GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fuchs u škole vraća umirovljene prosvjetare

Fuchs u škole vraća umirovljene prosvjetare
NEDOSTAJE PROFESORA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.07.2021 / 17:35
Autor: SEEbiz / Slobodna Dalmacija
ZAGREB - Prema podacima portala MojPosao, u prvih šest mjeseci 2021. najveći porast bilježi kategorija 'obrazovanje i znanost', gdje se pojavilo čak 139 posto više oglasa u odnosu na 2019. godinu. Učitelji i nastavnici postali su 'tražena roba' na tržištu rada, što ne čudi kada se zna da im plaće nisu osobito lukrativne, osobito kada se usporede nastavnici u STEM području i njihovi kolege u privatnom sektoru.

Sve manje kvalificiranih nastavnika, prije svega matematike i fizike, ali i drugih predmeta iz STEM područja (biologija, kemija, informatika), ali i stranih jezika te strukovnih predmeta u srednjim školama, odavno je upalilo alarm u obrazovnim ustanovama, piše u nedjelju Slobodna Dalmacija.

Dr. sc. Damir Bakić, zastupnik Možemo! i profesor Matematičkog odsjeka zagrebačkoga Prirodoslovno-matematičkog fakulteta, inicirao je prošlotjednu sjednicu saborskog Odbora za obrazovanje, znanost i kulturu, na kojoj je naglašeno da se hitno moraju poduzeti konkretni koraci koji će mlade iz tih zanimanja vratiti u škole.

Gotovo svaki šesti nastavnik matematike u Hrvatskoj nije kvalificiran za posao koji radi, a to je samo jedan od sličnih alarmantnih podataka koji upozoravaju na probleme u nastavi. Kronični nedostatak stručnog kadra matematike i prirodoslovlja problem je koji naš obrazovni sustav godinama stavlja pod tepih.

'Mi moramo osmisliti model koji će privući mlade generacije na nastavničke studije matematike i prirodoslovlja. Ne samo privući, nego i zadržati u obrazovnom sustavu', izjavio je Bakić za HRT.

No ići će se i dalje od mladih. Kako doznaje Slobodna Dalmacija, jedna od 'vatrogasnih mjera' Ministarstva znanosti i obrazovanja (MZO) bit će povratak u škole umirovljenih profesora, što bi se omogućilo izmjenama Zakona o odgoju i obrazovanju koje su u pripremi.

'Ideja je da se rad umirovljenih učitelja i nastavnika omogući ponajprije u slučajevima kada se nitko stručan ne javi na natječaj. Dakle, ni na koji način oni ne bi oduzimali prednost mladom, stručnom kadru, ali u situaciji kada se nitko takav ne prijavi, zašto ne dati šansu umirovljenom nastavniku koji želi nastaviti raditi u struci? Svjesni smo da to neće u potpunosti riješiti problem nedostatka stručnog kadra, zbog toga radimo i na drugim mjerama za stimuliranje mladih za upis u ta zanimanja', odgovorili su na upit Slobodne Dalmacije iz ministarstva kojem je na čelu Radovan Fuchs.

Marita Guć, ravnateljica OŠ Manuš u Splitu, kazala je za HRT da manjak kadra eventualno nastoje riješiti tako da uzmu apsolvente tih smjerova, studente 5. godine, a to su nestručne zamjene, ili inženjere elektrotehnike i srodnih struka.

Problemi se pokušavaju riješiti i putem nastavničkih grupa.

'Često se traže zamjene za informatiku, matematiku, čak i na neodređeno na otocima, manjim mjestima, zaleđu. Oglasi se ponavljaju iz godine u godinu, jer nitko ne želi ići tamo raditi', rekao je Josip Matković, član nastavničke grupe Školska zbornica.

Umirovljeni, omiljeni profesor matematike iz Bjelovara našao se u bizarnoj situaciji. Nakon umirovljenja radio je na pola radnog vremena u Tehničkoj školi.

'Međutim, sukladno Zakonu o odgoju i obrazovanju, prosvjetna inspekcija je naložila da mi ravnatelj mora dati otkaz. Time se ne poštuje Zakon o mirovinskom čl. 99', požalio se umirovljeni profesor Vojislav Krnaželić.

Tako su, dodaje, profesori postali građani drugog reda. Novim zakonom o odgoju i obrazovanju mogla bi se ispraviti ta nepravda.

'Da ljude koji su psihofizički sposobni i nakon 65. godine rade kao stručnjaci na poslovima koji su deficitarni, naravno, pod uvjetom raspisivanja natječaja', rekao je Tomislav Paljak, državni tajnik u Ministarstvu znanosti i obrazovanja.

Tagovi: Damir Bakić, prosvjeta, Josip Matković, Marita Guć, Radovan Fuchs
PROČITAJ I OVO
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE