GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Goran Marić: Nisam ostvario materijalnu korist u obnovi crkve

Goran Marić: Nisam ostvario materijalnu korist u obnovi crkve
TVRDNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.07.2019 / 16:54
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar državne imovine Goran Marić ustvrdio je u petak, u vezi svoje uloge u obnovi crkve u Župi Majke Božje Lurdske u Zagrebu, da "osim lijepe ljudske satisfakcije" što je pomogao realizaciji plemenite ideje, nije ostvario nikakvu materijalnu korist niti to omogućio nekom drugom, te da nije učinio ništa "mimo najboljih etičkih standarda".

Marić u očitovanju iz Ministarstva državne imovine navodi kako je točno da je u vrijeme kad je dogovorena obnova crkve bio dužnosnik i saborski zastupnik, aIi je na sastanku o obnovi crkve bio "isključivo kao župljanin Župe Majke Božje Lurdske".

"Razgovaralo se o idejnom rješenju obnove crkve, a u razgovoru najdoslovnije nisam sudjelovao", kaže Goran Marić. Ističe da nijednom nije sudjelovao ni u razgovorima oko financiranja obnove crkve, osim što je osobno višekratno dao simbolični prilog, kao i mnogi drugi župljani.

"Točno je da sam sudjelovao u razgovorima s tadašnjim provincijalom oko ideje obnove dijela samostana za potrebe smještaja studenata slabijeg imovinskog stanja. Ovu sam ideju doživio kao nešto iznimno ljudski i društveno vrijedno. I na nju sam kao čovjek reagirao i bio spreman osobno pomoći da se ta ideja realizira", tvrdi ministar državne imovine.

Navodi da je Franjevačka provincija imala derutni stan u Zvonimirovoj ulici, koji se zbog tadašnjeg stanja na tržištu nekretnina nije mogao prodati, te kako je točno da je "tvrtka Scientia d.o.o. kupila navedeni stan i platila ga u cijelosti, čime je obnova omogućena".

"Naglašavam da sam i u ovom projektu osobno financijski sudjelovao prema svojim mogućnostima. Naročito naglašavam da u svemu ovom, osim lijepe ljudske satisfakcije što sam pomogao realizaciji ove plemenite ideje, nisam ostvario nikakvu materijalnu korist, niti to omogućio bilo komu drugom. Jednako tako, dužnosničkom funkcijom nisam učinio ništa mimo najboljih etičkih standarda", poručuje Marić u očitovanju.

Portal Index objavio je da je ožujku 2008. godine u franjevačkom samostanu održan sastanak na kojem se dogovarala obnova samostana Majke Božje Lurdske na kojem su u ime Vlade bili tadašnji premijer Ivo Sanaderte ministri Marina Dropulić, Dragan Primorac i Božo Biškupić, te Mladen Barišić kao tajnik Ministarstva financija.

Na sastanku su bili i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić, a franjevce su zastupali fra Željko Tolić kao provincijal Franjevačke provincije, fra Frano Doljanik kao gvardijan samostana i Goran Marić, koji je tada bio saborski zastupnik.

Index, koji u više tekstova analizira cijeli slučaj, citira i riječi Tolića kojim im je potvrdio da je "Marić osigurao obnovu devet stanova i priručne kuhinje za Studentski dom franjevaca u Zagrebu" te da su franjevci Mariću zauzvrat prodali stan u Zvonimirovoj ulici.

"Dolazi do dogovora i ugovora s gosp. Goranom Marićem: Provincija njemu uništeni, devastirani i posve neuporabljivi stan u Zvonimirovoj ulici (uz financijsku nadoknadu), a on Provinciji devet obnovljenih stanova i priručnu kuhinju za izvanredno humane svrhe: za sirotinju, odnosno siromašne studente civile...", citira portal Tolića.

Obitelj Gorana Marića, naime, imala je tvrtku Scientia specijaliziranu za stručne, znanstvene i tehničke djelatnosti, kojom je upravljala Marićeva supruga Marijana, a 2011. godine ostvarila je prihod od 50.000 kuna i gubitak od 84.000 kuna.

Scientia je, navodi Index, stan od 101 četvornog metra u Zvonimirovoj 62 u centru Zagreba, prema kupoprodajnom ugovoru, kupila za 930.000 kuna.

"Kupoprodajni ugovor za taj stan, iako potpisan sredinom 2011. godine, realiziran je godinu kasnije, dakle 2012. godine. Već 2013. godine tvrtku Scientia, a s njom i stan u Zvonimirovoj ulici, preuzeo je Marićev prijatelj, poduzetnik Zvonko Šarić. Iako je Scientia imala stan vrijedan najmanje milijun kuna i 867.000 kuna na računu, Marići su tvrtku Šariću predali bez naknade. Odnosno, poklonili su je", ističe portal.

Šarić je četiri mjeseca nakon toga stan u Zvonimirovoj prodao za milijun kuna Šted Investu, bivšoj tvrtki Gorana Marića (Marić je u njoj bio direktor od 2005. do 2008. godine, kada se povukao jer je ušao u Sabor kao zastupnik HDZ-a).

Pritom Index ističe da je ministrov sin Ante Marić nedavno uselio u novoizgrađeni stan u Veslačkoj ulici od 136 kvadrata, približne vrijednosti od 2,5 milijuna kuna, čiji je vlasnik, prema podacima iz zemljišnika, tvrtka Veslačka nekretnine, tvrtka kćer Šted Investa.

Marić je s tim u vezi ranije rekao da je njegov sin podstanar u tome stanu te da tu nema sukoba interesa.

Tagovi: Goran Marić, Župa Majke Božje Lurdske
PROČITAJ I OVO
Milanović o Šeksu: Za gospodina kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao
ODGOVOR
Milanović o Šeksu: Za gospodina kodnog imena Sova nitko nikad nije glasao
ZAGREB - Upitan o izjavi Vladimira Šeksa koji je kazao kako bi trebalo pokrenuti proces opoziva predsjednika, predsjednik Milanović jeodgovorio vrlo oštro.
Šeks: Treba pokrenuti proces opoziva predsjednika Milanovića
OŠTRO
Šeks: Treba pokrenuti proces opoziva predsjednika Milanovića
ZAGREB - Na Milanovićevu najavu da će bojkotirati današnji Dan državnosti koji je HDZ-ova vlada nakon 19 godina vratila na 30. svibnja jer to za njega nije Dan državnosti, žestoko je reagirao HDZ-ov Vladimir Šeks, jedan od kreatora prvog hrvatskog Ustava.
Trump novim mjerama pomaže ubrzavanju potpune integracije Hong Konga i Kine
POSLJEDICE
Trump novim mjerama pomaže ubrzavanju potpune integracije Hong Konga i Kine
HONG KONG – Izjava američkog predsjednika da Hong Kong više nije autonoman od Kine je pokrenula proces skidanja specijalnog trgovinskog statusa bivše britanske kolonije za SAD, što ju stavlja u još teži položaj.
Milanović o Danu državnosti: Ovo je predizborni skup
PREDSJEDNIK
Milanović o Danu državnosti: Ovo je predizborni skup
ZAGREB - Predsjednik Republike Zoran Milanović dao je izjavu novinarima nakon polaganja vijenca na zagrebačkom groblju Mirogoj.
Brazil postao peta država u svijetu s najviše žrtava koronavirusa
VIRUS
Brazil postao peta država u svijetu s najviše žrtava koronavirusa

BRAZILIJA - Brazil je postao peta država s najviše umrlih od pandemije Covid-19, njih 27.878 i time je s tog mjesta istisnuo Španjolsku, a ukupno je u svijetu broj žrtava premašio 365.000, a broj zaraženih nadomak je šest milijuna, prema podacima dostupnima u subotu.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE