU”, kazala je.

Na konferenciji su govorili i predsjednik Međunarodne paneuropske unije Alain Terrenoire, hrvatski zastupnici u Europskom parlamentu Željana Zovko i Karlo Ressler te zastupnik u Hrvatskom saboru Davor Ivo Stier.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Europska unija, Dubravka Šuica
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE