GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Fabrizi: Stav Venecijanske komisije i EU da u godini pre izbora ne treba menjati izborne zakone

Fabrizi: Stav Venecijanske komisije i EU da u godini pre izbora ne treba menjati izborne zakone
JASNA PORUKA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 04.02.2020 / 15:51
Autor: SEEbiz / Beta
BEOGRAD - Šef delegacije Evropske unije u Srbiji Sem Fabrizi izjavio je da se "Venecijanska komisija izjasnila da u godini pre izbora ne treba menjati izborno zakonodavstvo".

Fabrizi je u Vladi Srbije, nakon sastanka sa ministrom finansija Sinišom Malim, na pitanje novinara da prokomentarise najavljenu promenu izbornog cenzusa rekao da je taj stav Venecijanske komisije ponovila i Evropska unija.

"Svaka promena propisa podrazumeva pre toga javnu raspravu", rekao je Fabrici.

Na pitanje da prokomentariše usvajanje Medijske strategije Fabrici je rekao da je Evropska unija podržala nastojanje Vlade da prilikom izrade Medijske strategije okupi sve zainteresovane strane.

"Taj proces je iznedrio Medijsku strategiju koja sada mora da se sprovede, pa hrabrimo Vladu da je pretoči u realnost", kazao je Fabrici.

On je dodao je da je sloboda medija regulisana zakonom i da je to osnovno pravo koje treba da se ostvari na najbolji način.

Mali uručio Semu Fabriciju Program ekonomskih reformi Srbije do 2022. godine

Ministar finansija Srbije Siniša Mali uručio je Program ekonomskih reformi (ERP) do 2022. godine šefu Delegacije EU Semu Fabriciju i rekao da je to najvažniji strateški dokument koji sadrži sve ekonomske politike koje treba da obezbede što brži rast standarda gradjana i ekonomije.

On je konferenciji za novinare u Vladi Srbije rekao da je Evropska komisija prošle nedelje ocenila Srbiju kao motor razvoja celog regiona.

"Srbija je prošlu godinu prema fleš oceni završila sa stopom ekonomskog rasta od 4,2 odsto, a to se nadovezuje na prošlogodišnju stopu rasta od 4,4 odsto. Ušli smo u visoke stope rasta naše ekonomije što omogućava ne samo brži rast kvaliteta života gradjana nego obezbedjuje veće plate i penzije", rekao je Mali.

Podsetio je da je republički budžet četvrtu godinu za redom u suficitu koji je prošle godine iznosio 12,8 milijardi dinara "što govori o ozbiljnosti politike koju vodi Vlada Srbije i načinu na koji se odgovorno brine o svakom dinaru gradjana".

Ministar je rekao da je prošla godina bila rekordna po direktnim stranim investicijama koje su iznosile 3,8 milijardi evra, a stopa nezaposlenosti u trećem kvartalu bila je prvi put ispod deset odsto.

"Ovaj dokument je usmeren na to da nastavimo sa visokim stopama rasta i reformama. Politike ovog dokumenta su vezane za samu privredu i visoke stope rasta, ulaganja u obrazovanje, digitalizaciju, transport, infrastrukturu, unapredjenje poslovnog okruženja, programe e-papir, e-agrar i sve ono što treba da smanji procedure i olakša poslovanje", rekao je Mali.

Sem Fabrici je rekao da je Program ekonomskih reformi izložen na 200 strana i da sadrži različite politike koje će Srbija sprovoditi nekoliko narednih godina.

"To je dokument koji će omogućiti pristupanje Srbije EU, kao najprosperitetnijem tržištu na svetu, i sledeće nedelje će u Srbiju doći delegacija EK da o njemu razgovara", rekao je Fabrici.

Na pitanje novinara kako će pratiti sprovodjenje reformi Fabrici je rekao da je donet Zakon o javnim nabavkama koji treba da obezbedi transparentnost i zdravo dogovaranje i da je zakon pozitivno ocenjen, a da ga treba sprovesti.

Dodao je da je Srbija usvojila zakone o subvencijama, državnoj pomoći, konkurenciji, radu i druge, a da nadzorni organi treba da kontrolišu sprovodjenje.

Tagovi: Sem Fabrizi, Venecijanska komisija, izborni zakon, Vlada Srbije
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE