GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski parlament zabranjuje pristup katarskim lobistima

Europski parlament zabranjuje pristup katarskim lobistima
KORUPCIJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 15.12.2022 / 14:11
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Eurozastupnici su u četvrtak zatražili da se katarskim lobistima uskrati pristup parlamentu i obustavi sav rad na zakonodavnim odlukama vezanima uz Katar do završetka postupka za korupciju protiv bivše potpredsjednice EP-a i drugih optuženika.

Europarlamentarci su na ovotjednoj plenarnoj sjednici u Strasbourgu već razriješili dužnosti potpredsjednice parlamenta grčku zastupnicu Evu Kaili koju su belgijske vlasti optužile za korupciju, a u četvrtak su izglasali rezoluciju u kojoj su zatražili niz mjera za jačanje transpatentnosti i zaštite od upletanja trećih strana.

Rezoluciju o sumnjama na korupciju od strane Katara i većoj potrebi za transparentnošću i odgovornošću u europskim institucijama zajednički su predložili svi klubovi zastupnika nakon što su svi zastupnici osim hrvatskog Mislava Kolakušića i dvoje suzdržanih u utorak glasali za njenu smjenu.

Za rezoluciju je u četvrtak glasao 541 zastupnik, s troje suzdržanih, dok je dvoje bilo protiv.

U rezoluciju se traži da se predstavnicima katarskih interesa suspendiraju iskaznice za pristup Europskom parlamentu, dok se u okviru sudskih istraga ne pruže relevantne informacije i pojašnjenja.

Rezolucija traži obustavu svog rada na zakonodavnim predmetima koji se odnose na Katar, posebno u pogledu liberalizacije viznog režima i planiranih posjeta, sve dok se optužbe ne potvrde ili odbace.

Kaili, jedna od 14 potpredsjednika parlamenta, bila je među četiri osobe uhićene i optužene u Belgiji ovog vikenda zbog optužbi da ih je Katar podmićivao kako bi utjecao na donošenje odluka parlamenta.

Belgijska policija je u pretresima u petak zaplijenila veću količinu novaca a među uhićenima je bila i potpredsjednica EP-a iz redova socijalista. Optuženi su za sudjelovanje u kriminalnoj organizaciji, pranju novca i korupciji.

Europski parlament trebao je ovaj tjedan glasati o prijedlogu o produžetku bezviznog putovanja u Europsku uniju za Kuvajt, Katar, Oman i Ekvador no zastupnici su u ponedjeljak odlučili odgoditi glasanje i prijedlog vratiti nadležnom odboru parlamenta.

Eurozastupnici su četvrtak zatražili i uspostavu funkcije posebnog potpredsjednika zaduženog za integritet te borbu protiv korupcije i vanjskog upletanja u Parlamentu, te da se nakon završetka kaznenih istraga i mogućih sudskih postupaka, osnuje Istražni odbor za slučajeve korupcije i neprimjerenih postupaka trećih zemalja koje žele kupiti utjecaj u Europskom parlamentu.

Regulacija i praćenje skupina prijateljstva preduvjet za njihovo daljnje postojanje u Parlamentu, smatraju eurozastupnici.

Tagovi: Europski parlament, Ana Kaili, korupcija, katarski lobisti, Katar
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE