GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Europska optužnica zbog mita protiv Peteka, Grgića i Barišića

Europska optužnica zbog mita protiv Peteka, Grgića i Barišića
OPTUŽNICA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 25.05.2022 / 12:00
Autor: SEEbiz / H
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja podigao je optužnicu protiv deset hrvatskih optuženika, među kojima su i gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, bivši velikogorički gradonačelnik Dražen Barišić te poduzetnik Krešo Petek.

Tužiteljstvo je izvijestilo da je optužnica podignuta nakon istrage zbog kaznenih djela aktivne i pasivne korupcije i zlouporabe položaja između 2018. i 2021. godine.

Sva četiri slučaja povezana su s građevinskim projektima ukupne vrijednosti 22,6 milijuna eura, a šteta za proračun Europske unije u velikoj je mjeri spriječena zahvaljujući učinkovitosti istražitelja, navode u priopćenju.

Korupcija u Novoj Gradiški

Optužnicom se Grgiću stavlja na teret da je, kao gradonačelnik Nove Gradiške, dva puta od prvooptuženog poduzetnika Kreše Peteka dogovorio i primio 15.000 eura mita u zamjenu za manipulaciju postupcima javne nabave kako bi tvrtkama povezanima s Petekom osigura dodjelu poslova na dva građevinska projekta.

Riječ je o projektima izgradnje reciklažnog dvorišta i solarne elektrane. Procijenjena vrijednost prvog projekta bila je 900.000 eura, od čega je 562.000 eura bilo financirano iz Kohezijskog fonda Europske unije, dok je vrijednost drugog projekta bila 700.000 eura, od čega je 85 posto bilo financirano iz Europskog fonda za regionalni razvoj.

U ova dva korupcijska slučaja, sudjelovala su još tri okrivljenika, i to na način da su pomagali prvookrivljeniku i drugookrivljeniku u davanju mita, zlouporabi položaja i nezakonitom pogodovanju u postupcima javne nabave.

Projekt izgradnja reciklažnog dvorišta je nakon manipulacije postupkom javne nabave dodijeljen tvrtkama povezanima s Petekom koji je kao nagradu gradonačelniku Grada Nova Gradiška platio dogovoreni iznos mita.

Ovakvim postupanjem okrivljenika nanesena je šteta od 53.000 eura Kohezijskom fondu Europske unije, a gradu Nova Gradiška od 32.500 eura.

Tužiteljstvo navodi i da dodjela posla izgradnje solarne elektrane Petekovoj tvrtki nije realizirana uslijed uhićenja svih uključenih okrivljenika.

Zlouporaba položaja u Velikoj Gorici

Peteka europsko tužiteljstvo tereti i da je sa šestookrivljenikom bivšim gradonačelnikom Velike Gorice dogovorio da će poduzeti sve kako bi se radovi na izgradnji uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava te projektu obnove sustava javne rasvjete, dodijelili njegovim tvrtkama.

Procijenjena vrijednost projekta izgradnje uređaja za pročišćavanje otpadnih voda i nadzorno upravljačkog sustava bila je 14 milijuna eura, od čega je 67,34 posto bilo financirano iz Kohezijskog fonda EU, dok je vrijednost obnove sustava javne rasvjete bila sedam milijuna eura, a projekt je bio sufinanciran od strane Europskog fonda za regionalni razvoj.

I u ova dva korupcijska slučaja, tri su okrivljenika pomagali Barišiću u zlouporabi položaja i trgovanju utjecajem u postupcima javne nabave.

U odnosu na oba projekta, iako su poduzete sve potrebne radnje da se u postupcima javne nabave donesu odluke o odabiru društava povezanih s Petekom te odluke nisu donesene uslijed uhićenja svih pet okrivljenika, izvijestilo je europsko tužiteljstvo ne otkrivajući identitete optuženika.

Tagovi: Krešo Petek, Dražen Barišić, Vinko Grgić, Nova Gradiška
PROČITAJ I OVO
Johnson odbio novi referendum o neovisnosti Škotske
ODBIJENICA
Johnson odbio novi referendum o neovisnosti Škotske
LONDON – Britanski premijer Boris Johnson u srijedu je u pismu premijerki Škotske rekao kako sada nije vrijeme za razmatranje pitanja škotske neovisnosti.
Ravnateljstvo policije zbog visokorizničnog Superkupa uspostavilo stožer
POTEZI
Ravnateljstvo policije zbog visokorizničnog Superkupa uspostavilo stožer
ZAGREB - Ravnateljstvo policije u srijedu je izvijestilo da je preuzelo koordinaciju osiguranja visokorizične subotnje utakmice nogometnog Superkupa između Dinama i Hajduka, ali i budućih utakmica, a uspostavilo je i stožer na čijem je čelu zamjenik glavnog ravnatelja policije.
Todorić o Marićevoj ostavci: Evo zašto je Plenkoviću trebala medijska bomba
STAVOVI
Todorić o Marićevoj ostavci: Evo zašto je Plenkoviću trebala medijska bomba
ZAGREB - Ivica Todorić, bivši vlasnik Agrokora i poslodavac ministra Zdravka Marića, iznio je svoju teoriju iznenadnog odlaska najpopularnijeg člana Vlade Andreja Plenkovića.
Plenković: Marić je zadnji kojeg ne bih zaštitio
PREMIJER
Plenković: Marić je zadnji kojeg ne bih zaštitio
ZAGREB - "Mi smo u vrlo dobrim odnosima, dugo smo razgovarali. Svatko tko misli biti član vlade, mora to željeti raditi 300 posto. On je radio sjajno šest godina, sad je odlučio raditi nešto drugo, radio je sjajno. Ja to poštujem", rekao je.
Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne
VLADA
Milić: Marić će sutra reći više o odlasku, vlada i koalicija stabilne
ZAGREB - Vladin glasnogovornik Marko Milić rekao je u srijedu na N1 televiziji da će ministar financija Zdravko Marić o razlozima ostavke više reći sutra u izjavi prije ili nakon vlade, te ocijenio da Marićev odlazak nije uzdrmao vladu i vladujuću koaliciju rekavši da su one stabilne.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE