GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Genosov test može predvidjeti desetogodišnji rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti

Genosov test može predvidjeti desetogodišnji rizik za nastanak kardiovaskularnih bolesti
USPJESI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.05.2018 / 10:51
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Jedan od vodećih časopisa za kardiološke bolesti u svijetu "Circulation Research" objavio je ovih dana novi rad Genosovih znanstvenika pod nazivom "Glycosylation Profile of Immunoglobulin G Is Cross-Sectionally Associated Wth Cardiovascular Disease Risk Score and Subclinical Atherosclerosis in Two Independent Cohorts" koji ukazuje na povezanost glikana i rizika za nastanak kardioloških bolesti. 

Također, ovaj ugledni časopis, dodatno je u uvodnom editorijalu istaknuo Genosovo istraživanje te predstavio mladog hrvatskog znanstvenika i jednog od prvih autora rada dr.sc. Ivana Gudelja u rubrici Meet the First Authors.

Genosovi su istraživači, u konzorciju s kolegama iz Velike Britanije, otkrili da formiranje lezija u arterijama i subkliničkoj aterosklerozi korelira s nekim tipovima IgG glikozilacije. Istraživanje je provedeno na kohorti od 2970 žena u dobi od 40 do 79 godina, a mjerena su 76 svojstva IgG glikozilacije koja su povezana s procijenjenim desetogodišnjim rizikom od kardiovaskularnih bolesti (plakom na karotidnim i femoralnim arterijama mjerenim ultrazvukom). Istraživanje je pokazalo da četiri mjerena svojstva te jedna vrsta IgG glikozilacije GlycA može predvidjeti povećani rizik od nastanka kardiovaskularnih bolesti čak i nakon što su uzeti u obzir drugi poznati faktori rizika za nastanak ovih bolesti, što je iznimno važno otkriće s obzirom da su ove bolesti među najraširenijim kroničnim bolestima današnjice s velikim udjelom u smrtnosti.

Ovo je istraživanje također pokazalo da GlycanAge test, koji je već dostupan na hrvatskom tržištu, može mjeriti i navedeni kardiološki rizik. Prema upalnoj teoriji starenja ona je posljedica sve veće osnovne razine upale u organizmu, a kako se upala u bilo kojem organu reflektira i na krv, glikani imaju veću moć mjerenja biološkog starenja cijelog organizma od drugih testova biološke dobi (npr. testa telomera), jer mogu predvidjeti bolesti vezane za starenje, kao što su dijabetes tipa 2, kardiovaskularne ili neurodegenerativne bolesti.

GlycanAge test mjeri analizirani IgG glikanski profil pomoću tri indeksa; GlycanMature, GlycanYouth i GlycanHealth. Nova studija je pokazala kako je razina glavnih glikana mjerenog pomoću GlycanYouth i GlycanHealth indeksa (koji mjere razinu protuupalnih glikana) u negativnoj korelaciji sa desetogodišnjim aterosklerotskim rizikom. Ova nova saznanja označuju GlycanAge kao test koji je u stanju identificirati rizik od kardiovaskularnih bolesti.

Genos se u svojim znanstvenim istraživanjima orijentirao na proučavanje glikana kao biomarkera za pojavu različitih bolesti i stanja te se pozicionirao kao globalni predvodnik personalizirane medicine bazirane na glikanima. U prilog tome govori podatak da je prof. dr. sc. Gordan Lauc nedavno u Kini na 7. Godišnjem nacionalnom kongresu direktora centara za preventivnu medicinu održao uvodno predavanja, a domaćini su pokazali velik interes da u području preventivne medicine primijene glikanske biomarkere.

Tagovi: Genos, Gordan Lauc, Circulation Research, kardiovaskularne bolesti
PROČITAJ I OVO
Zbog Brexita rekordan broj Britanaca koji su dobili njemačko državljanstvo
ZANIMLJIVO
Zbog Brexita rekordan broj Britanaca koji su dobili njemačko državljanstvo
LONDON - U Njemačkoj je prošle godine broj osoba koje su primljene u knjigu njemačkih državljana porastao za 15 posto, ponajviše zahvaljujući državljanima Velike Britanije koji zbog Brexita uzimaju i njemačko državljanstvo, priopćio je u srijedu Njemački savezni ured za statistiku.
Nema novih oboljelih, sedam osoba ozdravilo
DOBRE VIJESTI
Nema novih oboljelih, sedam osoba ozdravilo
ZAGREB - U Hrvatskoj u posljednja 24 sata nije bilo novooboljelih koronavirusom, a sedam osoba je ozdravilo, izvijestio je u srijedu Nacionalni stožer Civilne zaštite.
Visoki prekršajni sud: Za dom spremni u Thompsonovoj pjesmi nije prekršaj
ODLUKE
Visoki prekršajni sud: Za dom spremni u Thompsonovoj pjesmi nije prekršaj
ZAGREB - Visoki prekršajni sud danas je na općoj sjednici svih sudaca odlučio da poklič "Za dom spremni" na početku pjesme "Bojna Čavoglave" Marka Perkovića Thompsona nije prekršaj protiv javnog reda i mira.
Bartulica: Plenković je bahat, mogao bi se neugodno iznenaditi 5. srpnja
PORUKE
Bartulica: Plenković je bahat, mogao bi se neugodno iznenaditi 5. srpnja
ZAGREB - U N1 studiju uživo gostovao je Stjepo Bartulica iz Domovinskog pokreta i poručio da dok se druge stranke osipaju i imaju stegovne postupke, oni rastu i dobivaju nove članove.
Peking: Netočno je da nismo odmah podijelili informacije o covidu-19 s WHO-om
TVRDNJE
Peking: Netočno je da nismo odmah podijelili informacije o covidu-19 s WHO-om
PEKING - Peking je u srijedu poručio da su novinski izvještaji, prema kojima je Kina zakašnjelo podijelila informacije o covidu-19 s WHO-om, u potpunosti neistiniti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE