GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Forbes: Jugonostalgija otvara mogućnosti za zaradu

Forbes: Jugonostalgija otvara mogućnosti za zaradu
PRILIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 10.08.2019 / 11:08
Autor: SEEbiz / Fena
NEW YORK - Jugonostalgija se vratila na velika vrata u svim bivšim jugoslovenskim državama i pretvorila se u mogućnost za zaradu za turističke preduzetnike, piše američki magazin Forbes.

Preduzeća, trgovine, agencije i slični biznisi širom Balkana istražuju nove načine da pretvore svoju komunističku prošlost u profit.

Dizajner Mario Milaković svoju strast za prošlošću u Yugodomu, muzejsku zbirku predstavljenu u gostinskoj kući ili muzej za boravak, a koji se nalazi u Beogradu.

U Yugodomu se može boraviti u originalnoj jugoslovenskoj kući iz sredine veka, sa nameštajem, dekorom i suvenirima iz jugoslovenskog doba, a sve sa originalnom oznakom "Made in Yugoslavia".

U taj muzej dolaze gosti iz celog sveta, ali i iz bivših jugoslavenskih republika.

Yugodom uvek evocira neka osećanja, bilo to nostalgija ili pak melanholija, rekao je Milaković. 

Yugodom je odličan primer toga kako se komunistička prošlost može pretvoriti u preduzetnički uspeh pretvarajući zainteresovanost za prošlost u zaradu.

Čini se da je jugonostalgični turizam rastući trend ne samo u Srbiji nego u svim bivšim jugoslovenskim republikama.

Atomsko sklonište izgrađeno za autoritativnog vođu Jugoslavije, Josipa Broza Tita i 350 osoba iz njegovog najužeg kruga, takođe je postala veoma popularna turistička atrakcija u Konjicu, malom gradu u BiH.

Ture za sklonište su redovne, a sam bunker, koji je bio državna tajna do raspada Jugoslavije 1990. godine, očuvan je potpuno netaknut sa svim svojim simbolima društvenog, ekonomskog, političkog i ideološkog sistema bivše Jugoslavije.

Fabrika odeće sa sedištem u Hrvatskoj, Titos, prodaje svoje proizvode širom sveta, uključujuć majice, rebrendirajući slike i slogane komunističkih simbola Jugoslavije, poput petokrake, crvene komunističke zvezde, i betonske arhitekture.

Nedavna anketa pokazala je da se mnogi u bivšoj Jugoslaviji s velikom radošću prisećaju svoje bivše domovine.

U Srbiji, oko 81 odsto ispitanika smatra da je raspad Jugoslavije naštetio njihovoj državi.

Bosanci i Hercegovci ne kaskaju puno, jer 77 odsto ispitanika žali zbog njenog raspada.

Miloš Ničić, profesor na beogradskom Fakultetu poitičkih nauka, pratio je porast Tito-turizma na Balkanu i upozorava protiv pretvaranja autoritativnog vođe, koji je bez sumnje centralna ličnost jugonostalgije, u "pop figuru".

Jugoslavija neće zaživeti samo sa retro posterima i slikama iz tog vremena. Ona je sveprisutna u napuštenim zidovima Golog otoka - mesta u hrvatskom moru koje je nekad bilo ozloglašeni politički zatvor i logor prisilnog rada za sve one koji su se protivili Titu.

Uprkos tome, jugonostalgija je rastući trend, kako za strance - turiste, tako i za omladinu koja želi da nauči više o tom periodu.

Rekonstruisanje socijalističkog iskustva i estetike je dokazano profitabilni i preduzetnički uspeh.

Tagovi: Forbes, jugonostalgija, Jugoslavija, Josip Broz Tito, Yugodom, Mario Milaković, Goli otok
PROČITAJ I OVO
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika prenoćit će u pritvoru
SAM SE PREDAO
SDP-ov kandidat za gradonačelnika Dubrovnika prenoćit će u pritvoru
DUBROVNIK - Jadran Barač, 37-godišnji predsjednik dubrovačke organizacije SDP-a i kandidat za dubrovačkog gradonačelnika, danas se sam predao Policijskoj upravi dubrovačko-neretvanskoj te će nakon ispitivanja biti predan pritvorskom nadzorniku.
Stockholm: Policija rastjerala prosvjed protivnika korona mjera
PROSVJED
Stockholm: Policija rastjerala prosvjed protivnika korona mjera
STOCKHOLM - Švedska policija u subotu je rastjerala stotine protivnika restriktivnih mjera uvedenih da bi se suzbilo širenje koronavirusa, a prosvjedi u glavnome gradu Stockholmu organizirani su unatoč zabrani velikih okupljanja.
Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije
ODGODA
Finska odgađa lokalne izbore zbog pogoršanja epidemiološke situacije
HELSINKI - Finska će odgoditi lokalne izbore koji su se trebali održati sljedeći mjesec za sredinu lipnja jer su zbog porasta broja slučajeva koronavirusa ondje zabrinuti da bi mogao biti slab odaziv, ali i da bi mogao porasti broj infekcija nakon glasanja, rekla je u subotu ministrica pravosuđa Anna-Maja Henriksson.
Lažni bombaši i bijeda politike
MALA KRONIKA RADNOG TJEDNA
Lažni bombaši i bijeda politike
ZAGREB - I ovaj je tjedan donio mnoštvo zanimljivih događanja. Nažalost, prevladale su loše vijesti.
Miletić odgovorio Vučiću: Neka dođe u Istru ako želi naučiti nešto o vinu i suživotu
REAKCIJE
Miletić odgovorio Vučiću: Neka dođe u Istru ako želi naučiti nešto o vinu i suživotu
PULA - Predsjednik IDS-a Boris Miletić pozvao je u subotu srbijanskog predsjednika Aleksandra Vučića da dođe u Istru "ukoliko želi naučiti nešto o vrhunskom vinu, suživotu i toleranciji" reagirajući tako na Vučićeve izjave da je istarska malvazija odvratno vino koje se ne može piti.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE