GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Građani najviše vjeruju Alemki Markotić i Ivanu Đikiću

Građani najviše vjeruju Alemki Markotić i Ivanu Đikiću
POVJERENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.12.2020 / 19:49
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Promocija plus za RTL je provela istraživanje o trenutnom raspoloženju građana u zemlji. Uskoro bi trebali dobiti cjepivo, a nedavno je Stožer donio i nove, strože mjere u borbi protiv korone. U fokusu istraživanja bio je upravo Stožer.

U istraživanju za prosinac građani u njih većinom imaju dosta povjerenja, ali ono u odnosu na prošli mjesec pada, a raste nepovjerenje.

Potpuno Stožeru vjeruje i u njega ima veliko povjerenje više od 30 posto ispitanika, dok gotovo 30 posto njih timu koji odlučuje o našim životima dosta vjeruje, ali imaju rezervi prema nekim njihovim postupcima. Gotovo 40 posto ispitanika stožeru ne vjeruje ili u njega ima vrlo malo povjerenja.

Osoba od najvećeg povjerenja je i dalje Alemka Markotić, kojoj podrška građana i raste. S drugog mjesta znanstvenik Ivan Đikić svrgnuo je ministra Vilija Beroša.

Sa svojim izjavama i čestim kritikama rada stožera dobiva sve više podrške građana, većinom SDP-ovih birača, za razliku od Markotić koja uživa većinom potporu HDZ-ovih. Pada popularnost glavnom hrvatskom epidemiologu, ali malo raste šefu stožera Davoru Božinoviću, koji je zauzeo sedmo mjesto sa 2.9 posto simpatija ispitanika. I dalje je velik broj onih koji stožeru ne vjeruje – više od 14 posto.

Također je istraženo što građani misle o donesenim mjerama u borbi protiv širenja zaraze.

Prema novim rezultatima građani bi bili i još rigorozniji od Stožera. Iako manjina, oko 24 posto ispitanih, misli da su mjere pretjerane ili uglavnom pretjerane, više od 34 posto njih ovaj djelomični lockdown u kojem živimo posljednjih tjedan dana, smatraju potpuno pogođenim.

A da su mjere nedovoljne smatra više od 38 posto građana. No treba napomenuti da potpora mjerama pada u odnosu na prošli mjesec.
Građane smo pitali i koje su to mjere koje najviše podržavaju. Kažnjavanje zbog kršenja mjera koje je na snazi od jučer je na samom vrhu. Najviše podržavaju odluku o ograničavanju broja sudionika okupljanja. Slažu se i s kaznama za maske, a više od 50 posto ispitanika podupire zatvaranjem kafića, teretana i dvorana za rekreaciju.

No, ne treba zaboraviti da su rekreacija i kretanje vrlo bitni u ovoj pandemiji, kao i jačanje imuniteta – sve dok ne dođe cjepivo.
Upravo se ovih dana najavljuju prve doze za Hrvatsku, a sve više postavlja pitanje treba li cijepljenje protiv korone biti obvezno. U RTL-ovom istraživanju građani su rekli ne i to velikom većinom od 64 posto.

Gotovo 30 posto ispitanika smatra da cijepljenje ipak treba biti obvezno, evo i njihovih razloga: to jedini način zaustavljanja epidemije, podsjećaju na uspješnu borbu na isti način s ospicama, a dio ispitanika sumnja da bi neodgovorne tako trebalo natjerati na odgovorno ponašanje.

Ne slažu se s ovim tezama ispitanici koji su protiv obveznog cijepljenja i koji su u većini: glavni razlog koji navode je da je pravo na izbor ustavno pravo pojedinca, boje se nuspojava, a dio njih protivi se općenito obveznim cjepivima.

Na pitanje tko će se cijepiti, a tko ne, više od 40 posto ispitanika je odgovorila s da, bez obzira na zakonsku obvezu, a ako ih na to natjera zakon cijepit će se još njih gotovo 11.

I da bude zakonska obveza više od 30 posto ispitanika cjepivo neće primiti, veliki postotak je i onih koji nisu još donijeli odluku njih više od 15 posto.

Ako znamo da je za uspješno svladavanje virusa potrebna procijepljenost od više od 70 posto populacije - borba će se s virusom nastaviti i nakon dolaska cjepiva.

Ovo je istraživanje agencija Promocija plus provela od 1. do 4. prosinca na uzorku od 1300 ispitanika. Standardna greška uzorka je +/- 2,7 posto uz razinu pouzdanosti od 95 posto.

Tagovi: Alemka Markotić, Ivan Đikić, Vili Beroš, koronavirus u Hrvatskoj, cijepljenje
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE