GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grlić Radman: Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati

Grlić Radman: Dodik je činjenica i s njim treba razgovarati
PORUKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.11.2021 / 19:08
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Srpski član predsjedništva BiH Milorad Dodik je činjenica i s njim, kao i sa svima koji donose odluke, treba razgovarati, izjavio je u ponedjeljak u Bruxellesu hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman.

Na pitanje je li Dodik hrvatski prijatelj ili problem, Grlić je rekao da je to pojednostavljeno gledanje.

“To je crno-bijelo gledanje na stvar. Dodik je činjenica i s njim treba razgovarat, osobito Hrvatska koja ima najdulju granicu s Bosnom i Hercegovinom. Mi smo upućeni jedni na druge i moramo ulagati sve snage, diplomatske i političke kapacitete kako bismo pridonijeli stabilnoj, prosperitetnoj i funkcionalnoj BiH”, rekao je Grlić Radman.

Na primjedbu da se s Dodikom družio na rođendanskoj proslavi predsjednika HDZ-a BiH Dragana Čovića, Grlić Radman je rekao da je bio pozvan na tu proslavu na koju se pristojno odazvao i da ni od koga nije tražio da mu pošalje popis uzvanika.

Grlić Radman je rekao da je sastanku ministara vanjskih poslova, na kojem je jedna od tema bila zapadni Balkan i posebno situacija u BiH, ukazao na rast unitarizma i separatizma u susjednoj državi.

“Ključno je promijeniti izborni zakon koji će jamčiti ono što je dogovoreno Daytonskim mirovnim sporazumom, jednakopravnost i legitimno predstavljanje konstitutivnih naroda u kolektivnim institucijama BiH”, rekao je Grlić Radman.

Kritizirao je sve one koji u BiH odugovlače s dogovorom o promjeni izbornog zakonodavstva jer vrijeme istječe s obzirom da je sljedeća godina izborna.

“Svi koji odugovlače preuzimaju odgovornost i rizik za budućnost Bosne i Hercegovine”, rekao je hrvatski ministar.

Dodao je da je nekoliko ministara država članica podržalo njegovo izlaganje.

I visoki predstavnik za vanjsku i sigurnosnu politiku Josep Borrell izrazio je zabrinutost što čelnici u BiH ne koriste neizbornu godinu za dogovor o promjeni izbornog zakona. Također je izrazio zabrinutost što neki političari u BiH koriste retoriku podjela.

“Moram ponoviti da mi podržavamo jedinstvenu i suverenu BiH i pozivamo sve političke čelnike da sjednu za pregovarački stol”, rekao je Borrell.

Tagovi: Gordan Grlić Radman, Milorad Dodik
PROČITAJ I OVO
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE