GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Grčka i UNHCR pozivaju da se uključi Afganistance u premještaj migranata u EU

Grčka i UNHCR pozivaju da se uključi Afganistance u premještaj migranata u EU
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.01.2018 / 18:43
Autor: SEEbiz / H
ATENA - Grčka vlada i UN-ovo Visoko povjereništvo za izbjeglice (UNHCR) pozvali su u utorak Europsku uniju (EU) da u program premještaja uključi i afganistanske migrante koji su dosad iz njega bili isključeni.

"UNHCR preporuča da se program premještaja i smještaja nastavi (...)  stavljajući naglasak na neke skupine koje prvotno nisu bile obuhvaćene, poput ranjivih skupina Afganistanaca", rekao je Philippe Leclerc, predstavnik UNHCR-a u Grčkoj.

Leclerc je dao izjavu na tiskovnoj konferenciji koja je označila završetak prve faze europskog programa premještaja migranata prihvaćenog u rujnu 2015. kako bi se odgovorilo na velik broj migranata koji su preko Turske došli u Grčku uglavnom iz Sirije.

Na temelju tog programa, 22.000 ljudi je iz Grčke premješteno u druge zemlje EU-a, premda ih je trebalo biti 66.000.
Leclerc, grčki ministar za migracije Yannis Mouzalas i Gianluca Rocco, predstavnik Međunarodne organizacije za migracije (IOM) u Grčkoj izrazili su zadovoljstvo "grčkim naporima na premještaju tih izbjeglica", unatoč "teškoćama" i "otporu" nekih europskih zemalja, napose zemalja Višegradske skupine (Češka, Madžarska, Poljska i Slovačka) da u njemu sudjeluju.

"EU je donekle uspio ostvariti svoj cilj u ovoj prvoj fazi programa premještaja, premda su zemlje Višegradske skupine minirale tu politiku", istaknuo je Mouzalas.

"Europska solidarnost (...) je zakonska obveza", istaknuo je, podsjećajući da je Atena pozvala EU da u program relokacije uključi "Afganistance i maloljetnike bez roditeljske pratnje te da nacionalnost (izbjeglica) ne bude jedino mjerilo".

"EU nije odgovorio na te pozive, ali ćemo biti uporni", rekao je ministar.

Od travnja 2016. iz Turske je u EU premješteno 11.715 migranata, uglavnom u Njemačku, Nizozemsku i Francusku, pokazuju podatci EU-a.
EU si je krajem rujna zadao cilj da u dvije godine prihvati "najmanje 50.000" migranata iz zemalja kao što su Libija i Niger.

Tagovi: Grčka, UNHCR, migranti, Afganistanci
PROČITAJ I OVO
Počivalšekova nemoguća misija: Želi milijun novih stanovnika Slovenije u deset godina
MISIJA
Počivalšekova nemoguća misija: Želi milijun novih stanovnika Slovenije u deset godina
LJUBLJANA - Zdravko Počivalšek izjavio je da bi mjerama demografske politike u deset godina broj stanovnika u zemlji trebalo povećati sa sadašnjih dva na tri milijuna, što je izazvalo dosta zajedljivih komentara na njegov račun i shvaćeno kao neostvarivo "predizborno" obećanje konzervativnim biračima.
Johnson na udaru kritika zbog božićne zabave tijekom karantene
KRITIKE
Johnson na udaru kritika zbog božićne zabave tijekom karantene
LONDON - Britanski premijer suočio se u srijedu s kritikama nakon pojavljivanja snimke na kojoj se njegovo osoblje dobro zabavlja oko toga kako objasniti da je organizirano okupljanje u Downing Streetu tijekom prošlogodišnjeg božićnog 'lockdowna'.
Bundestag izabrao Olafa Scholza za novog njemačkog kancelara
IZBOR
Bundestag izabrao Olafa Scholza za novog njemačkog kancelara
BERLIN - Socijaldemokratski političar Olaf Scholz izabran je u Bundestagu u srijedu ujutro za novog njemačkog kancelara.
Hrvatsku putovnicu najviše traže državljani Srbije i BiH
PUTOVNICA
Hrvatsku putovnicu najviše traže državljani Srbije i BiH
ZAGREB - Od 4903 zahtjeva koji su u MUP pristigli ove godine i lani državljani Srbije podnijeli su 2982 zahtjeva, slijede državljani BiH sa 974 zahtjeva, a u proteklih 30 godina “naturalizacijom” je u hrvatsko državljanstvo primljen 1,1 milijun stranih državljana, piše u srijedu Večernji list.
Stručnjaci: Omikron bi mogao brzo izgurati deltu
VIRUS
Stručnjaci: Omikron bi mogao brzo izgurati deltu
WASHINGTON - Američki stručnjaci, uz ogradu da se saznanja o omikronu još uvijek prikupljaju, procjenjuju da bi zabrinjavajuća varijanta koronavirusa omikron mogla prestići varijantu deltu u roku od nekoliko tjedana.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE