GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Francuski znanstvenici otkrili novi virus

Francuski znanstvenici otkrili novi virus
VIRUS
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.06.2020 / 08:36
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Francuski znanstvenici identificirali su novi virus u bolnici na rubu Pariza koristeći se istom tehnikom kakvom se otkriva koronavirus, no kažu kako nema razloga za zabrinutost da će izazvati sličnu zdravstvenu krizu.

Virus je u otkriven u 58-godišnje žene koja je umrla od encefalitisa i nazvan je "Cristoli virus" po pariškom predgrađu Creteilu, gdje je identificiran.

Znanstvenici kažu je prerano za zaključke za što je taj virus odgovoran jer je pokojnica imala nekoliko bolesti.

"Radilo se o imunokompromitiranoj osobi, teško bolesnoj i prije pojave encefalitisa", rekao je profesor Jean-Michel Pawlotsky, šef medicinske biologije u bolnici Henri-Mondor u Creteilu, gdje je virus otkriven.

"U ovom nam je trenutku poznat samo taj jedan slučaju. Bude li ih u budućnosti više, naravno da ćemo imati jasniju predodžbu o tomu kakva je klinička slika povezana s tim virusom".

Profesor je pojasnio da je novi virus iz soja ortobunjavirusa, obitelji patogena koje obično šire komarci.

Otkriven je metagenomikom, tehnikom kojom su kineski znantvenici otkrili novi koronavirus. Na temelju uzorka tjelesnih tekućina ili tkiva, u ovom slučaju iz pacijentičina mozga, sekvencionira se bilo koji prisutan DNK. Znanstvencima ta medota omogućuje da odjednom identificiraju sve organizme u uzorku.

No osim metode, novi virus ima malo toga zajedničkog s uzročnikom aktualne pandemije.

"Ovo je nešto potpuno drugačije i, iskreno, ne znamo kako je pacijentica pokupila virus. Pretpostavljamo ubodom nekog insekta jer se takvi tipovi virusa tako šire, ali za to nemamo apsolutno nikakav dokaz", rekao je profesor Pawlotsky.

Otkriće još jednog novog virusa nedugo nakon koronavirusa zapravo je znak uznapredovalih metoda identifikacije, kažu stručnjaci, što bi u budućnosti moglo dovesti do otkrivanja većeg broja novih patogena.

"Činjenica da imamo nove viruse nije zabrinjavajuća, to je općenito priča o krugu života", rekao je šef virološkog odjela iste bolnice Christophe Rodriguez.

"Oduvijek postoje novi mikroorganizmi i novi virusi, samo ih ranije nismo uspijevali detektirati. Sada kad smo ih u stanju otkriti i sekvencionirati, možemo spriječiti njihovo potencijalno razbuktavanje i osmisliti načine kojima ćemo ih liječiti", naglasio je.

Tagovi: novi virus, koronavirus, Francuska, encefalitis, Jean-Michel Pawlotsky, bolnica Henri-Mondor, ortobunjavirus
PROČITAJ I OVO
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE