GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska unija nametnula sankciji Kini

Europska unija nametnula sankciji Kini
SANKCIJE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 22.03.2021 / 22:19
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Europska unija je usvojila sankcije protiv Kine. Bruxelles Kineze kritizira zbog kršenja ljudskih prava. Povod za usvajanje novih mjera je, kako je potvrđeno iz EU-a, ugnjetavanje Ujgura od strane kineskih vlasti.

Europska unija je zbog kršenja ljudskih prava usvojila sankcije protiv Kine – po prvi put nakon više od 30 godina. Šefovi diplomacije 27 zemalja članica u Bruxellesu su usvojili kaznene mjere protiv odgovornih zbog ugnjetavanja muslimanske manjine Ujgura u regiji Ksinjiang, kako prenosi više svjetskih agencija.

Kako javlja AFP, na popisu sankcioniranih se našlo četvero predstavnika partije, odnosno regionalnih vlasti, te jedna organizacija. Sankcijama je predviđeno „zamrzavanje“ cjelokupne imovine pogođenih fizičkih i pravnih osoba. Osim toga ne smije im se na raspolaganje stavljati nikakav novac ili ekonomske resurse. Također im je zabranjen ulazak u Europsku uniju.

Imena sankcioniranih aktera uskoro bi trebala biti objavljena u službenom glasilu Europske unije. Kineski veleposlanik pri EU-u, Žang Ming, već je oštro kritizirao namjere Europske unije: „Sankcije su konfrontativne“, priopćio je on. Dodaje kako njegova zemlja želi dijalog, ali i da neće popustiti ako drugi inzistiraju na konfrontaciji.

Organizacije za zaštitu ljudskih prava procjenjuju da su stotine tisuća Ujgura, Kazahstanaca, Huija ili članova drugih manjinskih grupa u Ksinjiangu prebačene u „logore za preodgoj“. Njemačka već duže vrijeme kritizira odnos Kine prema Ujgurima. Kina je odbacila prigovore i govori kako se radi o „centrima za usavršavanje“.

EU je posljednji put zbog kršenja ljudskih prava sankcionirao Kinu nakon masakra na Trgu nebeskog mira u Pekingu 1989. Tadašnje kaznene mjere su obuhvaćale između ostaloga i embargo na uvoz oružja koji je na snazi do danas.

Šefovi diplomacije 27 zemalja članica EU-a usvojili su i sankcije povezane s vojnim udarom u Mijanmaru. One pogađaju direktno jedanaest osoba koje se smatra odgovornima za puč i nasilje prema demonstrantima. Na popisu se našao i vrhovni zapovjednik vojske Mijanmara. U toj državi na jugoistoku Azije, koja se ranije zvala Burma, početkom veljače je izveden vojni udar protiv premijerke Aung San Su Chi.

Na prosvjedima protiv vojne hunte i protekli su vikend poginuli brojni ljudi. U međuvremenu je broj mrtvih porastao na najmanje 247, priopćila je Organizacija za pomoć zatočenicima (AAPP) preko Twittera. Stvarni broj žrtava je vjerojatno mnogo veći. „Nasilje koje vidimo apsolutno je neprihvatljivo“, rekao je njemački ministar vanjskih poslova Heiko Maas u Bruxellesu.

Broj ubojstava je poprimio „nepodnošljive razmjere“, dodao je on. I naglasio kako se uz pomoć sankcija sada želi ciljano djelovati protiv odgovornih osoba.

Tagovi: sankcije Kini, Europska unija, Ujguri
PROČITAJ I OVO
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
PRIJETNJE
Dodik: Pozivam Parlament BiH da ugasi OHR i protjera strance ili se RS povlači iz odlučivanja
BANJA LUKA - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik predložio je tokom današnjeg obraćanja u Narodnoj Skupštini RS-a način kako da se "relaksira" situacija u Bosni i Hercegovini. Pozvao je Parlamentarnu skupštinu BiH da ugasi međunarodne institucije u zemlji ili slijede kontramjere.
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
LISTE
Dva vukovarska heroja među nositeljima lista Domovinskog pokreta
ZAGREB - Domovinski pokret zajedno s političkim partnerima danas je predao kandidacijske liste za Hrvatski sabor. Nositelje lista predstavio je predsjednik Domovinskog pokreta i vukovarski gradonačelnik Ivan Penava.
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ŽESTOKO
Milanović još jednom žestoko napao Plenkovića
ZAGREB - Predsjednik Zoran Milanović oglasio se na Facebook profilu i komentirao posljednji istup premijera Andreja Plenkovića.
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE