GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fond osigurao 96 milijuna kuna za projekte zaštite okoliša

Fond osigurao 96 milijuna kuna za projekte zaštite okoliša
ZAŠTITA OKOLIŠA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.04.2022 / 08:24
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Fond za zaštitu okoliša izvijestio je da na Dan planeta Zemlje - 22. travnja, objavljuje tri javna poziva ukupne vrijednosti 96 milijuna kuna kojima se sufinanciraju projekti zaštite okoliša vezani uz klimatske promjene, zaštitu bioraznolikosti i gospodarenje otpadom.

Prvi poziv vrijedan je 20 milijuna kuna, a namijenjen je objektima u vlasništvu RH, jedinica područne (regionalne) i lokalne samouprave ili javnih ustanova kojima se financiraju projekti koji imaju za cilj smanjivanje potrošnje tvari koje oštećuju ozonski sloj te fluoriranih stakleničkih plinova. Riječ je o projektima zamjene postojećih rashladnih sustava onima koji koriste nove tehnologije i ne oštećuju ozonski sloj, a istovremeno su i energetski učinkovitiji. Za pojedini projekt je moguće dobiti i do 1,2 milijuna kuna, odnosno i do 100 posto opravdanih troškova. Cilj je olakšati tranziciju prema tehnologijama s nižim utjecajem na klimatske promjene i kad je riječ o potencijalu globalnog zagrijavanja ali i o energetskoj učinkovitosti.

Drugi poziv je namijenjen isključivo javnim ustanovama za upravljanje nacionalnim parkovima i parkovima prirode te ostalim zaštićenim dijelovima prirode. S 10 milijuna kuna sufinancirat će se projekti koji doprinose kontroli populacije više invazivnih stranih vrsta. Naime, EU i Ministarstvo gospodarstva i održivog razvoja su identificirali prioritetne invazivne strane vrste te područja na kojima ih je potrebno hitno ukloniti, odnosno kontrolirati, kako bi se spriječilo njihovo daljnje širenje i negativan utjecaj na autohtone vrste i staništa. Riječ je o malom indijskom mungosu (Herpestes javanicus auropunctatus), kornjačama (Trachemys scripta), bodljobradim rakovima (Orconectes limosus), signalnim rakovima (Pacifastacus leniusculus), plutajućoj vodenoj mekčini (Ludwigia peploides) te pajasenu (Ailanthus altissima).

Treći poziv je za poticanje mjera odvojenog sakupljanja komunalnog otpada jedinicama lokalne samouprave te trgovačkim društvima i pravnim ili fizičkim osobama - obrtnicima. Za unaprjeđenje lokalnih sustava gospodarenja otpadom osigurano je 66 milijuna kuna, a sufinancirat će se nabava komunalne opreme i uređaja, ali i različiti projekti edukacije građana s obzirom da su motivirani i informirani građani ključan element svakog uspješnog sustava.

"Aktivnosti koje se sufinanciraju kroz pozive korak su naprijed ka zelenoj tranziciji i tek jedan dio planiranih programa Fonda za 2022. Do kraja godine očekuje se objava još 14 poziva iz područja zaštite okoliša i energetske učinkovitosti", najavljuju iz Fonda.

Tagovi: Fond za zaštitu okoliša, Dan planeta Zemlje
PROČITAJ I OVO
Zelenskij upozorava da EU ne bi trebala biti supermarket za bogate Ruse
UPOZORENJE
Zelenskij upozorava da EU ne bi trebala biti supermarket za bogate Ruse
KIJEV - Ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenskij u petak je ponovno pozvao EU članice da zabrane vize za državljane Rusije kako taj blok ne bi postao "supermarket" dostupan svakome tko ima sredstava za ulazak.
Vučić: Dok sam živ neću u Hrvatsku na more
PORUKE
Vučić: Dok sam živ neću u Hrvatsku na more
BEOGRAD - Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić kazao je u intervjuu za Prvu televiziju kako daje sve od sebe da Srbija ima najbolje odnose sa susjedima, ali da se ne smije zaboraviti što je bilo sa srpskim narodom u Drugom svjetskom ratu.
U studenome moguć susret Xi Jinpinga i Bidena
KINA-SAD
U studenome moguć susret Xi Jinpinga i Bidena
ZAGREB – Kineski dužnosnici planiraju potencijalno putovanje predsjednika Xija Jinpinga u jugoistočnu Aziju u studenom na kojem bi se mogao susresti s američkim predsjednikom Joeom Bidenom.
Krvoproliće na Cetinju: Jedanaest ubijenih u obiteljskom sukobu
TRAGEDIJA
Krvoproliće na Cetinju: Jedanaest ubijenih u obiteljskom sukobu
PODGORICA - Jedanaest ljudi ubijeno je u petak u Cetinju u Crnoj Gori u tragediji za koju se smatra da je obiteljski sukob.
Češka će predložiti zabranu izdavanja viza Rusima na razini EU-a
PRIJEDLOZI
Češka će predložiti zabranu izdavanja viza Rusima na razini EU-a
PRAG - Češka, koja predsjeda Vijećem EU-a, objavila je u petak da bi zabrana izdavanja viza svim građanima Rusije na razini Europske unije mogla biti sljedeća u nizu sankcija koje blok uvodi Moskvi zbog ruske invazije na Ukrajinu, prenijela je francuska novinska agencija Afp.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE