GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

ECDC upozorio na iznadprosječnu cirkulaciju gripe u Hrvatskoj

ECDC upozorio na iznadprosječnu cirkulaciju gripe u Hrvatskoj
GRIPA
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 29.10.2021 / 19:17
Autor: SEEbiz / tportal
ZAGREB - Gripa je lani zaobišla Hrvatsku - barem ako je suditi po nula službeno registriranih slučajeva.

Ove godine međutim ta bolest vraća se na velika vrata: Na pragu sezone respiratornih bolesti Hrvatski zavod za javno zdravstvo (HZJZ) bilježi 147 laboratorijski potvrđenih slučajeva gripe, doznaje tportal.

Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti (ECDC) upozorio je početkom tjedna da je cirkulacija gripe u Hrvatskoj već sada 'iznad sezonskog praga, što je neobično rano' iako je broj slučajeva u većini europskih zemalja još uvijek nizak. Glavni prijavljeni podtip među slučajevima u Europi je A(H3N2), koji utječe na starije osobe i povezan je s nižom učinkovitošću cjepiva, naveo je ECDC.

'Rano otkrivanje podtipa A (H3N2) pokazatelj je da bi nadolazeća sezona gripe mogla biti ozbiljna iako ne možemo sa sigurnošću znati kako će izgledati', rekao je Pasi Penttinen, voditelj ECDC-ova programa za borbu protiv gripe.

'Strmoglav porast infekcija gripe tijekom pandemije covida-19 mogao bi imati ozbiljne posljedice za starije osobe i one sa slabim imunološkim sustavom te bi mogao dodatno opteretiti zdravstvene sustave. Stoga je važno poduzeti potrebne mjere opreza i zaštititi one koji su najugroženiji', poručio je Penttinen.

Prošlu sezonu u cijeloj Europi obilježio je gotovo potpun izostanak otkrivenih infekcija gripom, što ukazuje na to da su epidemiološke mjere protiv covida, poput nošenja maske i izbjegavanja gužvi, učinkovite i u suzbijanju širenja gripe. Prije pandemije gotovo svaka peta osoba u ukupnoj populaciji bila je zaražena, a svaka četvrta razvila je simptome, navodi ECDC. Ozbiljnim komplikacijama gripe najizloženije su starije osobe, trudnice i osobe s kroničnim bolestima srca, pluća i dišnih putova, dijabetesom i poremećajima imunološkog sustava.

Tagovi: gripa, Europski centar za prevenciju i kontrolu bolesti
PROČITAJ I OVO
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
HDZ
Plenković predstavio HDZ-ov program i izborne liste, ima iznenađenja
ZAGREB - Predsjednik Vlade Andrej Plenković, predstavio je izborni program i liste s imenima kandidata.
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
REAKCIJE
Jandroković: Milanovićeve izjave o Turudiću su opasne
ZAGREB - "S takvim stvarima se ne igramo, imali smo iskustva da su se dogodila već ubojstva gdje su žrtve bile javne osobe."
Plenković osvanuo na TikToku
DRUŠTVENE MREŽE
Plenković osvanuo na TikToku
ZAGREB - Andrej Plenković je u jeku kampanje otvorio profil na još jednoj društvenoj mreži, a riječ je o TikToku.
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
LISTE
Rijeke pravde predale izborne liste, Grbin najavio pobjedu
ZAGREB - Izborne liste Državnom izbornom povjerenstvu tijekom dana predao je i SDP odnosno njihova koalicija Rijeke pravde.
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
UHIĆENJA
Nova akcija EU tužitelja, troje uhićenih
ZAGREB - Ured europskog javnog tužitelja (EPPO) u Zagrebu pokrenuo je istragu protiv četiri osobe i jedne tvrtke zbog tri subvencijske prijevare i krivotvorenja isprava.
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE