GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Erdogan: Turska od kandidata za NATO traži suradnju u borbi protiv terorizma

Erdogan: Turska od kandidata za NATO traži suradnju u borbi protiv terorizma
UVJET
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 21.05.2022 / 18:06
Autor: SEEbiz / H
ISTANBUL - Turski predsjednik Tayyip Erdogan rekao je šefu NATO-a Jensu Stoltenbergu da Ankara neće pozitivno gledati na članstvo Švedske i Finske u savezu ako te dvije zemlje jasno ne pokažu suradnju u borbi protiv terorizma i u ostalim pitanjima.

No Erdogan je rekao i da podupire politiku otvorenih vrata NATO-a, stoji u priopćenju objavljenom u subotu.

U tweetu koji je uslijedio nakon telefonskog razgovora, Stoltenberg je napisao da se u obzir mora uzeti zabrinutost svih saveznika, kada je posrijedi sigurnost te da treba nastaviti s razgovorima da bi se pronašlo rješenje.

Erdogan je ranije u subotu u telefonskim razgovorima i čelnicima Švedske i Finske poručio kako je njegov uvjet za podršku priključivanju NATO-u tihe zemalja da one prestanu pružati utočište osobama povezanim s Kurdistanskom radničkom partijom, koju Turska smatra terorističkom organizacijom, i pristašama Fethullaha Gulena, kojega Turska optužuje za organizaciju pokušaja državnog udara 2016. godine.

Švedskoj je premijerki Magdaleni Andersson u telefonskom razgovoru rekao da Ankara očekuje konkretne korake u borbi protiv terorizma, izvijestila je turska državna novinska agencija Anadolija.

Erdogan je rekao i kako smatra da bi embargo na izvoz oružja nametnut Turskoj nakon njezina upada u Siriju 2019. trebao biti ukinut, piše Anadolija.

Andersson je nakon razgovora na Twitteru napisala: "Radujemo se jačanju naših bilateralnih odnosa, uključujući mir, sigurnost i borbu protiv terorizma".

U drugom pozivu, Erdogan je rekao finskom predsjedniku Sauliju Niinistu kako toleriranje terorističkih organizacija koje predstavljaju prijetnju savezniku u NATO-u ne bi odgovaralo duhu savezništva, objavila je Ankara.

Finski predsjednik je objavio da je "otvoreno i izravno" razgovarao s turskim predsjednikom u sklopu rasprave o finskome članstvu u NATO-u.

"Rekao sam da će se Finska i Turska, kao saveznice u NATO-u obvezati na međusobnu sigurnost i da će naš odnos tako postati snažniji", napisao je Niinisto na Twitteru nakon telefonskog razgovora s Erdoganom.

"Finska osuđuje terorizam u svim njegovim oblicima. Nastavljamo s dijalogom", tvitao je.

Finska i Švedska službeno su prije tri dana podnijele zahtjev za pridruživanje NATO-u, no Turska je prošli tjedan iznenadila saveznike u NATO-u jer se usprotivila članstvu dviju zemalja u savezu.

Tagovi: Recep Tayyip Erdogan, NATO, Finska, Švedska, Vladimir Putin, Volodimir Zelenskij, Ukrajina
PROČITAJ I OVO
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ANALITIČARI
Relković: HDZ je slabiji nego nakon prošlih izbora
ZAGREB - Gost N1 televizije bio je politički analitičar i savjetnik stranke Centar Ivica Relković.
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
POZIV
Grmoja: Pozivam DP da formiramo antiHDZ Vladu bez Možemo! i SDSS-a
ZAGREB - Premijerski kandidat Mosta Nikola Grmoja se oglasio na Twitteru.
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
BIZARNO
Izbori za EP: Još nema ni jedne kandidacijske liste
ZAGREB - Iako su to mogli učiniti unatrag devet dana, do petka još ni jedna politička stranka ili birači nisu Državnom izbornom povjerenstvu (DIP) dostavili kandidacijsku listu za europske izbore. Rok za dostavu im je u utorak, 23. travnja, u ponoć.
Uhićen Sergej Trifunović
UHIĆENJE
Uhićen Sergej Trifunović
BEOGRAD - Srpski mediji pišu da je uhićen glumac Sergej Trifunović.
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
ODGOVOR
Izrael napao Iran; nuklearna postrojenja zasad netaknuta
TEHERAN - Izraelske rakete pogodile su lokaciju u Iranu, izvijestio je ABC News, pozivajući se na američkog dužnosnika, dok je iranska novinska agencija Fars, izvještavajući o eksploziji, navela da je aktiviran sustav protuzračne obrane u gradu Isfahanu.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE