GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Farmakolog: Broj zaraženih osoba zapravo je dva do tri puta veći

Farmakolog: Broj zaraženih osoba zapravo je dva do tri puta veći
ZARAZA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.11.2021 / 12:33
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Prema grubim procjenama brojku zaraženih treba pomnožiti s dva ili čak tri kako bismo znali pravo stanje, rekao je prof. dr. sc. Igor Francetić, farmakolog s Medicinskog fakulteta u Zagrebu gostujući u emisiji Studio 4 HTV-a.

'Cijepljenje je još uvijek jedini način da se zaštitimo od covid-19 virusa, a to što se i cijepljeni razbole nije ništa neobično', rekao je Igor Francetić za HRT. Ovaj virus je respiratorni, podjetio je, i napada više organskih sistema od virusa gripe. Smatra kako je potrebna i 3. doza cjepiva koju treba primiti 6 mjeseci nakon druge doze.

"Ni jedno cjepivo nije 100 posto djelotvorno, s vremenom se njegova efikasnost gubi, javljaju se novi sojevi. Ono što je bitno u mutaciji virusa je to da je faktor transmisije novog delta soja pet-šet puta veći od originalnog wuhanskog soja, a delta 1 soj ima 15 posto veći faktor prenosivosti u odnosu na 'običan' delta soj', istaknuo je Francetić te dodao kako se radi na poboljšanju cjepiva.

Najgorim smatra to što se činjenica da obolijevaju i cijepljeni koristi kao argument za necijepljenje.

"Da su se ljudi počeli ranije cijepiti, sigurno se moglo spriječiti mnogo teških oblika covida koji, na žalost, ostavlja i posljedice, što recimo nije slučaj s gripom', rekao je Francetić napominjući kako ne treba zaboraviti činjenicu da, iako i cijepljeni obolijevaju, njihova šansa za dobivanje težeg oblika bolesti ili smrtnosti je nekoliko desetaka puta manja u odnosu na one koji se nisu cijepili.

"Možda smo previše razmaženi zbog razvoja medicinske tehnologije i tražimo stopostotnu djelotvornost", ustvrdio je farmakolog s Medicine koji smatra da će se ova pandemija prometnuti u endemsku bolest. "Endemska bolest je bolest koja je ograničena geografski i vremenski", istaknuo je. Objavljene su dvije studije, jedna od njih je napravljena u Hrvatskoj, koje govore o tome kako jedan lijek, anti-psihotik, sprečava u značajnoj mjeri pojavu težih oblika covida i to je nešto što obećava.

Tagovi: Igor Francetić, koronavirus u Hrvatskoj
PROČITAJ I OVO
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
ODJECI
Njemački mediji: Plenković će imati velike muke kako bi sastavio većinu
BERLIN - Mediji s njemačkoga govornog područja u analizama izbora u Hrvatskoj ukazuju na predstojeće mukotrpno sastavljanje vlade i ne isključuju mogućnost novih izbora.
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
PORUKE
Milinović: Ustavni sud vraća nas u kaljužu
ZAGREB - Ne stišavaju se reakcije na odluku Ustavnog suda da Zoran Milanović ne može biti mandatar i predsjednik Vlade.
Preminula Bojana Janković
IN MEMORIAM
Preminula Bojana Janković
BEOGRAD - Beživotno telo B.J. (1977) pronađeno je sinoć oko 19 u stanu u Ulici Đure Daničića, u Starom gradu.
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE