GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ebrahim Raisi novi je predsjednik Irana

Ebrahim Raisi novi je predsjednik Irana
IRAN
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 19.06.2021 / 10:53
Autor: SEEbiz
TEHERAN - Iranski ultrakonzervativni kandidat Ebrahim Raisi vodi na predsjedničkim izborima u Iranu nakon što je prebrojano 90 posto glasova, javlja tamošnje ministarstvo unutarnjih poslova.

Raisi do sada osvojio 17.8 milijuna glasova, rekao je dužnosnik na konferenciji za novinare koju je prenosila televizija. Glasalo je više od 28 milijuna Iranaca od njih 59 milijuna s pravom glasa, dodao je.

Raisi, 60-godišnji šijitski svećenik i aktualni čelnik iranskog pravosudnog sustava, koji je pod američkim sankcijama zbog navodnih kršenja ljudskih prava, gotovo je sigurni pobjednik izbora zahvaljujući potpori vrhovnog vođe ajatolaha Alija Hamneija.

Jedini umjereni protukandidat čestitao je Raisiju.

"Nadam se da će vaša vlada, pod vodstvom vrhovnog čelnika ajatolaha Alija Hamneija, učiniti Islamsku Republiku ponosnom, poboljšati životni standard i osigurati dobrobit i blagostanje nacije", citirali su mediji izjavu bivšeg šefa središnje banke Abdolnasera Hematija.

Predsjednik na odlasku Hasan Rohani čestitao je "izabranom predsjedniku" u govoru koji je prenosila televizija, ali ga nije imenovao.

"Budući da još nije službeno objavljeno, odgodit ću službene čestitke, ali pobjednik je već jasan", rekao je Rohani.

Ministar vanjskih poslova Džavad Zarig izjavio je da je Raisi novoizabrani predsjednik.

Konačni rezultati očekuju se kasnije ovog vikenda, a novi predsjednik prisegnut će u kolovozu, javlja agencija dpa.

Drugi kandidati također su čestitali Raisiju, oštrom kritičaru Zapada.

Kritičari optužuju Raisija za kršenje ljudskih prava, a takve navode njegovi pristaše odbacuju. To nije smetalo Hamneiju da ga 2019. godine imenuje za šefa pravosuđa.

Izbori su se održali u trenutku kada recesijom pogođena zemlja pregovara sa svjetskim silama o oživljavanju nuklearnog sporazuma iz 2015. i traži ukidanje američkih sankcija.

Raisi nije ponudio detaljan politički ili ekonomski program tijekom svoje predizborne kampanje, ali podržao je oživljavanje nuklearnog sporazuma, čime bi se ublažile američke sankcije koje su slomile iransko gospodarstvo.

Ipak, Hamnei, a ne predsjednik, ima zadnju riječ o svim državnim pitanjima poput vanjske i nuklearne politike.

Tagovi: Ebrahim Raisi, Iran, Hasan Rohani, Abdolnaser Hemati, Ali Hamnei
PROČITAJ I OVO
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
POMOĆ
SAD odobrio 95 milijardi dolara vojne pomoći Ukrajini, Izraelu i Tajvanu
WASHINGTON - Opsežni paket inozemne pomoći lako je prošao Kongres SAD-a kasno u utorak nakon višemjesečne odgode, otvarajući put za milijarde dolara novog financiranja Ukrajine u trenutku napretka ruskih invazijskih snaga i nedostatka vojnih zaliha Kijeva.
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
LISTE
DIP zaprimio 25 lista za europske izbore
ZAGREB - Državno izborno povjerenstvo (DIP) zaprimilo je 25 kandidacijskih lista za europske izbore koji će se održati u nedjelju, 9. lipnja, a na kojima će birači izabrati 12 europskih zastupnika na pet godina.
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
STRATEGIJA
Grbin: SDP traži konstituiranje Sabora
ZAGREB - O micanju Turudića kaže da ga se ne može razriješiti jer on još nije stupio na dužnost, ali se može odluka o njegovom imenovanju staviti van snage.
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
JASNA PORUKA
Plenković poručio DP-u: Nema ništa od deratifikacije Istanbulske konvencije
ZAGREB - "Nije to realno, to smo im već rekli. Kad se govori o zaštiti žena i djece od nasilja u obitelji, to je važan instrument Vijeća Europe."
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?
SVAĐA
Potres u Mostu: Raspudići napuštaju stranku?

ZAGREB - Svađa oko sastavljanja lista za EU izbore u Mostu završila je raskolom i napuštanjem dva istaknuta člana Mosta, Marije Selak Raspudić i Nina Raspudića - doduše, Marija Selak Raspudić svoj saborski mandat provela je u saborskom Klubu Mosta kao nezavisna iako ju šira javnost doživljava kao mostovku.

@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE