GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Gabrijeli Žalac i suoptuženicima odbijene žalbe na istražni zatvor

Gabrijeli Žalac i suoptuženicima odbijene žalbe na istražni zatvor
OSTAJU U PRITVORU
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.12.2021 / 22:36
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu odbilo je u utorak žalbe svih okrivljenika na određivanje istražnog zatvora u aferi Softver, doznaje Hina iz izvora bliksih istrazi.

Odlukom suda u pritvoru ostaju bivša ministrica europskih fondova i regionalnog razvoja Gabrijela Žalac, bivši ravnatelj Središnje agencije za financiranje i ugovaranje programa i projekata EU (SAFU) Tomislav Petric i vlasnici IT tvrtki Mladen Šimunac te Marko Jukić.

Protiv njih je Ured europskog tužitelja (EPPO) pokrenuo istragu zbog sumnje da su nezakonitostima s novcem iz EU fondova oštetili EU i RH za 1,8 milijuna eura.

Bivšoj ministrici, nekadašnjem ravnatelju SAFU-a te dvojici poduzetnika odbijena je žalba na prvo određivanje istražnog zatvora od kojega će proteći mjesec dana u petak 10. prosinca, kada će izvanraspravno vijeće ponovno odlučivati o zahtjevu tužiteljstva da se okrivljenicima produlji pritvor za dodatnih dva mjeseca.

Uz to, izvanraspravno vijeće ukinulo je za Petrica prvostupanjsku odluku po kojoj je pritvoren zbog opasnosti od ponavljanja kazenenog djela budući da je u međuvremenu razriješen dužnosti u SAFU-u, doznaje Hina iz izvora bliskih istrazi.

Policijski nacionalni ured za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) je podnio kaznenu prijavu EPPO-u protiv Žalac, Petrica, Šimunca i Jukića zbog sumnje da su sklopili štetan pravni posao kojim je isplaćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa Europske unije i Republike Hrvatske.

Žalac se sumnjiči za zlouporabu položaja i ovlasti i trgovanje utjecajem, Petric za zlouporabu položaja i ovlasti, Šimunac za poticanje na zlouporabu položaja i ovlasti, a Jukić za pomaganje u zlouporabi položaja i ovlasti.

EPPO je precizirao kako sumnjiči Žalac da je kao ministrica te predsjednica upravnog vijeća SAFU sudjelovala u namještanju posla nabave informatičkog sustava za strateško planiranje i upravljanje razvojem za Šimunčeve i Jukićeve tvrtke za vrijeme dok je bila odgovorna za zakonito provođenje postupaka javne nabave u ministarstvu te za predlaganje imenovanja i razrješenja ravnatelja SAFU-a.

Žalac je, smatra tužiteljstvo, kao članica upravnog vijeća SAFU-a zatražila od Petrica da kao ravnatelj agencije nadležne za prethodnu kontrolu postupaka javne nabave financirane iz sredstava EU osigura da SAFU ne osporava pregovarački postupak javne nabave softvera koji su Šimunac i Jukić te njihove tvrtke imali na raspolaganj, a na što je Petric pristao.

Šimunac je potom, znajući da su natječajni uvjeti prilagođeni njegovom softveru, dogovorio s Jukićem da ispred svojih tvrtki podnese ponudu u precijenjenom iznosu od 12,9 milijuna kuna bez PDV-a za isti softver kojeg su ponudili i na ranijem natječaju iz 2017. godine.

Na natječaj su se javile jedino dvije Jukićeve tvrtke, dok je ponuda nakon pregleda ocjenjena važećom, pri čemu je nerealno ugovorena cijena u iznosu od 16,2 milijuna kuna, a koja je i plaćena.

Time je, dodala je policija, sklopljen štetan ugovor kojim je isplataćen višestruko veći iznos od tržišne vrijednosti isporučenog proizvoda u iznosu od 13,4 milijuna kuna na štetu financijskih interesa EU i RH.

Postupak protiv Žalac i ostalih najprije je vodio Uskok koji je zatvorio slučaj, a kasnije ga je preuzeo Ured europskog tužitelja koji je pokrenuo istragu.

Tagovi: Gabrijela Žalac, Ampelos, InfoDom, Državna komisija za kontrolu postupaka javne nabave, King ICT
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE