GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Elizabeth Holmes osuđena na jedanaest godina zatvora

Elizabeth Holmes osuđena na jedanaest godina zatvora
PRESUDA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.11.2022 / 08:43
Autor: SEEbiz / index.hr
NEW YORK - Savezni sudac osudio je bivšu tehnološku direktoricu, osnivačicu tvrtke Theranosa Elizabeth Holmes na 11 godina i tri mjeseca zatvora zbog prevare investitora u taj njezin, sada nepostojeći startup za testiranje krvi koji je svojedobno bio procijenjen na 9 milijardi dolara.

Američki okružni sudac Edward Davila u San Joseu u Kaliforniji osudio je Holmes (38) po tri točke optužnice za prevaru investitora i jednoj točki za urotu, nakon što ju je porota osudila prošlog siječnja u suđenju koje je trajalo tri mjeseca. Tužiteljstvo je predložilo kaznu od 15 godina zatvora, dok je obrana pozvala suca da ne odredi zatvorsku kaznu.

Tijekom slušanja o kazni, Holmes je plakala i rekla da je "shrvana" svojim neuspjesima, da bi mnoge stvari učinila drugačije da je imala priliku i da osjeća "duboki sram zbog onoga što su ljudi prošli jer ih je iznevjerila”. Sudac Davila rekao je da je to "slučaj prevare u kojem je uzbudljiv pothvat krenuo s velikim očekivanjima samo da bi bio razbijen neistinama, lažnim predstavljanjem, običnom ohološću i lažima".

Očekuje se da će Holmesini odvjetnici zatražiti od suca da joj dopusti da ostane na slobodi uz jamčevinu tijekom planirane žalbe i da će se žaliti na odluku suca da potvrdi osudu porote protiv Holmes, kao i na njezinu kaznu na 9. prizivnom sudu SAD-a sa sjedištem u San Franciscu.

Pomoćnik američkog tužitelja Jeff Schenk rekao je Davili tijekom saslušanja da bi kazna od 15 godina bila "davanje izjave da ciljevi ne opravdavaju sredstva". Holmesin odvjetnik Kevin Downey tražio je kućni pritvor, rekavši da je popustljivost opravdana jer za razliku od nekoga tko je počinio "veliki zločin" ona nije bila motivirana pohlepom.

Savezni ured za uvjetne uvjete preporučio je kaznu od 9 godina zatvora, prema sudskim dokumentima.

Tužitelji su tijekom suđenja rekli da je Holmes krivo predstavila Theranosovu tehnologiju i financije, uključujući tvrdnju da je njegov minijaturizirani stroj za testiranje krvi mogao pokrenuti niz testova iz nekoliko kapi krvi. Tvrtka se potajno oslanjala na konvencionalne strojeve drugih tvrtki za provođenje testova pacijenata, rekli su tužitelji.

Holmes je svjedočila u vlastitu obranu, rekavši da je u to vrijeme vjerovala da su njezine izjave bile točne.

Elizabeth Holmes je utemeljila Theranos 2003., kada je imala tek 19 godina, obećavši da će stvoriti tehnologiju koja će pojednostavniti krvne pretrage i učiniti ih jeftinijima.

Zahvaljujući dobro smišljenoj priči i nastupu, uspjela je u nekoliko godina zadobiti povjerenje i novac velikih ulagača, privučenih poduzetnošću mlade žene, rijetke u muškom svijetu kalifornijskih inženjera.

Kada je tvrtka bila na vrhuncu, njezina je vrijednost bila procijenjena na gotovo 10 milijardi dolara, a bogatstvo Holmes, većinske dioničarke, na 3.6 milijardi, navodi časopis Forbes, koji ju je 2014. proglasio najmlađom milijarderkom.

Kao dijete Holmes se bojala igle i vađenja krvi. Zbog toga je izmislila jednostavan, brz i djelotvoran uređaj, koji će moći obaviti stotine krvnih pretraga iz samo jedne kapljice krvi koja se uzima iz prsta, tvrdila je.

No 2015. Wall Street Journal otkrio je veliku prijevaru: famozni stroj koji je tvrtka Theranos obećala nikad nije funkcionirao.

Holmes (38) je zbog svoje uloge u tvrtki 2018. godine optužena za prijevaru po 12 točaka. Suđenje je počelo 2021. nakon odgode zbog njezine trudnoće. Postupak je izazvao medijsku pomamu ispred zgrade suda u San Joseu, gdje je Holmes posvjedočila kako nije svjesno počinila prijevaru i da je vjerovala u obećanje tvrtke.

Holmes je osuđena po četiri točke optužnice, uključujući jednu točku zavjere za prijevaru ulagača i tri točke optužnice za prijevaru protiv ulagača, ali je oslobođena po tri optužbe koje se odnose na pacijente koji su dobili netočne rezultate testa. Porota je ostala podijeljena oko tri točke optužnice.

Osuda i kazna mogle bi označiti novu eru za Silicijsku dolinu, industriju koja je godinama njegovala kulturu "lažirajte dok ne uspijete", pri čemu osnivači daju velika obećanja, često s malo dokaza, kako bi privukli interes i sredstva za svoje startupove, piše Guardian.

Tagovi: Elizabeth Holmes, Edward Davila
PROČITAJ I OVO
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
POTPORA
Bilek: Manjine daju potporu Jandrokoviću za šefa Sabora
ZAGREB - Predstavnik češke i slovačke nacionalne manjine Vladimir Bilek, u ime kluba nacionalnih manjina, poručio je za RTL da će dati potporu HDZ-ovu Gordanu Jandrokoviću za predsjednika Hrvatskog sabora. To bi značilo da će HDZ ako se dogovori s Domovinskim pokretom oformiti većinu.
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
NESLUŽBENO
Izvori: DP bi se mogao podijeliti
ZAGREB - Domovinski pokret održao je prvu rundu službenih pregovora s HDZ-om. Iz DP-a su tvrdili da nema raskola i da kod njih vlada zajedništvo, no neslužbene informacije ipak govore nešto drugačije.
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
JASNA PORUKA
Plenković: Korumpirana ljevica želi porobiti institucije
ZAGREB - Poručio je da će HDZ imati "dovoljno ruku" i sastaviti parlamentarnu većinu, naglasivši da razgovore vodi s ozbiljnima i odgovornima, no neće s Mostom, Možemo! i SDP-om koje je nazvao korumpiranima jer "žele porobiti neovisne institucije".
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
AVIONI
U Hrvatsku stiglo prvih šest Rafalea: Hrvatsko nebo je sada sigurnije
ZAGREB - Prvih šest od ukupno dvanaest višenamjenskih borbenih aviona Rafale u četvrtak je stiglo u Hrvatsku, dvije godine i pet mjeseci nakon potpisivanja ugovora s Francuskom vrijednog više od milijardu eura, a dolazak zadnjih od ugovorenih aviona očekuje se početkom sljedeće godine.
Hrebak: Samo su dvije opcije
PORUKE
Hrebak: Samo su dvije opcije
ZAGREB - Prije osam dana održani su parlamentarni izbori. Vladu još nemamo, a šanse da je sastave imaju i HDZ-ova i SDP-ova koalicija.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE