GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europskim bolnicama ponestaje lijekova

Europskim bolnicama ponestaje lijekova
LIJEKOVI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.04.2020 / 16:41
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Bolnicama u Europskoj uniji prijeti nestašica ključnih lijekova za liječenje oboljelih od Covida-19 zbog trgovinskih restrikcija i gomilanja zaliha pojedinih zemalja, upozorili su agencija za lijekove i farmaceutski sektor.

Unatoč pozivima na solidarnost, mnoge zemlje 27-članog EU-a posegnule su za epidemije koronavirusa za protekcionističkim mjerama, ograničavajući prodaju ključnih proizvoda, poput lijekova, zaštitnih maski i medicinskih uređaja.

“Neke članice EU-a naznačile su da im ponestaje određenih lijekova koji se koriste za liječenje oboljelih od Covida-19, odnosno da vrlo skoro očekuju nestašice”, priopćila je u ponedjeljak Europska agencije za lijekove (EMA).

Nedostaje uglavnom lijekova koji se koriste u liječenju pacijenata s najtežim komplikacijama izazvanim infekcijom novim koronavirusom, uključujući lijekove koji se koriste na odjelima intenzivne njege, poput anestetika, antibiotika i lijekova za opuštanje mišića kako bi pacijenti mogli disati pomoću respiratora.

Prošlog je tjedna skupina velikih bolnica u EU, uključujući milansku bolnicu San Raffaele i barcelonsku Vall d’Hebron, upozorila da uskoro neće moći liječiti oboljele od Covida-19 ako se ograničenja u trgovini lijekovima ne uklone, navodi Reuters.

Na početku epidemije EU se suočio s kašnjenjem isporuka lijekova zbog poremećaja u opskrbi iz Kinei i indijske zabrane izvoza.

Danas najveće smetnje u opskrbi izazivaju same zemlje članice, upozorili su dužnosnici farmaceutske industrije.

“Zemlje gomilaju zalihe. To je razumljivo ali zalihe su često prevelike i neke će zemlje koje ih trebaju ostati zakinute", upozorio je Adrian van den Hoven, direktor udruženja proizvođača generičkih lijekova u EU "Lijekovi za Europu".

Mnoge su zemlje također ograničile izvoz lijekova koji se smatraju ključnima za vrijeme epidemije. U obrazloženjima neke navode da dopuštaju izvoz tek nakon što se namire domaće potrebe.

Europska komisija pokrenula je istragu kako bi ispitala jesu li mjere usvojene u Francuskoj, Poljskoj, Mađarskoj, Rumunjskoj i Slovačkoj u skladu s propisima, izjavila je u ponedjeljak glasnogovornica EK.

Dodala je da se ograničava i izvoz medicinske opreme i uređaja.

“Sada smo usredotočeni na spašavanje života, nije vrijeme da se ograničava izvoz lijekova i nužne medicinske opreme, niti da se dopušta da im istekne rok umjesto da ih se podijeli", poručila je povjerenica EK za zdravstvo Stella Kyriakides.

Tagovi: koronavirus u Europi, lijekovi, Europska agencija za lijekove
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE