GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fabrizi: Stav Venecijanske komisije i EU da u godini pre izbora ne treba menjati izborne zakone

Fabrizi: Stav Venecijanske komisije i EU da u godini pre izbora ne treba menjati izborne zakone
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2020 / 15:51
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je da se "Venecijanska komisija izjasnila da u godini pre izbora ne treba menjati izborno zakonodavstvo".

Fabrizi je u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim, na pitanje novinara da prokomentarise najavljenu promenu izbornog cenzusa rekao da je taj stav Venecijanske komisije ponovila i Evropska unija.

"Svaka promena propisa podrazumeva pre toga javnu raspravu", rekao je Fabrici.

Na pitanje da prokomentariše usvajanje Medijske strategije Fabrici je rekao da je Evropska unija podržala nastojanje Vlade da prilikom izrade Medijske strategije okupi sve zainteresovane strane.

"Taj proces je iznedrio Medijsku strategiju koja sada mora da se sprovede, pa hrabrimo Vladu da je pretoči u realnost", kazao je Fabrici.

On je dodao je da je sloboda medija regulisana zakonom i da je to osnovno pravo koje treba da se ostvari na najbolji način.

Mali uručio Semu Fabriciju Program ekonomskih reformi Srbije do 2022. godine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali uručio je Program ekonomskih reformi (ERP) do 2022. godine šefu Delegacije EU Semu Fabriciju i rekao da je to najvažniji strateški dokument koji sadrži sve ekonomske politike koje treba da obezbede što brži rast standarda gradjana i ekonomije.

On je konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Evropska komisija prošle nedelje ocenila Srbiju kao motor razvoja celog regiona.

"Srbija je prošlu godinu prema fleš oceni završila sa stopom ekonomskog rasta od 4,2 odsto, a to se nadovezuje na prošlogodišnju stopu rasta od 4,4 odsto. Ušli smo u visoke stope rasta naše ekonomije što omogućava ne samo brži rast kvaliteta života gradjana nego obezbedjuje veće plate i penzije", rekao je Mali.

Podsetio je da je republički budžet četvrtu godinu za redom u suficitu koji je prošle godine iznosio 12,8 milijardi dinara "što govori o ozbiljnosti politike koju vodi Vlada Srbije i načinu na koji se odgovorno brine o svakom dinaru gradjana".

Ministar je rekao da je prošla godina bila rekordna po direktnim stranim investicijama koje su iznosile 3,8 milijardi evra, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila je prvi put ispod deset odsto.

"Ovaj dokument je usmeren na to da nastavimo sa visokim stopama rasta i reformama. Politike ovog dokumenta su vezane za samu privredu i visoke stope rasta, ulaganja u obrazovanje, digitalizaciju, transport, infrastrukturu, unapredjenje poslovnog okruženja, programe e-papir, e-agrar i sve ono što treba da smanji procedure i olakša poslovanje", rekao je Mali.

Sem Fabrici je rekao da je Program ekonomskih reformi izložen na 200 strana i da sadrži različite politike koje će Srbija sprovoditi nekoliko narednih godina.

"To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU, kao najprosperitetnijem tržištu na svetu, i sledeće nedelje će u Srbiju doći delegacija EK da o njemu razgovara", rekao je Fabrici.

Na pitanje novinara kako će pratiti sprovodjenje reformi Fabrici je rekao da je donet Zakon o javnim nabavkama koji treba da obezbedi transparentnost i zdravo dogovaranje i da je zakon pozitivno ocenjen, a da ga treba sprovesti.

Dodao je da je Srbija usvojila zakone o subvencijama, državnoj pomoći, konkurenciji, radu i druge, a da nadzorni organi treba da kontrolišu sprovodjenje.

Tagovi: Sem Fabrizi, Venecijanska komisija, izborni zakon, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Bugari glasaju na četvrtim izborima u manje od dvije godine
IZBORI
Bugari glasaju na četvrtim izborima u manje od dvije godine
SOFIJA - Bugari u nedjelju glasaju na četvrtim nacionalnim izborima u manje u dvije godine, s malom nadom u pojavu stabilne vlade zbog dubokih podjela unutar političke elite u pogledu toga kako riješiti ukorijenjenu korupciju.
Veliki požar u ruskoj vojnoj bazi na Krimu
RAT U UKRAJINI
Veliki požar u ruskoj vojnoj bazi na Krimu
KRIM - U glavnoj ruskoj vojnoj bazi na Krimu dogodio se jutros veliki požar.
U Njemačkoj na snazi nove mjere protiv korone
MJERE
U Njemačkoj na snazi nove mjere protiv korone
BERLIN - Novi set njemačkih pravila o koronavirusu za jesen i zimu stupio je na snagu u subotu dok se zemlja priprema za porast slučajeva tijekom hladnijih mjeseci.
Kadirov: Rusija bi u Ukrajini trebala upotrijebiti nuklearno oružje male snage
POGUBNO
Kadirov: Rusija bi u Ukrajini trebala upotrijebiti nuklearno oružje male snage
MOSKVA - Čečenski vođa Ramzan Kadirov u subotu je rekao da bi Moskva trebala razmotriti mogućnost upotrebe nuklearnog oružja male snage u Ukrajini nakon novoga velikog poraza na bojnom polju.
Ukrajinska vojska oslobodila Liman
RAT U UKRAJINI
Ukrajinska vojska oslobodila Liman
KIJEV - Ukrajinske snage ušle su u grad Liman, rekao je glasnogovornik Serhij Čerevatji na TV-u. Liman se nalazi u regiji Donjecka i ruska vojska ga je koristila kao važno prometno čvorište.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE