GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo za što USKOK tereti ministra Horvata

Evo za što USKOK tereti ministra Horvata
NOVI DETALJI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.02.2022 / 19:57
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Uskok je ne navodeći identitete izvijestio da je temeljem policijske prijave pokrenuo istragu protiv ministra Darka Horvata i njegove nekadašnje pomoćnice Ane Mandac zbog zlouporabe položaja i ovlasti, dok četvero suosumnjičenih tereti za poticanje na te nezakonitosti.

Prema ranijim neslužbenim informacijama uz Horvata i Mandac u ovom su slučaju osumnjičeni i potpredsjednik vlade Boris Milošević, državni tajnik Ministarstva regionalnog razvoja Velimir Žunac, ravnateljica uprave za potpomognuta područja Katica Mišković te bivši ministar Tomislav Tolušić.

Priopćenje prenosimo u cijelosti.

USKOK je, na temelju kaznene prijave PNUSKOK-a podnesene nakon višemjesečnog kriminalističkog istraživanja, donio rješenje o provođenju istrage protiv šestero hrvatskih državljana (1970., 1972., 1979., 1970., 1968., 1974.) zbog osnovane sumnje na počinjenje kaznenih djela zlouporabe položaja i ovlasti, te pomaganja i poticanja na zlouporabu položaja i ovlasti.

Osnovano se sumnja da je I. okr. kao ministar gospodarstva, poduzetništva i obrta, u razdoblju od studenog 2018. do kraja prosinca 2018. godine, u Zagrebu, nakon što je Ministarstvo gospodarstva, poduzetništva i obrta prethodno 27. kolovoza 2018. objavilo otvoreni javni poziv za Program „Razvoj malog i srednjeg poduzetništva i obrta na područjima naseljenim pripadnicima nacionalnih manjina“ za 2018. godinu, za čiju je provedbu zadužio II. okr., pomoćnicu ministra gospodarstva, poduzetništva i obrta, u nakani da dodijeli bespovratna sredstva gospodarskim subjektima za koje je bio osobno zainteresiran, kao i onima za koje su to od njega neposredno ili posredstvom II. okr. višekratno tražili ostali okrivljenici, a koji subjekti nisu ispunili kriterije za dodjelu sredstava po tom programu, I. okr. je najprije zatražio od Ministarstva financija preraspodjelu proračunskih sredstava neistinito navodeći da su potrebna za provođenje programa, a onda je i donio Odluku kojom je upravo tim subjektima van programa proizvoljno dodijelio ukupno 2.655.594,99 kuna bespovratnih sredstava.

Unatoč tome što su I. i II. okr. znali da subjekti ne ispunjavaju kriterije kojima bi ostvarili pravo na dodjelu bespovratnih sredstava, te unatoč tome što su s time upoznali i ostale okrivljenike koji su i nadalje tražili njihovu dodjelu, II. okr. je po nalozima I. okr., a po zahtjevima III. do VI. okr. te trećih za sada neutvrđenih osoba, u tablicu koja je sastavni dio Odluke u kojoj su navedeni iznosi bespovratnih sredstava i gospodarski subjekti kojima se ista dodjeljuju, uvrstila one subjekte za koje su I. okr. i ostali okrivljenici bili zainteresirani zbog osobne ili interesne povezanosti. Nakon toga je II. okr. naložila stručnim službama da osiguraju potpisivanje ugovora o isplati bespovratnih sredstava s navedenim subjektima, a koje je u ime Ministarstva gospodarstva, poduzetništva i obrta, potpisao I. okr., kao i naloge za njihovu isplatu, na temelju čega je tim gospodarskim subjektima neosnovano isplaćeno ukupno 2.655.594,99 kuna, na teret Državnog proračuna Republike Hrvatske.

USKOK je sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložio određivanje istražnog zatvora protiv jednog okrivljenika.

Horvatova pomoćnica Ana Mandac je otišla s dužnosti nakon što je osumnjičena u aferi Vjetroelektrane s bivšom državnom tajnicom Josipom Rimac, dok je Tolušić napustio Vladu u srpnju 2019., zajedno s tadašnjom ministricom regionalnog razvoja i europskih fondova Europske unije Gabrijelom Žalac, a koja je također osumnjičena u jednom od krakova afere Vjetroelektrane.

Tagovi: Darko Horvat, Andrej Plenković, Ana Mandac
PROČITAJ I OVO
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
DOMOVINSKI POKRET
Penava: Nemamo ništa protiv manjina, imamo protiv SDSS-a
ZAGREB - "Spremni smo na formiranje stastavljanje buduće većine i Vlade, spremni i na četiri godine u oporbi, ali spremni i na nove izbore."
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
DIVLJANJE
Vučić divljao u Vijeću sigurnosti; na kraju je morao ušutjeti
NEW YORK - Na današnjoj redovnoj sjednici Vijeća sigurnosti Ujedinjenih naroda o Kosovu došlo je do verbalnog okršaja između predsjednika Srbije Aleksandra Vučića i predsjedavajuće sjednicom, Vanesse Frazier s Malte.
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
STAVOVI
Jokić: Jedini izlaz iz ove situacije su novi izbori
ZAGREB - Ravnatelj Instituta za društvena istraživanja Boris Jokić za Dnevnik Nove TV komentirao je postizbornu situaciju u Hrvatskoj.
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
KOALICIJA
Dabro: Domovinski pokret spreman je sastaviti vladu s HDZ-om
ZAGREB - Domovinski pokret (DP) spreman je sastaviti vladu s HDZ-om, te sutra kreće u službene pregovore sa svim strankama, poručio je glavni tajnik i izabrani saborski zastupnik DP-a Josip Dabro u ponedjeljak ispred sjedišta stranke u kojem traje sjednica Predsjedništva.
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
PORUKE
Hrebak: DP nije dobio bezgraničnu podršku kako bi ideološki mijenjao društvo
ZAGREB - Dario Hrebak (HSLS) koalicijski partner HDZ-a kazao je kako se danas čuo s premijerom Andrejom Plenkovićem te da sada kada je kampanja završila, emocije treba staviti na stranu i treba uključiti zdravi razum.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE