GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gates upozorava na opasnost od bioterorizma

Gates upozorava na opasnost od bioterorizma
UPOZORENJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 01.02.2021 / 12:06
Autor: SEEbiz
NEW YORK - Bill Gates u svom blogu “GatesNotes” navodi da je tužna stvarnost da covid-19 najvjerojatnije nije zadnja pandemija. Ne znamo kada će udariti sljedeći, je li to gripa, koronavirus ili neka nova bolest koju još nismo vidjeli. Ali ono što znamo jest da si ne možemo priuštiti novo iznenađenje. "

Gates u bilješci ističe da bi sljedeća pandemija mogla biti rezultat bioterorizma, naglašavajući da "kako bi se spriječilo ponavljanje prošlogodišnjih nedaća, spremnost na pandemiju mora se shvatiti jednako ozbiljno kao i ratnu opasnost".

Bill Gates također je usporedio buduće smrtonosne globalne pandemije s novom vrstom "vojnog oružja".

Podsjetio je da je na konferenciji u Münchenu 2017. godine „zamolio svjetske čelnike da zamisle da negdje u svijetu postoji ili može postojati novo oružje sposobno ubiti milijune ljudi, zaustaviti ekonomije i gurnuti nacije u kaos.“ .

"Da je riječ o vojnom oružju, odgovorili bismo čineći sve što je moguće za razvijanje protumjera", rekao je 2017. godine, dodajući kako mu "nedostaje osjećaj hitnosti" kada su u pitanju biološke prijetnje.

"Ne možemo predvidjeti kada, ali s obzirom na stalnu pojavu novih patogena, rastući rizik od napada bioterorizma i rastuću međusobnu povezanost našeg svijeta, postoji velika šansa da se dogodi velika i smrtonosna moderna pandemija", napisao je Gates.

Gates također spominje različite vrste mjera koje vlade mogu poduzeti kako bi se pripremile za takvu situaciju u budućnosti. Istodobno, pozivaju na kontinuirano financiranje znanstvenih alata koji nas trenutno vode kroz pandemiju koronavirusa.

"Da bi se spriječila sljedeća pandemija, morat će se trošiti deseci milijardi dolara godišnje - velika investicija, ali imajte na umu da će nas pandemija covid-19 koštati 2.800 milijardi dolara", upozoravaju.

Publikacija također kaže da se očekuje velik napredak u razvoju novih cjepiva tijekom sljedećih pet godina te da mora postojati globalni sustav upozorenja zasnovan na dijagnostičkim ispitivanjima, što se danas ne može učiniti u velikoj mjeri. Očekuje se da će potonje pomoći u otkrivanju i reagiranju na buduće epidemije.

"Nadam se da ćemo dobiti široku potporu za napore koji bi mogli osigurati da više nećemo morati iskusiti prošlogodišnje poteškoće. Već se pojavljuju nove strategije za pripremu za buduće pandemije i očekujem da ću ih vidjeti više u sljedećim mjesecima i godinama. Svijet nije bio pripremljen za pandemiju covida-19. Mislim da će sljedeći put biti drugačije ”, zaključuje Gates.

Tagovi: Bill Gates, bioterorizam, koronavirus, Gates i koronavirus, Covid-19, cjepivo protiv koronavirusa, Zaklada Bill i Melinda Gates
PROČITAJ I OVO
Kaić: Ili se hitno cijepiti ili ići u neku verziju lockdowna
STAVOVI
Kaić: Ili se hitno cijepiti ili ići u neku verziju lockdowna
ZAGREB - Epidemiolog Bernard Kaić komentirao je epidemiološku situaciju u Hrvatskoj. Komentirajući i najavu za aktiviranje Arene i sve veći broj oboljelih, rekao je da smo pogriješili jer se ponašamo kao da je još uvijek niska razina prijenosa bolesti kao što je to bilo na ljeto.
Istraživanje pokazalo da cijepljeni mogu širiti zarazu delta varijantom u kućanstvu
DELTA SOJ
Istraživanje pokazalo da cijepljeni mogu širiti zarazu delta varijantom u kućanstvu
LONDON – Delta varijanta koronavirusa lako može prijeći s cijepljenih ljudi na njihove ukućane, pokazalo je britansko istraživanje čiji su rezultati objavljeni u četvrtak, uključivo i na one cijepljene.
ICSID odbio zahtjev za naknadu štete Amlyn Holdinga protiv Hrvatske
EPILOG
ICSID odbio zahtjev za naknadu štete Amlyn Holdinga protiv Hrvatske
ZAGREB - Arbitražni sud pri Međunarodnom centru za rješavanje investicijskih sporova u Washingtonu (ICSID) u cijelosti je odbio zahtjev za naknadu štete nizozemske tvrtke Amlyn Holdinga B.V. protiv Hrvatske od 71,1 milijuna eura s kamatama, priopćilo je u četvrtak Državno odvjetništvo.
Vlada još jednom produljuje rok provedbe popisa stanovništva
POPIS
Vlada još jednom produljuje rok provedbe popisa stanovništva
ZAGREB - Vlada je odlučila još jednom produljiti rok za provedbu popisa stanovništva koji je trebao biti gotov do 29. listopada, proizlazi iz dnevnog reda Vladine sjednice u četvrtak.
Karlovčanka pri kupnji kriptovaluta ostala bez pravog novca
PRIJEVARE
Karlovčanka pri kupnji kriptovaluta ostala bez pravog novca
KARLOVAC - Kupujući kriptovalute Karlovčanka je prevarena za nekoliko desetaka tisuća kuna pa policija poziva na oprez i korisnike interneta upozorava na sve češće on-line prijevare.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE