GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Golob želi ući u novu Macronovu paneuropsku stranačku obitelj

Golob želi ući u novu Macronovu paneuropsku stranačku obitelj
AMBICIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.06.2022 / 19:17
Autor: SEEbiz / H
LJUBLJANA - Stranka koja je prošli mjesec uvjerljivo pobijedila na izborima u Sloveniji pridružila se inicijativi francuskog predsjednika Emanuela Macrona o osnivanju nove paneuropske centrističke grupacije političkih stranaka, objavili su u subotu slovenski mediji pozivajući se na portal Politico.

Ta će grupacija uz Macronovu stranku i već afirmiranu asocijaciju liberalnih i demokratskih stranaka ALDE obuhvatiti i vodeće stranke u nekim državama srednje i istočne Europe.

Prijedlog o osnivanju nove paneuropske političke obitelji koja bi povećala francuski utjecaj na europsku politiku i mogla konkurirati europskim pučanima EPP, ali i savezu europskih socijalista i demokrata, kao sada najutjecajnijim grupama u Europskom parlamentu, iznio je Stephane Sejourne, francuski lider grupacije Renew Europe u kojoj već surađuju eurozastupnici iz Macronove stranke Renaissance, te skupina Alde, a spremnost da njihove stranke budu uključene u tu grupaciju već su potvrdili bugarski premijer Kiril Petkov i slovenski premijer Robert Golob, piše Politiko.

Golob je prošlog mjeseca uvjerljivo pobijedio na parlamenatarnim izborima u Sloveniji kao "novo lice" i to sa strankom koja je formirana samo par mjeseci prije toga, ali još nije uključena niti u jednu europsku političku asocijaciju stranaka.

Stranku je Golob osnovao najprije preuzevši jednu manju neaktivnu stranku koja se definirala kao ekološko-zelena, te nakon pobjede na izborima sklopio koalicijski ugovor o vladi sa Ljevicom i Socijalnim demokratima.

Golob je uz to najavio i skorašnji kongres na kojemu će se njegova stranka spojiti sa strankama dvoje bivših premijera, Alenke Bratušek i Marjana Šareca, koje na izborima u travnju nisu uspjele prijeći izborni prag, a obje su članice liberalne grupacije europskih stranaka ALDE.

Kako prenose slovenski mediji pozivajući se na Politico više o osnivanju nove grupacije stranaka bit će poznato uskoro na kongresu stranaka ALDE koji se održava u Dublinu, uključujući i naziv nove političke obitelji jer Macronovi zastupnici zaziru od uključivanja izraza "liberalno" u naziv grupe budući da on u Francuskoj obično asocira na liberalni tip kapitalizma, što bi za Macrona mogla biti politički neprihvatljiva oznaka.

Tagovi: Robert Golob, Emmanuel Macron
PROČITAJ I OVO
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
JASNA PORUKA
Ressler: Neće biti moguće sve što želi DP
ZAGREB - Europarlamentarac Karlo Ressler (HDZ/EPP) kandidat je i na ovim europskim izborima, a u Strasbourgu je za N1 komentirao što na njima očekuje.
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE