GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europski parlament: Oštre kritike Srbiji nakon izbora

Europski parlament: Oštre kritike Srbiji nakon izbora
KRITIKE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.06.2020 / 17:24
Autor: SEEbiz / H
STRASBOURG - Zastupnici Europskog parlamenta upozorili su u ponedjeljak da izostanak proeuropskih političih stranaka u oporbenom bloku u novom srbijanskom parlamentu ne bi smio potkopati europske aspiracije Srbije.

Dio zastupnika poziva Vijjeće da ne dopusti otvaranje novih pregovoračkih poglavlja dok se ne otkolne demokratski nedostatci.

Slovenska socijaldemokratska zastupnica Tanja Fajon i slovački zastupnik Vladimir Bilčik, koji su u ime Europskog parlamenta pomagali u međustranačkom dijalogu o poboljšanju izbornih uvjeta u Srbiji objavili su zajedničku izjavu nakon što je na nedjeljim parlamentarnim izborima Srpska napredna stranka (SNS) Aleksandra Vučića osvojila 61,59 posto glasova, što joj donosi 191 mandat.

Prema državnom izbornom povjerenstvu, odaziv birača bio je 50,32 posto, a izborni prag prešle su još samo dvije stranke - Socijalistička partija Srbije (SPS) Ivice Dačića s 10,37 posto glasova i 32 mandata, te Srpski patriotski savez (SPAS) bivšeg vaterpolskog reprezentativca Aleksandra Šapića s 3,64 posto glasova.

Veći dio oporbenih stranaka bojkotirao je izbore, a oni koji su sudjelovali nisu uspjeli prijeći izborni prag.
"Odsustvo proeuropskih parlamentarnih stranaka u oporbenom bloku ne smije potkopati proeuropsku odlučnost Srbije i njezine aspiracije prema pridruživanju Europskoj uniji", kažu u zajedničkoj izjavi Fajon i Bilčik.

Oni izražavaju žaljenje zbog bojkota nekih oporbenih stranaka i ističu "da će slab odaziv birača, najniži od 2000. i dramatična promjena političkog pejzaža u sastavu novog parlamenta, u kojem dvotrećinsku većinu ima jedna politička lista, predstavljati veliki izazov za buduću srbijansku vladu".

Puno oštrije priopćenje objavio je zastupnički klub S&D, u kojem se pozivaju zemlje članice EU-a da ne "otvaraju nova poglavlja u pregovaračkom procesu sa Srbijom prije nego što se u zemlji ne uspostavi dovoljno demokracije".

“Vijeće ne bi trebalo otvoriti nijedno novo poglavlje sa Srbijom prije nego što se riješe veliki problemi s demokracijom. Kao minimum potrebni su sloboda medija i raznolik parlament, u kojem je i oporba predstavljena", izjavila je nizozemska socijademokratkinja Kati Piri.

Ona je dodala kako je "šokirana" tvitom povjerenika za proširenje Olivera Varhelyia, koji u nedjelju navečer nije spomenuo nijedan od tih problema, kao ni zahtjev oporbe da se izbori odgode za kasnije.

"Važan dan za Srbiju s parlamentarnim i lokalnim izborima. Veselim se suradnji s novom vladom o reformama povezanim s EU-om. Odlučan sam pomoći Srbiji da brzo napreduje prema EU-u i podržati ekonomski oporavak od krize covida - 19", poručio je u svom tvitu povjerenik Varhelyi.

U priopćenju socijaldemokrata objavljena je i izjava hrvatskog zastupnika Tonina Picule, koji je glasnogovornik S&D-a u Odboru za vanjsku politiku Europskog parlamenta.

Picula ističe da europski parlamenarci "nisu nikad za bojkot i smatraju da se politička rasprava mora voditi u parlamentu."

"Međutim, s ovim bojkotom glavnih oporbenih stranaka i neuspjehom da bilo koja oporbena stranka uđe u parlament unatoč snižavanju izbornog praga na samo tri posto, srbijanski parlament je izgubio svoju ulogu zakonodavnog tijela koje predstavlja čitavo srbijansko društvo", dodaje Picula.

Picula kritizira i EPP, "koji godinama štiti Aleksandra Vučića, dok on zemlju pretvara u autokraciju" te poziva europske pučane da preispitaju članstvo Vučićeve Srpske narodne stranke u svojim redovima.

Nedavni tvit predsjednika Europske pučke stranke Donalda Tuska, objavljen nakon njegova razgovora s Vučićem nekoliko dana prije izbora, izazvao je dosta kritika.

Tusk je u tom tvitu poručio Vučiću da "može biti ponosan i zadovoljan s onim što je učinio za Srbiju tijekom svoga mandata".

"Ekonomski uspjeh i snažno vodstvo predstavljaju zaštitni znak vaše vladavine", poručio je Tusk Vučiću i želio mu sreću na nedjeljenim izborima.

Tagovi: Europski parlament, Tanja Fajon, Aleksandar Vučić, Srpska napredna stranka, Tonino Picula, Donald Tusk, Aleksandar Šapić, Ivica Dačić, izbori u Srbiji
PROČITAJ I OVO
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
POTRESI
Stručnjaci: Rizik od potresa u Sloveniji jako je podcijenjen
LJUBLJANA - Slovenija je pod velikim rizikom od potresa, ali većina javnosti toga nije svjesna, smatraju sudionici današnjeg savjetovanja Zavarovalnice Triglav.
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
NEVRIJEME
Ludo vrijeme: Snijeg na granici, u Zagrebu srušena stabla, stradali i štandovi
ZAGREB - U Hrvatsku je stigla najavljena promjena vremena. Posebno upozorenje objavio je i DHMZ.
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
POTVRĐENA KAZNA
Škaro mora u zatvor zbog silovanja
ZAGREB - Visoki kazneni sud potvrdio je Damiru Škari (65) presudu od dvije i pol godine zatvora.
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
JASNA PORUKA
Zelenski: Bez pomoći Zapada nemamo nikakve šanse protiv Rusije
KIJEV - Potencijal oružanih snaga Rusije višestruko premašuje kapacitete Ukrajine, te stoga Kijev nema šanse da nastavi borbu bez pomoći Zapada, rekao je ukrajinski predsjednik Volodimir Zelenski.
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ŠKOLE
Najprestižnije europske srednje škole dolaze u Zagreb
ZAGREB - Najcjenjenije srednje škole i međunarodni jezični kampovi iz Švicarske, Portugala, Španjolske, Italije, Belgije i Ujedinjenog Kraljevstva 20. travnja od 10 do 14 sati predstavit će svoje programe hrvatskim učenicima u Hotelu Sheraton.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE