GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere

Fuchs o online nastavi: Opcija su lokalne mjere
ŠKOLE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.10.2021 / 19:23
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Ministar znanosti i obrazovanja Radovan Fuchs bio je gost RTL Danasa u kojem je komentirao aktualne koronavirus brojke u školama koje se samo povećavaju.

Kaže kako će o tome hoće li djeca nakon jesenskih praznika djeca ići na online nastavu, odlučivati lokalni stožeri: "Na osnovu lokalne epidemiološke situacije. Sve mjere ostaju iste kao što su i bile. Naš model koji se pokazao jako dobrim prošle godine, preuzet od Svjetske zdravstvene, da pače sve ostale zemlje su upravo prešle na taj model, u ovom trenutku i one zemlje koje su imale najveći lockdown i imale su zatvorene škole primjenjuju ovaj model. Dakle, sjetite se, Slovenija, Austrija, Austrija sad pooštrava mjere za one koji nisu cijepljeni, ali škole ostaju otvorene. Koliko ja znam na današnji dan svega dvije zemlje imaju online nastavu, ja mislim da je jedna Makedonija, a druga Latvija ili Litva, ne znam, nisam sto posto siguran, ali jedna od te dvije zemlje."

Kaže kako će lokalni stožeri donijeti svoje odluke, ali kako po logici, ako djeca već imaju praznike, da lokalni stožeri mogu donijeti odluku online nastavi ta dva dana, javlja RTL.

Kaže kako imamo problem jer je veći broj djece zaražen u školama u odnosu na prošlu godinu: "Ako se sjetite, prošle godine smo rekli, neće biti problema kod djece i nije ih bilo, svega dva posto, sada naravno i to smo rekli ranije da će se pojaviti s obzirom da virulentnost delta soja, on je puno zarazniji, prema tome, je našao mogućnost tom svojom mutacijom da probije djelomično imuni sustav i postao je zarazniji i za djecu."

Fuchs kaže kako nije problem u produljenju praznika: "Bitna stvar s epidemiološke pozicije, da djeca, ajmo reć nisu grupirana u školi. Prema tome, nemojmo micati praznike. Vi se vjerojatno referirate na izjavu djelomično ministra Božinovića."

Dodaje kako oni o tome i razgovaraju. Također objašnjava kad se produljuju praznici da to sa sobom povlači i mijenjanje stanica.

"Ali online nastava je moguća, možemo prijeći bilo kada na online nastavu, to smo i prošle godine. Imamo snimljene nastavne materijale, imamo Školu na trećem, imamo sve pripremljeno i kontinuirano se radi."

Kaže kako lokalni stožeri mogu donijeti odluku o online nastavi, ako veliki broj zaražene djece ili lošu epidemiološku situaciju: "I to se može napraviti odmah i može se naravno i ova dva dana generalno napraviti, ali ako proglašavate prelazak nacionalni na online nastavu, morate donijeti odluku na razini Vlade i morate jednako tako tu unutra sukladno zakonodavstvu reći kada će se djeca vratiti u školu, a što ako situacija tada ne bude bolja."

Kaže kako proglašavanje online nastave na nacionalnoj razini nije opcija: "Opcija je lokalno, a mi ćemo razgovarati, ako što smo i do sada, sa svakom županijom, sa svakim županom, to nama nije problem. Mi komuniciramo stalno s njima pa ćemo sve te varijante prodiskutirati."

Kaže kako je jako bitno je li odraslo stanovništvo cijepljeno, odnosno preboljelo covid-19. Naveo je za primjer Varaždinsku i Međimursku županije: "Djeca ne završavaju s teškim kliničkim slikama. Problem je upravo u onom dijelu da mogu prenijeti virus ukućanima. Ali oprostite, 48 posto ovog našeg stanovništva se nije cijepilo."

Kaže kako on ne bi zatvarao škole, ali kako je problem u tome što ne mogu dignuti procijepljenost stanovništva.

Za kraj se osvrnuo na mentalno zdravlje djece, što zbog pandemije, što zbog online nastave. Naglasio je kako upravo zbog tog inzistiraju na individualnim pristupom: "Da ta online nastava bude što je moguće manje prisutna u našem obrazovnom sustavu jer pored toga što ona nikad ne može biti takva koliko god se mi kleli u tehnologije i načine takvih alata podučavanja, oni nisu dobri."

Tagovi: Radovan Fuchs, koronavirus u Hrvatskoj, širenje virusa u školama
PROČITAJ I OVO
Fauci: SAD želi više podataka prije zatvaranja granica zbog nove varijanta virusa
PORUKE
Fauci: SAD želi više podataka prije zatvaranja granica zbog nove varijanta virusa
WASHINGTON - Sjedinjene Države čekaju više znanstvenih podataka o novoj varijanti otkrivenoj u Južnoj Africi prije donošenja "promišljene odluke" o mogućem zatvaranju granica, rekao je u petak savjetnik Bijele kuće za pandemiju.
WHO klasificirao novu varijantu koronavirusa kao onu koja izaziva zabrinutost
VIRUS
WHO klasificirao novu varijantu koronavirusa kao onu koja izaziva zabrinutost
ŽENEVA - Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) klasificirao je B.1.1.529 kao varijantu koja predstavlja zabrinutost.
Njemačka: Hitno se traže strože mjere i uvođenje obveze cijepljenja
ALARMANTNO
Njemačka: Hitno se traže strože mjere i uvođenje obveze cijepljenja
BERLIN - Njemački ministar zdravstva Jens Spahn i vodeći njemački epidemiolozi u petak traže hitno postroženje mjera protiv pandemija, a sve su glasniji zahtjevi za uvođenjem obveze cijepljenja, dok zemlja bilježi nove rekorde zaraze.
Milanović: Podržavam dio Mostove referendumske inicijative
PORUKE
Milanović: Podržavam dio Mostove referendumske inicijative
ZAGREB - Dolaze nam četiri helikoptera Black hawk, gdje ćemo to držati? U Westinu? Nisu napravljeni hangari, napomenuo je.
Božinović: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu
STOŽER
Božinović: Mijenja se odluka o prelasku državne granice, putnici iz nekih zemalja moraju u karantenu
ZAGREB - Nacionalni stožer civilne zaštite u petak je održao konferenciju za medije na kojoj je objavljeno da će Hrvatska uvesti nove mjere zaštite državne granice kako bi se zaštitilo od širenja nove varijante koronavirusa.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE