GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europske države obustavljaju uporabu Trumpovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa

Europske države obustavljaju uporabu Trumpovog omiljenog lijeka protiv koronavirusa
POTEZI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 27.05.2020 / 22:35
Autor: SEEbiz / H

PARIZ - Vlade europskih država u srijedu su odlučile zaustaviti uporabu hidroksiklorokina, lijeka protiv malarije, u tretmanu pacijenata oboljelih od koronavirusa što je još jedan udarac pristupu koji zagovara američki predsjednik Donald Trump.

Odluke koje su donijele Francuska, Italija i Belgija uslijedile su nakon što je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) u ponedjeljak iz sigurnosnih razloga odlučila zaustaviti ispitivanja učinka hidroksiklorokina.

Britanska agencija za lijekove u srijedu je objavila kako je i njihovo odvojeno ispitivanje sada zaustavljeno, manje od tjedna nakon što je počelo. Istraživanje koje provodi Sveučilište u Oxfordu a djelomice ga financira zaklada Billa i Melinde Gates trebalo je uključiti i do 40 tisuća medicinskih djelatnika.

"Sva istraživanja o utjecaju hidroksiklorokina na covid-19 ostat će pod pozornim nadzorom", izvjestili su Reuters iz Regulatorne agencije za lijekove i medicinska sredstva (MHRA) dodajući kako svi oni koji su uključeni u ova istraživanja procjenjuju sve moguće rizike.

Reuters podsjeća kako je nakon početnih naznaka da bi ovaj lijek mogao biti od pomoći pacijentima oboljelima od koronavirusa američki predsjednik Trump postao odlučnim zagovornikom njegove široke uporabe potvrdivši kako i sam uzima hidroksiklorokin "da bi spriječio zarazu".

No najnovije studije pokazale su kako postoje razlozi za oprez a britanski medicinski časopis The Lancet objavio je kako postoje slučajevi u kojima je kod oboljelih koji su uzimali taj lijek povećan rizik od smrtnog ishoda a neki među njima imali su opasne poremećaje srčanog ritma.

Medicinske ustanove u Italiji i Francuskoj upozorile su kako hidroksiklorokin ne bi trebalo koristiti osim u slučaju kliničkih ispitivanja a belgijski regulator pozvao je da se pri mogućoj uporabi uzmu u obzir svi postojeći rizici.

Tagovi: hidroksiklorokin, malarija, lijek protiv malarije, koronavirus, Donald Trump, Covid-19
PROČITAJ I OVO
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
PREDVIĐANJA
Grmoja: HDZ je blizu da sastavi vladu
ZAGREB - Nikola Grmoja iz Mosta za N1 je govorio o dojmovima nakon izbora i mogućim koalicijama. Most održava sastanak kako bi analizirao rezultate izbora.
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
NEODREĐEN
Plenković: Vrlo skoro će se doznati s kim će HDZ formirati većinu
ZAGREB - Predsjednik HDZ-a Andrej Plenković najavio je u četvrtak da će se vrlo skoro doznati s kim će HDZ formirati većinu u Saboru.
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
NAJAVE
Lacković: Bit ću dio pregovaračkog tima DP-a
KOPRIVNICA - Nezavisni Željko Lacković koji je u IV. izbornoj jedinici preferencijalnim glasovima s liste Domovinskog pokreta, Pravo i pravda, Nezavisni, DHSS i Zelena lista osvoji saborski mandat, rekao je u četvrtak Hini da neće solirati nego će biti dio pregovaračkog tima DP-a i partnera.
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
REALNO
Svjetske agencije: Pred Hrvatskom su teški dani političkih pregovora
ZAGREB - Pred Hrvatskom su, nakon parlamentarnih izbora održanih u srijedu, teški pregovori za formirajnje vladajuće većine ili nestabilno razdoblje s manjinskom vladom, ocjenjuju u četvrtak svjetske agencije.
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ANALITIČARI
Šalaj: DP može biti zadovoljan, a Grbin je još sinoć trebao podnijeti ostavku
ZAGREB - U mreži Prvog HRT-a gostovali su politolog Berto Šalaj i komunikologinja Nikolina Borčić. Analizirali su tko ima razloga za zadovoljstvo, a tko će morati na ozbiljno preispitivanje te koliko će teško biti sastaviti novu Vladu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE