GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Eurostat: Djevojke diljem Europe manje su zaposlene od mladića

Eurostat: Djevojke diljem Europe manje su zaposlene od mladića
TREND
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 16.07.2021 / 08:25
Autor: SEEbiz/Danas
BEOGRAD - Više od jedne šestine (17,6 odsto) mladih ljudi, uzrasta od 20 do 34 godine, nije bilo zaposleno, niti se obrazovalo ili bilo na obuci 2020. godine u Evropskoj uniji (EU), što je porast od 1,2 odsto poena u odnosu na 2019. godinu.

Povodom Međunarodnog dana veština mladih, Eurostat razmatra promene u učešću mladih ljudi na tržištu rada 2020. godine.

Najnoviji rezultati istraživanja radne snage EU, pokazuju sledeće – padajući trend u udelu mladih koji nisu u radnom odnosu ili obrazovnom sistemu od 2013. godine, dok je 2020. godine zabeležen preokret na gore.

Sve tri prećene starosne grupe zabeležile su veći udeo NZOO-a u 2020. godini u odnosu na 2019. godinu: Nešto više od 15 odsto za ljude od 20 do 24 godine (porast za 1,2 odsto poena (op)), 18,6 odsto za one od 25-29 godina (rast za 1,4 op) i oko 18 za one starosti 30-34 godine (rast za 0,8 op), izveštava Eurostat.

Ova iznenadna promena odražava ekonomski pad povezan sa pandemijom kovida-19.

Udeo NZOO-a među stanovnicima od 20 do 24 godine i dalje je sistematski niži od stope za ljude starosti 25-29 ili 30-34 tokom celog perioda 2008-2020.

Ovo, barem donekle, odražava relativno visok udeo studenata koji su ostali u obrazovanju i obuci u ovom uzrastu.

Za mlade žene je verovatnije da nisu obrazovane niti u radnom odnosu

Među ljudima starosti 20-34 godine, nešto vise od jedne petine mladih žena i manje od sedmine mladića bili su NZOO, ali ovaj udeo se znatno razlikovao u zemljama članicama EU.

Najniže stope NZOO-a bile su u Češkoj (5,6 odsto mladića) i u Holandiji (9,5 odsto mladih žena). Suprotno tome, najviše stope NZOO zabeležene su u Italiji i za muškarce i za žene, 24 i 35 odsto.

Devojke širom Evrope u manjem broju zaposlene od mladića 2
Foto: ec.europa.eu/Eurostat
U 2020. godini udeo žena koje nisu zaposlene, ne obrazuju se ili ne obučavaju, bio je veći u svakoj zemlji u poređenju sa muškarcima.

Bilo je osam država članica EU u kojima je udeo mladih ženskih NZOO-a bio najmanje 10 op veći od odgovarajućeg udela za mladiće.

Među njima, razlika između polova bila je u rasponu od 10,5-14,7 op u Bugarskoj, Italiji, Estoniji i Poljskoj, popevši se na 17,5-24,2 op u Rumuniji, Slovačkoj, Mađarskoj i Češkoj.

Najmanji jaz u polovima utvrđen je u Portugalu (0,6 op), Litvaniji jedan odsto poena, Luksemburgu (1,6 op) i Švedskoj (1,8 op).

Tagovi: EU, Eurostat, Evropska unija, zaposlenost, Beograd
PROČITAJ I OVO
Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom
TERORIZAM
Biden nazvao otmicu u teksaškoj sinagogi terorističkim činom
WASHINGTON - Otmičar iz sinagoge u Teksasu kupio je oružje na ulici i izveo teroristički čin, rekao je američki predsjednik Joe Biden u nedjelju, dan nakon oslobođenja talaca i ubojstva napadača za kojeg je potvrđeno da je bio britanski državljanin.
Kako protiv omikrona: Opuštanje ili zatvaranje?
RAZLIČITI PRISTUPI
Kako protiv omikrona: Opuštanje ili zatvaranje?
BERLIN - Diljem svijeta incidencije rastu munjevitom brzinom. Neke zemlje pooštravaju mjere a druge ukazuju na blagi protok oboljenja kod omikron varijante. Donosimo pregled mjera diljem svijeta.
U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv korone
CIJEPLJENJE
U Austriji od veljače obvezno cijepljenje protiv korone
BEČ - Austrija će početkom veljače uvesti obvezu cijepljenja protiv koronavirusa za odrasle osobe, a istodobno i visoke kazne za one koji to odbiju, rekao je u nedjelju austrijski kancelar Karl Nehammer, svjestan "osjetljivog" karaktera prve ovakve odluke u Europi koja stvara društvene podjele.
Zbog smanjenog broja stanovnika birat će se 352 vijećnika manje
POSLJEDICE
Zbog smanjenog broja stanovnika birat će se 352 vijećnika manje
ZAGREB - Hrvatska će na sljedećim lokalnim izborima, 2025. i 2029. godine, birati 352 vijećnika manje u u lokalnim predstavničkim tijelima, posljedica je to novog popisa stanovništva koji je pokazao da Hrvatska ima gotovo 10 posto manje stanovnika, piše u nedjelju Jutarnji list.
Pčele u Zagrebu zuje protuzakonito
BIORAZNOLIKOST
Pčele u Zagrebu zuje protuzakonito
ZAGREB - Iako urbano pčelarenje u Hrvatskoj nije dopušteno, u Zagrebu za to pčele ne haju i bezbrižno zuje na Jelačić placu, oko Sabora ili u Maksimirskoj.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE