GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma

FBI u Trogiru zbog jahte Putinova kuma
TAJNA ISTRAGA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 30.11.2022 / 09:36
Autor: SEEbiz / Jutarnji list
MOSKVA - Jahtu ukrajinskog oligarha Viktora Medvedčuka, posrnulog saveznika i kuma ruskog predsjednika Vladimira Putina koji ga je navodno namjeravao postaviti za čelnika marionetskog ukrajinskog režima, pretražili su prije desetak dana hrvatski istražitelji uz prisustvo agenata američkog FBI-ja.

Sve se dogodilo u Trogiru gdje je jahta Royal Romance, duga 92 metra, na vezu.

Pretragu je naložio splitski Županijski sud čiji je glasnogovornik Dinko Mešin to potvrdio Jutarnjem listu i rekao da je nalog za pretragu izdan 15. studenog, na zahtjev američkog Ministarstva pravosuđa.

Mešin nije mogao dati puno pojedinosti jer se, kaže, radi o tajnom postupku. No, izjavio je da se na nalogu uz Medvedčukovo ime nalazilo i ono njegove supruge Oksane Marčenko. Protiv njih dvoje Amerikanci vode postupke zbog kršenja tamošnjih saveznih zakona i pranja novca.

Jutarnji neslužbeno doznaje kako je na pretragu stigao cijeli tim istražitelja FBI-ja s desetak agenata. Odvjetnik Zoran Vukić, koji u Hrvatskoj zastupa Medvedčuka, tražio je uvid u dokumentaciju koja je stigla putem međunarodne pravne pomoći na splitski sud, ali spis mu zbog tajnosti nisu dali. Jahta, jedna od navodno najluksuznijih na svijetu, je na početku ruske invazije na Ukrajinu, bila na vezu u Rijeci pa je dobila dozvolu za isplovljavanje u Trogir u travnju.

Medvedčuk, proruski političar iz Ukrajine, prije početka invazije bio je u kućnom pritvoru pod optužbama za veleizdaju. Nakon ruskog upada u Ukrajinu, pobjegao je, no ukrajinske su ga snage uhitile u travnju, a 22. rujna su ga, zajedno s još 55 zarobljenika, razmijenile za ukupno 215 ljudi u ruskom zatočeništvu, među kojima su bili i zapovjednici kontroverzne Bojne Azov, koja je do posljednjeg dana pružala otpor u Mariupolju.

Tagovi: Viktor Medvedčuk, Trogir, FBI, Vladimir Putin, ruski oligarsi
PROČITAJ I OVO
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
PREDSJEDNIK
Milanović se oglasio: Traju razgovori o sastavljanju nove većine
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se prvi put nakon izbora.
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
PREMIJER
Plenković: Milanović okolo zove ljude pa oni zovu mene
BRUXELLES - Andrej Plenković otputovao je dan nakon izbora u Bruxelles na drugi izvanredni summit EU-a.
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
JASNA PORUKA
Mario Radić: Mogu zvati koliko hoće, mi ćemo imati čvrsti stav
ZAGREB - Zamjenik predsjednika Domovinskog pokreta Mario Radić dao je izjavu nakon stranačkog sastanka u Hotelu International.
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ANALITIČARI
Koji je sljedeći potez Milanovića? Analitičar objašnjava
ZAGREB - Politički analitičar Ivan Rimac bio je gost Novog dana N1 televizije s kojom je komentirao izbornu noć i moguće koalicije nakon izbora.
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE