GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

FBI provjerava Nacionalnu gardu u Washingtonu zbog straha od napada iznutra

FBI provjerava Nacionalnu gardu u Washingtonu zbog straha od napada iznutra
PROVJERE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 18.01.2021 / 11:58
Autor: SEEbiz / H
WASHINGTON - Američki obrambeni dužnosnici rekli su da su zabrinuti zbog napada iznutra ili druge prijetnje iz redova osiguranja na inauguraciji izabranog predsjednika Joea Bidena, zbog čega FBI provjerava svih 25.000 pripadnika Nacionalne garde koji stižu u Washington na taj događaj, prenose američki mediji.

Masovni pothvat odražava iznimnu sigurnosnu zabrinutost koja je zahvatila Washington nakon smrtonosnog nasrtaja Trumpovih pristaša 6. siječnja na američki Kongres, prenosi New York Post.

Osim toga naglašava i strahove da bi se među pripadnicima osiguranja inauguracije mogla nalaziti prijetnja budućem predsjedniku i drugim visokim dužnosnicima.

Vojni tajnik ministarstva obrane Ryan McCarthy rekao je u nedjelju za AP, kako prenosi Post, da su dužnosnici svjesni potencijalne prijetnje te je upozorio zapovjednike da paze na probleme u svojim redovima kako se približava inauguracija.

Zasad međutim ni on ni drugi čelnici nisu vidjeli dokaze bilo kakvih prijetnji, a dužnosnici su rekli da u provjerama dosada nisu uočili ni jedan problem.

"I dalje smo u procesu i dvaput, triput provjeravamo svakog pojedinca u redovima osiguranja", rekao je McCarthy i dodao da su pripadnici Garde obučeni za to kako da prepoznaju potencijalne prijetnje iznutra.

Oko 25.000 pripadnika Nacionalne garde slijeva se u Washington iz cijel države - najmanje dva i pol puta više nego na prijašnjim inauguracijama.

Glavnina pripadnika Garde bit će naoružana.

I dok vojska rutinski provjera imaju li njezini pripadnici ikakve veze s ekstremistima, FBI dodatno provjerava osiguranje ove inauguracije.

Više dužnosnika reklo je da je proces počeo prije više od tjedan dana, kad su se prve postrojbe Garde počele raspoređivati u Washington.

I rekli su da bi trebalo biti gotovo do srijede.

General Daniel R. Hokanson, zapovjednik Naionalne garde i član glavnog stožera američke vojske kazao je za CBS da se "u koordinaciji s predsjedničkim osiguranjem i FBI-jem provjeravaju svi pripadnici koji pristižu".

U situaciji poput ove, provjera FBI-ja uključuje provjere imena ljudi putem baza podataka i popisa praćenja koje održava ta sigurnosna agencija kako bi se vidjelo hoće li se što alarmantno pojaviti.

To bi moglo uključivati ??sudjelovanje u prethodnim istragama ili mogućih veza s terorizmom, rekao je David Gomez, bivši nadzornik za nacionalnu sigurnost u FBI-ju u Seattlu.

Prijetnje iznutra trajni su prioritet provedbe zakona u godinama nakon napada 11. rujna 2001.

Međutim u većini slučajeva prijetnje potječu od domaćih pobunjenika koje je radikalizirala Al Kaida, skupina Islamska država ili slične skupine.

Za razliku od toga, prijetnje Bidenovoj inauguraciji potaknuli su pristaše predsjednika Donalda Trumpa, ekstremno desne milicije, bjelački rasisti i druge radikalne skupine.

Mnogi vjeruju Trumpovim neutemeljenim optužbama da su mu izbori ukradeni, tvrdnju koju su pobili mnogi sudovi, ministarstvo pravosuđa i republikanski dužnosnici u ključnim državama.

Pobuna pred Kongresom počela je nakon što je Trump iznio zapaljive komentare na skupu 6. siječnja.

Prema McCarthyju, na tom su skupu bili pripadnici vojske, no ne zna se u kojem broju niti tko je možda sudjelovao u napadu na Kongres.

Dosad je uhićeno samo nekoliko pripadnika aktivne vojne službe ili Nacionalne garde u vezi s tim napadom u kojemu je smrtno stradalo petero ljudi.

Tagovi: Nacionalna garda, Washington, Joe Biden
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE