" />
"> EK o Srbiji: Problem nije samo odnos s Rusijom | SEEbiz.eu

EK o Srbiji: Problem nije samo odnos s Rusijom

EK o Srbiji: Problem nije samo odnos s Rusijom
NEUSKLAĐENOST
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 11.10.2022 / 10:15
Autor: SEEbiz / H

BEOGRAD - Stopa usklađenosti Srbije s europskom zajedničkom vanjskom politikom je "značajno smanjena" i od 64 posto, kolika je bila 2020., sada je pala na 45 posto, navodi se u godišnjem izvješću Europske komisije o Srbiji.

U nacrtu izvješća koje će biti objavljeno sutra, a u koje je Radio Slobodna Evropa (RSE) imao uvid, podcrtava se da se Srbija nije uskladila sa sankcijama Rusiji, koje je Europska unija (EU) uvela Moskvi kao odgovor na agresiju u Ukrajini.

„Niz akcija i izjava Srbije je bio u suprotnosti s vanjskopolitičkim stavom EU-a. Od Srbije se očekuje da kao prioritet ispuni obaveze i progresivno se uskladi s restriktivnim mjerama EU-a u skladu s pregovaračkim okvirom Srbije“, podcrtava se u dokumentu.

Što se tiče regionalne suradnje, u izvješću o Srbiji se ocjenjuje da je zemlja ostala posvećena unapređenju bilateralnih odnosa.

Međutim, spominje se da su odnosi s Hrvatskom „sve više zategnuti uz povremene političke sukobe“.

Odnosi Srbije sa Crnom Gorom se u dokumentu ocjenjuju kao „izazovni“, ali se naglašava da su obje strane nagovijestile veću spremnost za resetiranje odnosa i napore na rješavanju otvorenih pitanja.

Poseban se dio odnosi na proces normalizacije odnosa Beograda i Prištine, pri čemu se ocjenjuje da nema konkretnog napretka u pregovorima o sveobuhvatnom i zakonski obaveznom sporazumu. U dokumentu se Beograd i Priština pozivaju da se „bez daljnjeg odlaganja“ konstruktivno angažiraju i unaprijede pregovore o sveobuhvatnom, pravno obavezujućem sporazumu o normalizaciji. Postizanje takvog sporazuma je „hitno i ključno“, stoji u izvješću, kako bi Kosovo i Srbija mogli napredovati na svom europskom putu.

Po pitanju borbe protiv korupcije, prema nalazima Europske komisije, naglašava se da je Srbija učinila samo „ograničeni napredak“. S tim u vezi se spominje da je broj novih istraga i konačnih presuda povećan u 2021. u usporedbi s godinom ranije, međutim, govori se da je pao broj prvostupanjskih presuda.

Navodi se da Srbija treba pojačati prevenciju i suzbijanje korupcije i povećati konačnu konfiskaciju imovine u predmetima visokog profila.

Lošu je ocjenu Srbija dobila i po pitanju borbe protiv organiziranog kriminala gdje se kaže da je zabilježen samo „ograničeni napredak“. Spominje se da je u proteklom razdoblju povećan broj novih istraga i konačnih presuda, ali da je opao broj optužnica i prvostupanjskih presuda.

Također se kaže i da je ograničen broj zapljena i konačnih konfiskacija. Priznaje se da je razina razumijevanja i pristup konfiskaciji poboljšana što bi, kako se kaže u izvješću, trebalo dovesti do boljih rezultata u budućnosti.

Nikakav napredak nije zabilježen u slobodi izražavanja, stoji u izvješću Europske komisije o Srbiji.

Stručnjaci Komisije u izvješću podcrtavaju da su zabrinjavajući slučajevi prijetnji i nasilja nad novinarima i naglašava da u praksi treba dodatno ojačati nesmetano ostvarivanje slobode izražavanja.

U poglavlju koje se odnosi na osnovna prava, veliki se dio posvećuje organizaciji „Europridea“ u Srbiji, 17. rujna, i podsjeća da je održavanje manifestacije bilo neizvjesno do posljednjeg trenutka. S tim u vezi se ocjenjuje da je komunikacija vlasti oko ove manifestacije bila „kontradiktorna“. „Dok su vlasti održavale kontakte s organizatorima kako bi pronašli rješenje, ostali su neobavezni u pogledu održavanja parade sa službenom dozvolom“, navodi se u izvješću Europske komisije o Srbiji.

Kolegij Europske komisije treba usvojiti paket proširenja zajedno s odvojenim izvješćima za svaku državu, navodi RSE.

Tagovi: Europska komisija, Srbija, Rusija
PROČITAJ I OVO
Putin i Xi za jačanje strateškog partnerstva dviju zemalja
RUSIJA-KINA
Putin i Xi za jačanje strateškog partnerstva dviju zemalja
MOSKVA - Ruski predsjednik Vladimir Putin i njegov kineski kolega Xi Jinping najavili su danas u Moskvi novu eru u odnosima dviju zemalja. Potpisali su sporazum o proširenju strateškog partnerstva dviju zemalja do 2030. godine. Dobre odnose učvrstili su nizom sporazuma na području gospodarske suradnje.
Saucha i Zeljko pravomoćno osuđeni na zatvor
PRESUDA
Saucha i Zeljko pravomoćno osuđeni na zatvor
ZAGREB - Vrhovni sud potvrdio je prvostupanjsku presudu kojom je Tomislav Saucha, predstojnik ureda tadašnjeg premijera Zorana Milanovića, zbog lažirnja putnih naloga osuđen na tri godine, a njegova nekadašnja tajnica Sandra Zeljko na četiri i pol godine zatvora.
Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji
UPOZORENJE
Stoltenberg upozorio Kinu da ne isporučuje oružje Rusiji
BRUXELLES - Glavni tajnik NATO-a Jens Stoltenberg upozorio je u utorak Peking da ne isporučuje Moskvi smrtonosno oružje, dok su se čelnici Rusije i Kine sastali u Moskvi na razgovorima.
Ogromna mrlja u moru kod Zadra
EKO INCIDENT
Ogromna mrlja u moru kod Zadra

ZADAR - Zamućeno more na Trpimirovoj obali izazvalo je zabrinutost Zadrana, piše Antena Zadar.

Hranić o svećeniku pedofilu: Da sam ga maknuo, srušio bi mu se svijet
PEDOFILIJA
Hranić o svećeniku pedofilu: Da sam ga maknuo, srušio bi mu se svijet
ĐAKOVO - Đakovačko-osječki nadbiskup Đuro Hranić, koji je, prema pisanju tjednika Novosti, znao za svećenika pedofila iz vukovarskog nasilja Sotin, ali 14 mjeseci nije poduzeo ništa, danas je održao press konferenciju.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE