GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Festival slobode: Ograničena nam je sloboda disanja i kretanja

Festival slobode: Ograničena nam je sloboda disanja i kretanja
OKUPLJANJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 05.09.2020 / 18:14
Autor: SEEbiz
ZAGREB - Na zagrebačkom trgu bana Jelačića u tijeku je Festival slobode na kojem se okupilo nekoliko tisuća ljudi iz mnogih gradova Hrvatske.

Organizator, Inicijativa "Prava i slobode", tvrdi da su se od trenutka pojave bolesti COVID-19 nametale presedanske mjere kojima su se građanima ograničila temeljna prava i slobode. Cilj im je založiti se za očuvanje tekovina demokratskog društva u kojemu se ne može tolerirati donošenje odluka na temeljima panike i propagande ili prepisivanja umjesto preispitivanja.

Žele poručiti da inzistiraju na zadržavanju ljudskih prava, sloboda, znanja, solidarnosti i međusobnog uvažavanja te da je zdravlje fenomen na psihičkoj, fizičkoj, emocionalnoj i mentalnoj, a ne samo na koronarazini.

Program je počeo Gundulićevim stihovima Himne slobode.

Okupljenima su se obratili nutricionistica Anita Šupe i Suzana Peša Vučković u ime Inicijative "Prava i slobode", aktivist i vjeroučitelj Ivan Pokupec te kolumnist portala Logično Velimir Ponoš, a Tony Cetinski pušta glazbu. Svi navedeni su protivnici maski, teoretičari zavjera, protivnici su cijepljenja i 5G mreže.

Organiziran je prijevoz autobusima iz Dubrovnika, Splita, Šibenika, Zadra, Rijeke te iz Istre.

U prijepodnevnim satima organizirali su događaje s glazbenom pratnjom ispred nekoliko domova za starije i nemoćne osobe, gdje su štićenike zamolili da otvore svoje prozore i balkone kako bi im prenijeli poruku da nisu zaboravljeni i kako bi ih razvedrili glazbom i porukama ohrabrenja.

"Mjere nemaju zdravstvene ni ljudske podloge. Te su se mjere primjenjivale na način da se mala vatra gasi poplavom. Ograničavali su nam slobodu disanja i kretanja, uskraćenom nam je pravo na pravovremenu medicinsku pomoć a time je mnogima ugroženo zdravlje i život. Uskraćeno nam je pravo na rad, cijele grupe su ostale bez posla i bez prihode, zatvorene su firme i tisuće su ostale bez posla. Roditeljima je zabranjeno boraviti sa svojom bolesnom djecom u bolnicama, stariji su zatvoreni kao u kavezu u domovima. Mi smo slobodna bića po Ustavu i rođenju i od naših temeljnih prava nećemo odustati, poručila je i rekla da su im uskraćene osnovne informacije", rekla je Šupe.

"Pritisak koji osjećate mjesecima osjećamo i mi, čuli smo vas da vam je dosta jer i nama je dosta. Čuli smo svijet i Europu, vidjeli smo Berlin, London, Dublin, svima je dosta i zato smo se okupili danas ovdje s istim ciljem da poručimo: Dosta je!", rekla je Anita Šupe.

"Zato vas pozivamo da zaboravimo ono što nas razdvaja nego se sjetimo onoga što nas spaja - pravo na slobodu izbora i pravo na slobodu mišljenja i govora i pravo na istinite informacije koje su nam uskraćene.

"Nema osobe kojoj se život nije promijenio i tako je nastala ova građanska inicijativa. I nećemo odustati od naših temeljnih prva", zaključila je Šupe.

Tagovi: Festival slobode, Anita Šupe, Suzana Peša Vučković, Ivan Pokupec, Tony Cetinski, antikorona okupljanje, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE