GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EU odgodila uvođenje ETIAS-a na schengenskim granicama

EU odgodila uvođenje ETIAS-a na schengenskim granicama
ODGODA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 26.12.2022 / 11:01
Autor: SEEbiz / Deutsche Welle
BRUXELLES - Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja, neće biti u primjeni od 1. siječnja godine, kako je planirano. Nakon primjene, veća sigurnost koštat će 7 eura.

Mjesecima najavljivan, sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja u zemlje EU, neće još zaživjeti. Prvi rok koji je bio postavljen 1. siječnja 2023. naredne produljen je, a sudeći prema vijestima iz EU, teško da će sustav biti u upotrebi i tijekom sljedeće godine. Iz Delegacije EU u BiH kažu za DW da uvođenje ovog sustava nema nikakve veze s bezviznim režimom, koji i dalje ostaje na snazi.

„Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja (ETIAS) bit će automatizirani elektronski sustav koji omogućava ulazak i vodi evidenciju o posjetiteljima iz zemalja kojima nije potrebna viza za putovanje u schengen zonu. Očekuje se da će sustav postati operativan do kraja 2023. godine", kaže glasnogovornik Delegacije u BiH, Ferdinand Koenig.

ETIAS ne uvodi obaveze poput one o posjedovanju vize i putnici iz zemalja za koje je omogućen bezvizni režim putovanja u EU, uključujući i one iz Bosne i Hercegovine, i dalje će moći putovati bez vize. Državljani trećih zemalja kojima nije neophodna viza za putovanje u Schengen zonu, trebaju prije puta podnijeti zahtjev za odobrenje putovanja procedurom korištenja ETIAS web stranice ili mobilne aplikacije i za to će morati platiti naknadu u iznosu od 7 eura.

„ETIAS odobrenje važit će tri godine ili do isteka važenja putnog dokumenta. Podnositelji zahtjeva mlađi od 18 i stariji od 70 godina bit će izuzeti od plaćanja naknade, kao i članovi užih obitelji državljana zemalja članica EU-a ili obitelji osoba koje nisu državljani zemlja članica EU, ali koje imaju pravo slobodnog kretanja širom Europske unije", kaže Koenig.

Građani BiH uglavnom nisu upoznati s ovim detaljima ili imaju tek informaciju da bi se ovo pravilo moglo primjenjivati.

„Nemam pojma. Prvi put čujem. Išao sam nedavno u Njemačku nisu ništa tražili niti sam vidio na granici da ima nekih oznaka u vezi s tim", kaže Petar iz Banjaluke, koji smatra da bi nadležni u BiH na granici trebali davati informacije svojim građanima o svakoj promjeni, uključujući i ovu.

Kada je riječ o šengenskom prostoru, iz Granične policije BiH podsjećaju da je to nešto što se sprovodi svakog dana. Jedina promjena koja će nastupiti u tom smislu, za sada je ulazak Hrvatske u Šengen zonu pri čemu treba imati u vidu mogućnost naknadnih izmjena režima i uvjeta ulaska u zemlje Šengena.

„Prema informacijama kojima raspolaže Granična policija BiH, nastavit će se kao i do sada u Republici Hrvatskoj primjenjivati važeće odredbe Zakona o šengenskim granicama, dok će se informacijski sustavi Europske unije (EES i ETIAS) početi primjenjivati od dana kada Europska komisija donese odluku o tome“, kaže za DW Franka Vican Bošković iz Granične policije BiH, navodeći da na zajedničkim lokacijama graničnih prelaza ulaskom Republike Hrvatske u šengenski prostor, neće biti promjena u vezi načina obavljanja granične kontrole.

Pored standardnog ETIAS-a, u upotrebi će biti i ETIAS s ograničenim važenjem. Razlika u odnosu na standardni je što on nije karta za ulazak u svih 30 zemalja EU, nego samo u onu zemlju ili zemlje koje su navedene u zahtjevu. To se prvenstveno odnosi na hitna putovanja, posao, hitne medicinske slučajeve.

Neke od pogodnosti ETIAS-a uključuju efikasnije i brže procedure kontrole na granicama, manje birokracije, manje kašnjenja i odgađanja za putnike, pojačanu sigurnost, poboljšanu prevenciju ilegalnih migracija kao i efikasnije procedure upravljanja granicama, poručuju iz Delegacije EU-a u BiH.

ETIAS sustav je sličan ESTA sustavu u SAD-u koji građanima zemalja kojima nije potrebna viza omogućava brži prelazak granice. Tadašnji predsjednik Europske komisije Jean-Claude Juncker je 2016. rekao kako je cilj uvođenja ovog sustava da se točno zna tko prelazi granice EU-a i još prije nego je ta osoba prešla granicu. Dakle neka vrsta kontrole i prije pojavljivanja na granici.

Što se tiče konačne odluke, nju će donijeti Europska komisija a zemlje zapadnog Balkana na koje se ona odnosi su BiH, Albanija, Sjeverna Makedonija i Crna Gora. Za sve te zemlje potreban je samo biometrijska putovnica za popunu ETIAS dokumenta. Što se tiče Srbije, na internetskim stranicama Europskih institucija navodi se da je također potrebna samo biometrijska putovnica, osim u slučaju izdavanja putne isprave od Koordinacijske uprave Srbije, kada je potrebna viza za ulazak u zemlje EU.

Tagovi: ETIAS, schengen, Granična policija BiH, Franka Vican Bošković, Europski sustav za informacije o putovanjima i odobravanje putovanja
PROČITAJ I OVO
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
REFERENDUM
Berlin: Stroži klimatski ciljevi odbačeni na referendumu
BERLIN - Građani Berlina na referendumu su odbacili strože klimatske ciljeve. Točnije, referendum nije uspio, izjavila je gradonačelnica Franziska Giffey.
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku
MIGRANTI
Sedam Afganistanaca ilegalno čamcem prešlo Savu, uhvaćeni pri ulasku u Hrvatsku

SLAVONSKI BROD - Sedam osoba uhvaćeno je pri ilegalnom ulasku u Hrvatsku iz Bosne i Hercegovine u subotu oko 21,30 sati nedaleko mjesta Vrbje u Brodsko-posavskoj županiji.

U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
EKSPLOZIJA
U ruskom gradu eksplodirao isti dron kakav je pao u Zagrebu
MOSKVA - Ruski mediji objavili su da je došlo do eksplozije u gradu Kirejevsku u ruskoj regiji Tula te da su dvije osobe zadobile rane od gelera.
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
PORUKE
Putin: Rusija i Kina ne stvaraju vojni savez
MOSKVA . Rusija i Kina ne osnivaju vojni savez niti kriju išta vezano uz njihovu vojnu suradnju, rekao je ruski predsjednik Vladimir Putin u intervjuu za državnu televiziju u nedjelju, javljaju agencije.
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ENORMNO
Ministarstvo pravosuđa će za web stranicu za prijavu korupcije potrošiti nevjerojatnih 640.000 eura
ZAGREB - Ministarstvo pravosuđa i uprave planira otvoriti web stranicu pod nazivom “Građani, prijavite korupciju”. Koštala bi ih, po trenutnim procjenama, 640.000 eura kako piše Večernji list.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE