GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

EK poziva na proširenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku

EK poziva na proširenje Schengena na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku
POZIV
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 02.06.2021 / 12:59
Autor: SEEbiz / H
BRUXELLES - Europska komisija je u srijedu pozvala na proširenje šengenskog prostora na Hrvatsku, Bugarsku i Rumunjsku koje ispunjavaju sve tehničke kriterije za članstvo u tom području u kojem nema graničnih kontrola između država članica.

Komisija je u srijedu predstavila strategiju za “snažniji i otporniji” šengenski prostor, koja uključuje i proširenje toga prostora na države članice EU-a koje još nisu dio toga prostora.

“Budućnost Schengena mora biti obilježena širenjem na one države članice koje još nisu dio šengenskog područja. To su i legitimna očekivanja i zakonska obveza za one zemlje za koje se procjenjuje da su spremne za pristupanje”, ističe Komisija.

Današnji Schengen čini 26 država, među njima i četiri koje nisu članice EU-a: Island, Norveška, Švicarska i Lihtenštajn.

Dio šengenskog prostora su sve države članice EU-a osim Hrvatske, Bugarske, Rumunjske, Cipra i Irske. Prve tri zemlje ispunjavaju sve tehničke kriterije i sada je na zemljama članicama da donesu političku odluku o njihovu primanju. Cipar ne ispunjava uvjete jer ne kontrolira u potpunosti svoj teritorij, dok Irska ne želi u Schengen jer bi u suprotnom morala uvesti granične kontrole sa Sjevernom Irskom, što je u suprotnosti s mirovnim sporazumom postignutim na Veliki petak 1998. godine, kojim su okončani sukobi u Sjevernoj Irskoj, koja je dio Ujedinjene Kraljevine.

"Nadam se da će Vijeće što prije donijeti odluku o primanju Hrvatske, Bugarske i Rumunjske u šengenski prostor", izjavila je povjerenica za unutarnje poslove Ylva Johansson.

Jedan od glavnih ciljeva strategije je osigurati učinkovito upravljanje vanjskim granicama. Komisija navodi da se to treba postići raspoređivanjem Europske granične i obalne straže te kroz stvaranje interoperabilnog sustava za informiranje i upravljanje migracijama do 2023. godine.

Sljedeći cilj je ojačati Schengen iznutra, tijesnom suradnjom između država članica u sprječavanju i borbi protiv sigurnosnih prijetnji kako bi se na taj način anulirao izostanak unutarnjih graničnih kontrola.

Komisija je u srijedu također predložila reformu sustava za evaluaciju i nadzornog mehanizma, a kasnije ove godine Komisija će predložiti reformu šengenskog zakonika. Reforma evaluacijskog sustava predviđa nenajavljene kontrole Komisije na granicama. Do sada su se to kontrole uobičajeno najavljivale 24 sata prije početka.

Tom promjenom nastojat će se brzo identificirati najslabije karike među državama članicama kako bi se ti nedostaci mogli brzo ukloniti.

Tagovi: Schengenski sporazum, Schengen, Ylva Johansson, Davor Božinović
PROČITAJ I OVO
Pronađena još tri tijela na mjestu industrijske nesreće u Leverkusenu
NESREĆA
Pronađena još tri tijela na mjestu industrijske nesreće u Leverkusenu
KOELN - Tri tijela pronađena su u ruševinama spalionice otpada nakon eksplozije u utorak u Leverkusenu na zapadu Njemačke, objavili su u četvrtak policija i sudski istražitelji, čime je broj žrtava porastao na pet.
Država Malta odgovorna za smrt novinarke Galizije
ISTRAGA
Država Malta odgovorna za smrt novinarke Galizije
ZAGREB - Javna istraga ubojstva malteške novinarke Daphne Caruane Galizije 2017. utvrdila je da je za njezinu smrt odgovorna država, objavio je u četvrtak BBC.
Zagreb uspostavlja turističke covid-19 ambulante i organizira mjesto za izolaciju
POTEZI
Zagreb uspostavlja turističke covid-19 ambulante i organizira mjesto za izolaciju
ZAGREB - Zagrebački Stožer civilne zaštite donio je, prema uputi HZJZ-a, odluku o uspostavi turističke covid-19 ambulante na lokaciji Doma zdravlja Zagreb Centar koja će raditi od ponedjeljka, 2. kolovoza do opoziva, izvijestio je Gradski ured za zdravstvo u četvrtak.
Portali neće biti odgovorni za govor mržnje u komentarima registriraju li korisnike
REGULATIVA
Portali neće biti odgovorni za govor mržnje u komentarima registriraju li korisnike
ZAGREB - Nakladnici elektroničkih publikacija će imati obvezu registrirati sve svoje korisnike koji komentiraju tesktove, a u slučaju kršenja bilo kojeg zakona, tj. govora mržnje, biti će odgovorna osoba koja je to djelo počinila”, izjavila je ministrica medija Nina Obuljen Koržinek.
Milanović odlučio o novom kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda
ODLUKE
Milanović odlučio o novom kandidatu za predsjednika Vrhovnog suda
KORČULA - Hrvatski predsjednik Zoran Milanović danas je u posjetu Korčuli. Na novinarsko pitanje je li mu žao što jučer nije bio na spajanju Pelješkog mosta, kazao je da je to potpuno nebitno. Naveo je ipak da se neki ljudi nisu spomenuli, kao što je primjerice Edo Kos, bivši čelnik Hrvatskih cesta.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE