GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA cjepiva

EMA utvrdila moguću povezanost upale srca i mRNA cjepiva
POVEZANOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 09.07.2021 / 16:12
Autor: SEEbiz / H
AMSTERDAM - Europska agencija za lijekove (EMA) utvrdila je moguću povezanost između rijetke upale srca i mRNA cjepiva protiv covida-19 Pfizer/BioNTecha i Moderne, a preporučila je i da se osobe koje imaju rijetki krvni poremećaj ne cijepe Johnson&Johnsonovim cjepivom.

Srčani problemi miokarditis (upala srčanog mišića) i perikarditis (upala srčane ovojnice) moraju se navesti kao moguće nuspojave dvaju mRNA cjepiva, objavio je u petak Odbor za sigurnost Europske agencije za lijekove.

Takvi slučajevi dogodili su se u roku od 14 dana od cijepljenja, češće nakon druge doze i kod mladih odraslih muškaraca, navodi EMA. To se poklapa sa zaključcima američkih zdravstvenih dužnosnika objavljenima prošli mjesec.

EMA-in panel rekao je također da se osobe koje imaju sindrom kapilarnog curenja (CLS) ne bi smjele cijepiti Johnson&Johnsonovim cjepivom protiv koronavirusa.

EMA je u lipnju zatražila da se CLS doda i na popis nuspojava AstraZenecina cjepiva protiv covida-19.

I AstraZenecino i Johnson&Johnsonovo cjepivo koriste različite verzije virusa prehlade kako bi prenijele upute za stvaranje proteina koronavirusa i izazvala imunološki odgovor.

Europska agencija za lijekove kazala je također da je još prerano da bi se moglo znati hoće li biti potrebno više od dvije doze cjepiva protiv covida-19. Vjeruje da su dvije doze za sada dovoljne.

Pfizer/BioNTech u četvrtak su objavili da planiraju zatražiti od američkih i europskih regulatora da odobre docjepljivanje trećom dozom, na osnovi dokaza o povećanom riziku od zaraze šest mjeseci nakon cijepljenja te zbog širenja jako zarazne delta varijante virusa, koja je prvi put identificirana u Indiji.

Tagovi: Europska agencija za lijekove, upala srca, Pfizer, Moderna, AstraZeneca
PROČITAJ I OVO
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
RAZOČARANI
Umirovljenici razočarani: Dobili manji dodatak od očekivanog
ZAGREB - Umirovljenici su u srijedu dobili još jedan Vladin dodatak, ali umjesto veselja, neugodno ih je iznenadio manji iznos od onoga koji su očekivali.
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
PODRHTAVANJE TLA
Snažan potres u Italiji, osjetio se i u Hrvatskoj
ZAGREB - Prema prvim podacima, potres se dogodio 13 kilometara od grada Tolmezza, a osjetio se i u susjednim zemljama, uključujući Sloveniju i dio Hrvatske.
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
REAKCIJE
Putin: Optužbe da će Rusija napasti Europu su potpuna besmislica
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin osudio je optužbe Zapada da se Rusija planira boriti protiv Europe. Nazvao ih je "potpunom besmislicom".
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
PORUKE
Mamić: Cijenim Milanovića, ali i Turudića
MEĐUGORJE - Nekadašnji “gazda” GNK Dinamo i bjegunac od hrvatskog pravosuđa Zdravko Mamić prekinuo je nakon godinu dana medijsku šutnju i dao veliki dvosatni intervju za Avaz TV.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE