GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK predlaže da se ograničenja za ulazak u EU produlje do 15. lipnja

EK predlaže da se ograničenja za ulazak u EU produlje do 15. lipnja
OGRANIČENJA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 08.05.2020 / 21:33
Autor: SEEbiz / H

BRUXELLES - Europska komisija u petak je pozvala zemlje članice EU-a da do 15. lipnja zadrže ograničenja za ulazak u Uniju iz trećih zemalja, osim za putovanja koja su nužna.

Komisija ističe da su ograničenja na vanjskim granicama i dalje potrebna kako bi se smanjio rizik da se zbog putovanja u EU bolest proširi.

Neke države članice EU-a i države pridružene schengenskom području već poduzimaju preliminarne korake prema ublažavanju mjera uvedenih radi borbe protiv širenja pandemije, ali stanje je i dalje nestabilno i u Europi i svijetu.

Povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson kaže da je prvo potrebno "postupno ukidati ograničenja kretanja i kontrole na unutarnjim granicama, a tek onda ograničenja na vanjskima".

I potpredsjednik Komisije za promicanje europskog načina života Margaritis Schinas poziva na postupan pristup.

"Ograničenje socijalnih kontakata i dalje je glavno sredstvo u borbi protiv širenja koronavirusa. U mnogim europskim zemljama razvidan je napredak, ali stanje u svijetu vrlo je nestabilno. Ne smijemo sve mjere ukinuti odmah, nego postupno", rekao je Schinas.

Komisija je 16. ožujka pozvala čelnike država i vlada da privremeno, za početak na 30 dana, ograniče neobvezna putovanja u EU, a potom je 8. travnja zatražila da se ograničenje produlji do 15. svibnja.

Sada predlaže da se produlji za još 30 dana, do 15. lipnja.

Sve države članice EU-a (osim Irske) i zemlje pridružene Schengenu od tada su donijele nacionalne odluke o uvođenju i produljenju tog ograničenja.

Ograničenje putovanja se osim na tih 26 država odnosi i na četiri države pridružene schengenskom području (Island, Lihtenštajn, Norvešku i Švicarsku), odnosno na ukupno 30 zemalja.

Komisija poziva da se o produljenju i dalje odlučuje koordinirano jer mjere na vanjskim granicama mogu biti djelotvorne samo ako ih sve države članice EU-a i schengenske države provode u istom roku i jednako na svim granicama.

Tagovi: zatvaranje grnica, otvaranje granica, Europska unija, Europska komisija
PROČITAJ I OVO
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
RIZICI
Direktor CIA-e: Realan rizik da bi Ukrajina mogla izgubiti rat do kraja 2024.
WASHINGTON - Direktor američke Središnje obavještajne agencije (CIA) William Burns upozorio je da postoji "realni rizik" da bi Ukrajinci mogli izgubiti rat od Rusije na bojnom polju do kraja 2024. godine.
Preminuo Brano Mićunović
IN MEMORIAM
Preminuo Brano Mićunović
BUDVA - Taj Nikšićanin imao je razvijen biznis u Crnoj Gori, ali je najčešće pominjan kao osoba koja je rukovodila organizovanim kriminalom.
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
PORUKE
Radić: Jamčim da će DP ostati jedinstven
ZAGREB - U poslijeizbornim kombinacijama najviše se, kao onaj koji bi mogao donijeti prevagu u sastavljanju nove Vlade, spominje Domovinski pokret, čija je koalicija na parlamentarnim izborima održanima u srijedu osvojila 14 mandata.
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
PREDSJEDNIK
Milanović: Ovo je priprema za državni udar, ali to neće proći
ZAGREB - "Ja ne moram biti mandatar. Očekivao sam i nešto više glasova. Većina je glasala za promjene, to bi se moralo poštivati. Tko će biti mandatar odlučuje samo saborska većina."
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
PRIJETNJE
Troje ustavnih sudaca: Šeparović prijeti Saboru, to je protuustavno
ZAGREB - Troje ustavnih sudaca (Andrej Abramović, Lovorka Kušan i Goran Selanec) bilo je protiv odluke Ustavnog suda o Milanoviću.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE