GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ekonomisti: Sinišu Malog čeka težak posao

Ekonomisti: Sinišu Malog čeka težak posao
PROCENE
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 28.05.2018 / 19:37
Autor: SEEbiz / Tanjug
BEOGRAD - Novog ministra finansija čeka vruća fotelja, procenjuju ekonomski eksperti.

Oni poručuju i da će Siniša Mali, ako dobije mandat od poslanika, morati da prođe između 'Scile i Haribde' kako bi se sačuvala fiskalna ravnoteža i dovršile reforme, ali i proces restrukturiranja javnog sektora i državnih preduzeća.

"U pitanju je 'hod na dve noge' - održavanje makroekonomske ravnoteže sa jedne strane i restrukturiranje privrede sa druge stane iz ugla finansijske perspektive", rekao je Tanjugu ekonomista Dragan Đuričin iz Saveza ekonomista Srbije.

Prema njegovim rečima, najteži problem biće restrukturiranje javnog sektora i preduzeća, ali i privatizacija ili terminacija preduzeća u vlaništvu države koja nemaju dobre ekonomske performanse i predstavljaju opterećenje za budžet.

Đuričin navodi da budućeg ministra finansija čeka puno posla, ali da sa jasnom vizijom razvoja i agilnošću to može da se ostvari u narednom periodu.

Podseća da je Srbija imala značajne rezultate na planu fiskalne konsolidacije, kao i da je to peti program od vremena (predsednice SIV-a SFRJ) Milke Planinc, koji je u potpunosti ostvario ciljeve za razliku od prethodnih programa.

"Glavni cilj je bio da se uspostavi fiskalna konsolidacija, odnosno ravnoteža poreskih prihoda i rashoda i uz taj cilj ide smanjenje zaduženja i rast kreditnog rejtinga i povećanje zaposlenosti, kao i opšte privredne aktivnosti i drugo. Prema tome, novi mistar finansija treba da nastavi sa otklanjanjem strukturnih nestabilnosti koje naša privreda ima iz devedesetih godina prošlog veka".

Đuričin ističe da je Srbija kao država odgovorna i prema međunarodnim finansijskim organizacijama koje nam pomažu u restrukturiranju i na putu privrednom opravka.

Napominje da je naš javni dug još relativno visok i da bi ga trebalo spustiti na nivo od 50 odsto BDP.

"Pred potpisivanjem je sa MMF-om, pošto se novi ministar izabere, novi sporazum koji treba da važi od avgusta do januara 2021, gde su veoma precizno definisani kvantitativni, indikativni i drugi reformski ciljevi koje vlada u domenu makroekonmskih politika treba da sprovede".

Podseća da je Ministarstvo finansija odgovorno za fiskalnu politiku i sistem zajedno sa NBS i da je ove godine, na primer, predviđeno da deficit trgovinskog bilansa bude nešto ispod šest procenata, a da je cilj u skladu sa MMF-om da bude ispod pet odsto.

Đuričin je rekao da, takođe, treba povećati i nivo domaćih investicija, optimizovati poreski sistem restrukturiranjem i digitalizacijom, ali i promeniti određene poreske oblike u pravcu stimulisanja investicija i zaposlenosti.

"U pitanju su mere poput uvođenja progresivne amortizacije, oslobođenja od plaćanja poreza u slučaju reinvestiranja profita i druge. Sve su to aktivnosti ministra finansija koji treba da obezbedi fiskalnu ravnotežu, a sa druge strane da ostvari reformske ciljeve, a cilj je reformsko restrukturiranje, da prođe između Scile i Haribde, kako bi zemlja u narednom periodu smanjila dug na ispod 50 odsto BDP-a", naveo je Đurčin.

Ekonomista Ivan Nikolić iz Ekonomskog instituta je rekao Tanjugu da novog ministra finansija čekuju 'vruće teme i velika odgovornost', ali da to sigurno nije nešto sa čim se budući ministar nije već suočavao u prošlosti.

Istakao je Nikolić da je Ministarstvo finansija najodogovornije ministarstvo u vladi, jer preuzima veliku obavezu i odgovornost, kao i da je u prethodnih nekoliko godina Ministarstvo finansija akcenat stavljalo na stabilizacionu funkciju, dok će u narednim godinama gotovo izvesno težište prebaciti ka razvoju.

"Mislim da će posao budućeg ministra biti usmeren ka mnogo efikasnijoj utilizaciji državne imovine. Ministarstvo finansija u ime države upravlja državnom imovinom i to mora da se radi na efikasniji način. Moraće efikasnije da se upravlja državnim investicijama, kapitalni izdaci rastu što je dobro, ali mi se čini da njihova efikasnost nije dovoljna kako bi u doglednoj budućnosti obezbedili Srbiji održive visoke stope rasta".

Nikolić je naglasio da pod efikasnijim upravljanjem državnom imovinom podrazumeva rešavanje 'rak rane' naše ekonomije, to jest javnih preduzeća.

Navodi da je upravljanje velikim sistemima poboljšano, ali da može još puno toga da se uradi, kao i na poboljšanju rada poreske uprave koja je nadležna za suzbijanje sive ekonomije, a sve kako bi se iznedrile više stope privrednog rasta.

"Poslednjih godina za vreme ministra Vujovića učinjene su važne pozitivne stvari: neuopredivo je bolja koordinacija sa NBS kao nosiocem monetarne politike i postoji usaglašenost, što je veoma važno za poslovni ambijent i ekonomskui politiku. Nadam se da će novi ministar finansija nastaviti da ima korektan odnos sa centralnolm bankom".

Nikolić podseća da je napravljen veliki iskorak dovođenje javnih finansija u red i postizanjem stabilnog makroekonmskog okvira.

"Verovatno će u narednom periodu ministarstvo biti fokusirano da pruži veći doprinos rastu BDP-a, nastavi da stabilizuje javne finansije i obezbeđuje visoku likvidnost države i sa razduživanjem".

Nikolić kaže da novog ministra svakako zatiču dogovori oko novog aranžzmana sa MMF-om, ali da ćemo tek videti u kom obliku i da li će ga uopšte biti.

On smatra da nije nužno da Srbija u ovom trenutku napravi aranžman sa MMF-om, kao i da i sam Fond nema nekog velikog iskustva u tim vidovima aranžmana koji trenutno usaglašava sa Srbijom - savetodavni 'čuvarkuća'.

"Nema ni od strane Fonda potpune saglasnosti ili jasnog stava kako taj aranžman sastaviti i oko čega napraviti neku čvršću saradnju sa Srbijom. Imali jako dobro iskustvo u saradnji sa MMF-om, ali ovaj aranžman neće biti takav pošto nije finansijski, nije tako striktno usmeren ka nekom finansijskom i fiskalnom nadzoru kao prethodni, već treba da omogući osnovu za dostizanje bržih stopa rasta", dodao je Nikolić.

Tagovi: Siniša Mali, Vlada Srbije, Ivan Nikolić, Dragan Đuričin, Narodna banka Srbije
PROČITAJ I OVO
U Splitu gorjeli kontejneri, oštećen automobil
VATRA
U Splitu gorjeli kontejneri, oštećen automobil
SPLIT - U požaru tri kontejnera za smeće na različitim lokacijama u Splitu u četvrtak ujutro oštećen je osobni automobil zagrebačkih registarskih oznaka, doznaje se u policiji.
SAD i WHO dogovorili izradu dodatnih studija o porijeklu koronavirusa
STUDIJE
SAD i WHO dogovorili izradu dodatnih studija o porijeklu koronavirusa
WASHINGTON - Američki državni tajnik Anthony Blinken susreo se u srijedu s glavnim direktorom Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) Tedrosom Adhanomom Ghebreyesusom u Kuvajtu kako bi dogovorili izradu dodatnih studija vezanih uz otkrivanje što je prouzročilo pandemiju virusa COVID-19.
I mediji na njemačkom se pitaju: Čiji je Tesla?
HRVATSKA-SRBIJA
I mediji na njemačkom se pitaju: Čiji je Tesla?
BERLIN - Najnoviji spor Hrvatske i Srbije oko Nikole Tesle dospio je i u medije na njemačkom jeziku. Riječ je o namjeri Hrvatske da, kada uđe u eurozonu, na kovanice eura stavi lik tog znanstvenika. I o reakcijama iz Beograda.
Rusija će blokirati račune Navaljnoga na društvenim mrežama
BLOKADA
Rusija će blokirati račune Navaljnoga na društvenim mrežama
MOSKVA - Ruski internetski regulator Roskomnadzor u srijedu je najavio da će blokirati internetske stranice i račune na društvenim mrežama povezane s disidentom Aleksejem Navaljnim koji je u zatvoru, a ovaj tjedan mu je već blokirano više desetaka stranica.
Preminuo Zoran Erceg
IN MEMORIAM
Preminuo Zoran Erceg
SPLIT - Nakon duge i teške bolesti umro je hrvatski branitelj, splitski aktivist i fotoreporter Zoran Erceg (62), objavljeno je u srijedu na društvenim mrežama.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE