GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Evo za što je osumnjičeno deset poduzetnika i zaposlenika Grada

Evo za što je osumnjičeno deset poduzetnika i zaposlenika Grada
SUMNJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.07.2021 / 11:14
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - USKOK je donio rješenje o provođenju istrage protiv deset okrivljenika koji su jučer uhićeni, a maloprije su na svojim stranicama objavili detalje. Sumnjiči ih se za počinjenje više kaznenih djela primanja i davanja mita.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti istražni zatvor za četvero okrivljenika po različitim osnovama, dok će ostalih šest najvjerojatnije biti pušteno da se brane sa slobode. Očekuje se da će biti prepraćeni na Županijski sud u Zagrebu danas oko podneva.

Prema priopćenju koje su izdali, potvrđene su informacije da je u tom predmetu prvookrivljeni Milivoj Kotrla, umirovljeni voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu. On je navodno dao vrlo detaljnu obranu i surađuje s istražiteljima. Tereti ga se da je primao novac kako bi osiguravao donošenje odgovarajućih odluka, suglasnosti i potvrda.

Uskok ga tereti da je kao voditelj tog odsjeka dogovorio s trećeokrivljenom da će ishoditi smanjenje broja potrebnih parkirnih mjesta u objektu u vlasništvu četvrtokrivljenog, čime je za 228 tisuća kuna smanjio obvezu plaćanja doprinosa. Od nje je za to dobio "naknadu", odnosno mito, u iznosu od 1.300 eura. Pet tisuća eura uzeo je kako bi za potrebe drugog druptva osigurao izdavanje prometne suglasnosti za vatrogasni pristup u zagrebačkom Hoto centru nedaleko Cibone., a za privremenu regulaciju prometa na tom dijelu uzeo je još 500 eura. Taj novac isplatio mu je vlasnik tvrtke Gradarh Krešimir Huzjan, koji je obavljao spomenute radove.

Priopćenje niže prenosimo u cijelosti:

USKOK je, nakon izvida provedenih u suradnji s PNUSKOK-om i Samostalnim sektorom za financijske istrage Porezne uprave o kojima smo izvijestili u priopćenju od 1. srpnja, donio rješenje o provođenju istrage protiv desetero okrivljenika (1955., 1970., 1971., 1973., 1958., 1945., 1948., 1953., 1965., 1967.) zbog osnovane sumnje na počinjenje više kaznenih djela primanja i davanja mita. (2. 7. 2021.)

Osnovano se sumnja da je I. okr., u razdoblju od kolovoza do studenog 2020. godine, u Zagrebu, kao voditelj Odsjeka za izdavanje odobrenja, suglasnosti i mišljenja (u daljnjem tekstu: Odsjek), u okviru Gradskog ureda za prostorno uređenje, izgradnju Grada, graditeljstvo, komunalne poslove i promet u Gradu Zagrebu (u daljnjem tekstu: Gradski ured), u kojem svojstvu je bio ovlašten donositi odluke vezano za utvrđivanje posebnih uvjeta u postupku dobivanja lokacijskih dozvola za prometne i druge objekte, te izdavanja suglasnosti na tehničku dokumentaciju, osiguravao donošenje odgovarajućih odluka, suglasnosti i potvrda, za što je primao novčanu naknadu.

Tako je I. okr., u razdoblju od od 3. kolovoza 2020. do 11. rujna 2020., u Zagrebu, kao voditelj tog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, dogovorio s III. okr., voditeljicom građevinskih projekata u jednom trgovačkom društvu da će u postupku izdavanja posebnih uvjeta vezano za rekonstrukciju poslovnih prostora u prizemnoj etaži stambeno poslovne zgrade u Zagrebu u kojoj se nalazi trgovina tog društva i ugostiteljski objekt u vlasništvu društva čiji je vlasnik IV. okr., ishoditi smanjenje broja potrebnih parkirališno garažnih mjesta, a time otkloniti i obvezu plaćanja posebnog doprinosa u visini od 228.000,00 kuna prethodno utvrđenu odlukom Sektora za promet Gradskog ureda. Nakon što je III. okr. 26. kolovoza 2020. uputila prigovor navedenom Sektoru, sa zahtjevom da se u odnosu na navedeni projekt primjeni iznimka u GUP-u kako bi se smanjio broj potrebnih parkirališno garažnih mjesta i time otklonila obveza plaćanja navedenog iznosa, I. okr. je od III. okr. zauzvrat zatražio novčanu naknadu u iznosu od 1.300 eura, na što je ona i pristala nakon dogovora s IV. okr. da će ovu naknadu zajednički snositi u jednakim dijelovima. Potom je I. okr. naložio sebi podređenoj stručnoj savjetnici u Odsjeku sastavljanje novih posebnih uvjeta iz područja organizacije i sigurnosti prometa za navedenu lokaciju, koju odluku je parafirao I. okr., čime su navedena društva oslobođena plaćanja posebnog doprinosa u visini od 228.000,00 kuna, za što su III. okr. i IV. okr. kao nagradu isplatili I. okr. 1.300 eura.

Također, u razdoblju od 28. listopada 2020. do 23. studenog 2020., u Zagrebu, I. okr. je, kao voditelj tog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, zatražio od V. okr., vlasnika jednog trgovačkog društva, naknadu od 5.000 eura kako bi za potrebe drugog društva osigurao izdavanje prometne suglasnosti na geodetski elaborat uređenja površine za operativni rad vatrogasnih vozila za objekt koji se nalazi na adresi u Zagrebu, na što je V. okr. i pristao. Ujedno je I. okr., sukladno dogovoru s II. okr., pomoćnikom pročelnika za provedbu komunalnih aktivnosti i održavanje komunalne infrastrukture i objekata mjesne samouprave u Gradskom uredu za mjesnu samoupravu Grada Zagreba, zatražio plaćanje daljnjih 500 eura na ime nagrade II. okr. u zamjenu za ishođenje rješenja o privremenoj regulaciji prometa na lokaciji predmetnog objekta, na što je V. okr. također pristao. Nakon toga je I. okr. naložio sebi podređenom službeniku da sačini prometnu suglasnost na geodetski elaborat što je isti i učinio. Navedenu suglasnost je parafirao I. okr., a 6. studenog 2020. izdao ju je Gradski ured, dok je V. okr. zauzvrat I. okr. predao dogovoreni iznos od 5.000 eura. Nakon toga je II. okr. sukladno prethodnom dogovoru naložio sebi podređenom službeniku da sačini rješenje o zauzimanju dijela javne površine, što je isti i učinio, a koje je rješenje, parafirano od strane II. okr., 19. studenog 2020. izdao Gradski ured za mjesnu samoupravu, za što je II. okr. primio naknadu od 500 eura od V. okr. posredstvom I. okr.

Nadalje, u razdoblju od rujna 2020. do 19. listopada 2020., u Zagrebu, I okr. je, kao voditelj istog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, za potrebe trgovačkog društva u vlasništvu VI. okr., dogovorio sa VII. okr. da će u zamjenu za odgovarajuću novčanu naknadu osigurati izdavanje svih potrebnih suglasnosti iz nadležnosti svog Odsjeka vezano za prometni elaborat za stambeno-poslovni objekt tog društva u Zagrebu. I. okr. je tako VIII. okr., direktoru društva angažiranog od strane VI. okr. za izradu navedenog elaborata, davao upute kako da sačini zahtjev za uređenje kolnog pristupa. Tako sačinjen zahtjev je VIII. okr. predao VII. okr. koji ga je potom podnio Gradskom uredu nakon čega je I. okr. navedeni zahtjev predao u rad sebi podređenom službeniku kako bi on sačinio predmetnu suglasnost, koju je, parafiranu od strane I. okr., 5. listopada 2020. izdao Gradski ured. Sukladno dogovoru za navedeno postupanje I okr. je od VIII. okr. primio 5.000,00 kuna, od čega je za sebe zadržao 2.500,00 kuna, dok je iznos od 2.500,00 kuna predao VII. okr. na ime posredovanja između VIII. okr. i I. okr.

Također, u razdoblju od listopada 2020. do 26. studenog 2020., u Zagrebu, I. okr. je, kao voditelj istog Odsjeka i s navedenim ovlaštenjem, dogovorio sa IX. okr., odgovornom osobom jednog trgovačkog društva, da će za novčanu naknadu osigurati izdavanje potvrda glavnih projekata za potrebe realizacije izgradnje stambenih objekata na više adresa u Zagrebu. Sukladno postignutom dogovoru IX. okr. je predala I. okr. zahtjeve za potvrdu glavnog projekta za više građevina, pa je I. okr. navedene zahtjeve predao u rad sebi podređenom službeniku kako bi on sačinio predmetne potvrde koje je, parafirane od strane I. okr., 23. listopada 2020. izdao Gradski ured. Ove je potvrde 26. listopada 2020. I. okr. predao X. okr., izvanbračnom suprugu IX. okr. Nakon toga je IX. okr. ponovno kontaktirala I. okr. i zatražila ga da osigura izdavanje nove potvrde za jednu građevinu jer je u prethodno podnesenom zahtjevu napravila grešku, na što je I. okr. pristao. Zahtjev za ispravak potvrde glavnog projekta predao je u rad sebi podređenom službeniku, a ispravak potvrde glavnog projekta je 26. studenog 2020. izdao Gradski ured. O tome je I. okr. obavijestio IX. okr. pa je sukladno njihovom dogovoru X. okr. istog dana I. okr. predao za sada neutvrđeni novčani iznos nagrade, pri čemu je X. okr. znao za svrhu predaje navedenog iznosa.

USKOK će sucu istrage Županijskog suda u Zagrebu predložiti istražni zatvor protiv 4 okrivljenika.

Foto: Sanjin Strukić, Pixsell

Tagovi: USKOK, Milivoj Kotrla, Gradarh, Krešimir Huzjan
PROČITAJ I OVO
Porošenku zabranjen izlazak iz Ukrajine
ZABRANE
Porošenku zabranjen izlazak iz Ukrajine
KIJEV - Bivšem ukrajinskom predsjedniku Petru Porošenku dva put je zabranjeno napustiti Ukrajinu kako bi sudjelovao na sastanku tijela NATO saveza u Litvi, objavila je njegova parlamentarna frakcija u subotu.
Ukrajina tvrdi da je od početka rata poginulo 30.000 ruskih vojnika
TVRDNJE
Ukrajina tvrdi da je od početka rata poginulo 30.000 ruskih vojnika
KIJEV - Ukrajina je objavila najnovije informacije o broju gubitaka koje je Rusija pretrpjela od početka invazije.
Preminuo Željko Tutunović
IN MEMORIAM
Preminuo Željko Tutunović
ZAGREB - Preminuo je Željko Tutunović (66), pravnik, kontroverzni poduzetnik i glazbeni menadžer najpoznatiji po hitu "Duda" koji je napisao za bend "Fantomi", ali i čest gost stranica crne kronike zbog bespravne gradnje i impozantnog niza prevara za koje mu se sudilo u brojnim procesima.
Policija i Uskok u akciji uhićenja zbog poreznih prijevara
UHIĆENJA
Policija i Uskok u akciji uhićenja zbog poreznih prijevara
ZAGREB - Nekoliko osoba uhićeno je na virovitičko-podravskom i zagrebačkom području zbog višemilijunskih poreznih prijevara, izvijestili su u subotu Ravnateljstvo policije i Uskok koji nad osumnjičenima provode hitne dokazne radnje.
Novi slovenski premijer suradnike bira Gallupovim testom
ZANIMLJIVO
Novi slovenski premijer suradnike bira Gallupovim testom
LJUBLJANA - Za odabir ljudi koji će preuzeti važne dužnosti novi slovenski premijer Robert Golob koristi se svojim korporativnim iskustvom, pa su tako svi parlamentaci iz njegove stranke morali odgovoriti na 12 pitanja iz Gallupova testa kojim se u poduzećima mjeri angažiranost zaposlenika i njihova motivacija za rad.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE