GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU spreman dati tri milijarde eura Bjelorusiji ako ode Lukašenko

EU spreman dati tri milijarde eura Bjelorusiji ako ode Lukašenko
SPREMNOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2021 / 22:43
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska unija spremna je dati Bjelorusiji tri milijarde eura ako se s vlasti makne predsjednik Aleksandra Lukašenko te "provede demokratska tranzicija", rekao je u petak Josep Borrell, visoki predstavnik EU-a za sigurnosnu i vanjsku politiku.

Europska komisija je ranije tijekom dana izvijestila kako je predstavila Vijeću plan o gospodarskoj potpori "budućoj demokratskoj Bjelorusiji".

"Time želimo iskazati predanost ljudima u Bjelorusiji. Taj plan će biti aktiviran kada Bjelorusija otpočne tranziciju prema demokraciji, ne prije toga", izjavio je Borrell u Lisabonu gdje sudjeluje na neformalnom sastanku ministara obrane EU-a.

"Lukašenko nije sretan s tom idejom", dodao je.

Paket od tri milijarde eura uključuje bespovratni novac i kredite kako bi "Bjelorusija stabilizirala svoje gospodarstvo i reformirala institucije", izvijestila je Europska komisija. Novac bi došao iz različitih izvora unutar EU-a.

U petak se pak Lukašenko sastaje u Sočiju s ruskim predsjednikom Vladimirom Putinom, dan nakon što je UN-ova zrakoplovna agencija (ICAO) najavila istragu prisilnog spuštanja Ryanairovog zrakoplova.

"Ne znam je li održan ili nije njihov sastanak, nemam saznanja o njemu", rekao je Borrell. "Putin i Lukašenko me ne obavještavaju o svojim agendama, pa ne znam. Putin je snažani podupiratelj Lukašenka to je jasno, ali o njihovom sastanku ne znam ništa", dodao je.

Europska unija istovremeno namjerava pojačati sankcije Bjelorusiji nakon što su vlasti te zemlje u nedjelju prisilile Ryanairov zrakoplov na slijetanje pa uhitile u njemu oporbenog aktivista i njegovu partnericu, rekao je u četvrtak hrvatski ministar vanjskih poslova Gordan Grlić Radman nakon sastanka s kolegama iz EU-a u Lisabonu.

"Dogovorili smo se da ćemo ubrzati rad na sankcijama. U pripremi je četvrti paket u okviru postojećeg sankcijskog režima", rekao je Grlić Radman za Hinu.

Njemački ministar vanjskih poslova Heiko Mass poručio je kako bi sankcije mogle obuhvatiti ključne kompanije u sektoru gnojiva te da bi EU mogao onemogućiti vladi Bjelorusije izdavanje obveznica u Europskoj uniji. Ministri 27 država EU-a razmatraju širenje liste osoba koje se nalaze pod sankcijama. Nakon prošlogodišnjih predsjedničkih izbora pod sankcijama EU-a je 88 osoba bliskih režimu te sedam kompanija.

Bjelorusija nije trebala biti tema neformalnog sastanka 27 ministara vanjskih poslova EU-a okupljenih u Lisabonu no s obzirom na aktualna događanja oko prinudnog slijetanja zrakoplova, stavljena je na dnevni red.

Bjeloruske vlasti su rekle da su u nedjelju naredile zrakoplovu koji je letio iz Grčke u Litvu, a u tom trenutku bio u njenom zračnom prostoru, da sleti u Minsk zbog prijetnje bombom. Kad je zrakoplov sletio uhićeni su njegovi putnici Roman Prostaševič i njegova partnerica Sofia Sapega.

Čelnici EU-a optužili su Bjelorusiju za državno sponzoriranu otmicu.

Europska komisija, izvršno tijelo EU-a, priopćila je u petak da "podupire želju bjeloruskog naroda o mirnoj demokratskoj tranzciji" nakon predsjedničkih izbora održanih u kolovozu 2020. za koje tvrdi da "nisu bili niti slobodni niti pošteni".

Tagovi: Europska unija, Bjelorusija, Aleksander Lukašenko, Josep Borrell
PROČITAJ I OVO
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ANALITIČARI
Puhovski: Milanović je pomogao HDZ-u
ZAGREB - Profesor Žarko Puhovski govorio je u Newsroomu N1 televizije o sastavljanju buduće Vlade.
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
MEDIJI
Politico: Plenković ima velike šanse da postane nasljednik von der Leyen
BRUXELLES - Predsjednica Europske komisije Ursula von der Leyen dugo je bila jasna favoritkinja za drugi mandat na vrhu izvršne vlasti Europske unije, ali to sada više nije toliko sigurno, piše Politico. Stoga se pokrenula rasprava tko bi mogao biti potencijalna zamjena.
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
RAKETE
Pentagon priznao: Isporučili smo moćne rakete Ukrajincima
WASHINGTON - Sjedinjene Države poslale su Ukrajini novi raketni sustav dugog dometa, potvrdio je Pentagon. To oružje velike preciznosti dio je hitnog vojnog paketa za Ukrajinu koji je SAD najavio u ožujku, ali "na zahtjev Ukrajine" nije bilo izričito navedeno na popisima isporuka.
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
REAKCIJE
Vučić se izvinjava Slovencima zbog izjave da su odvratni
NEW YORK - „Ako sam bilo koga u Sloveniji povredio, izvinjavam se, ali neću da se izvinjavam slovenačkim političarima“, poručio je predsednik Srbije Aleksandar Vučić iz Njujorka.
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
POVLAČENJE
Sanchez se povlači nakon otvaranja istrage protiv supruge
MADRID - Španjolski premijer Pedro Sanchez objavio je u srijedu da se povlači s javnih dužnosti jer mora "stati i promisliti" hoće li i dalje biti na čelu vlade nakon što je sud u Madridu otvorio preliminarnu istragu protiv njegove supruge zbog korupcije i i trgovine utjecajem.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE