GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gaokao: U tijeku najteži maturalni ispit na svijetu

Gaokao: U tijeku najteži maturalni ispit na svijetu
MATURA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.07.2020 / 08:58
Autor: Matej Balen
PEKING – Pod velikim epidemiološkim mjerama sigurnosti se provodi kineski „gaokao“, poznat kao najteži maturalni ispit na svijetu, za koji se kineski studenti pripremaju i po 10 godina, a koji gotovo u potpunosti određuje daljnji akademski put u Kini.

Više od 10 milijuna kineskih maturanata je u utorak započelo sa svojim maturalnim ispitom, koji traje nekoliko dana, a rezultati sveobuhvatnog unificiranog ispita se prihvaćaju kao rezultati nacionalnog prijemnog ispita prema kojemu fakulteti šalju ponude studentima za pohađanje njihovih fakulteta.

Kolapsi u prometu u svim gradovima, te opći stres za roditelje i studente će obilježiti ovaj tjedan u Kini, s obzirom na održavanje Gaokao-a, ispita koji i centralna Vlada propagandno reklamira kao najvažniji trenutak u životu mladoga Kineza. Zbog virusa je ovaj maturalni ispit bio odgođen za mjesec dana, a ovotjedno nacionalno testiranje maturanata se provodi u sedam tisuća testnih centara u cijeloj Kini, te 400 tisuća prostorija za testiranje, uz 945 tisuća profesorskog i učiteljskog osoblja odgovornih za testiranje 10.71 milijuna maturanata.

Zbog preventivnih mjera, svaki testni centar ima i područje karantene, predviđeno za studente koji pokažu simptome potencijalne zaraze, a sama registracija studenata koji polažu Gaokao se više ne provodi pomoći otisaka prstiju kao prethodnih godina, već preko uređaja za skeniranje i prepoznavanje lica, tj. novouvedenom tehnologijom na bazi umjetne inteligencije kako bi spriječili moguće prijevare. Svi maturanti su 14 dana prije pristupanja ispitu proveli u blažim oblicima karantene, kako bi im se svakodnevno kontroliralo zdravstveno stanje i mjerila temperatura, te organizirala psihološka pomoć kao priprema za ispit.

S obzirom na trenutnu globalnu situaciju, te nemogućnost i neodlučnost mnogih Kineza za studij u inozemstvu, ovogodišnji Gaokao je od posebne važnosti jer su rezultati na ispitu presudni za upis na kineska sveučilišta. Kineska sveučilišta se bore za nacionalni prestiž te državna sredstva, a za održavanje renomea traže samo najbolje studente.

Sustav u praksi često funkcionira tako da je u karijeri izbor Sveučilišta često važniji od izbora fakulteta, tj. studija ili djelatnosti koju će netko studirati. Mnogi kineski studenti, radi kasnije karijere ili posla, često se odlučuju za studij na renomiranijim fakultetima, birajući im lakše dostupne, ali i manje atraktivne studijske smjerove za koje ponekad i sami nemaju interesa,  kako bi u budućnosti karijeru gradili na zarađenoj diplomi renomiranog kineskog sveučilišta.

Tagovi: Gaokao, maturalni ispit, matura u Kini, kinesko društvo
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE