GDPR Cookie Consent by Free Privacy Policy

Ebola se ponovo pojavila na istoku Konga

Ebola se ponovo pojavila na istoku Konga
LOŠE VIJESTI
SEEbiz.eu - regionalni poslovni portal
Objavljeno: 07.02.2021 / 22:22
Autor: SEEbiz / H
BIENE - Demokratska Republika Kongo objavila je u nedjelju da se virus ebole ponovo širi na istoku zemlje, kamo je Svjetska zdravstvena organizacija (WHO) poslala tim svojih epidemiologa nakon smrti žene od te bolesti i tri mjeseca nakon proglašenja kraja prethodne epidemije.

"Virus ebole se ponovo pojavio" na istoku DRK-a, rekao je kongoanski ministar zdravstva Eteni Longondo za državnu televiziju, dodajući da je žena umrla 3. veljače u okolici Biene, u Sjevernom Kivuu, na istoku zemlje.

Analizom uzorka njezine krvi uzetom prije smrti pokazalo se da je bila pozitivna na virus ebole, priopćilo je ministarstvo zdravstva.

Selo Biena je u okolici grada Butemba, gdje "epidemiolozi WHO-a vode istragu na terenu" i gdje je "otkriveno 70 kontakata" umrle, piše afrički ured WHO-a u priopćenju objavljenom u nedjelju u Brazzavilleu.

Ovaj novi slučaj prijavljen je pošto je 18. studenoga 2020. službeno proglašen kraj jedanaeste epidemije ebole u pokrajini Ekvatoru, na sjeverozapadu, koja je odnijela 55 života od 130 prijavljenih slučajeva bolesti.

Oporavak zadnjeg bolesnika od ebole potvrđen je u toj kongoanskoj pokrajini 16. listopada 2020.

U nedjelju ministar Eteni nije proglasio dvanaestu epidemiju ebole. No sredinom studenog je upozorio da u Kongu "postoji stalna opasnost ponovnog izbijanja ebole".

Virus ebole, koji je 1976. otkrio Peter Piot i međunarodni tim, u kojemu je bio i kongoanski profesor Muyembe, prenosi se na čovjeka sa zaražene životinje.

S čovjeka na čovjeka se prenosi tjelesnim tekućinama, a glavni simptomi su vrućica, povraćanje, krvarenje i dijareja.

Nakon velike epidemije koja je od 2013. do 2016. vladala zapadnom Afrikom pokosivši 11.000 ljudi i prijenosa bolesti na Zapad putem humanitarnih radnika, WHO sa svakim pojavljivanjem ebole strahuje od širenja virusa u svijetu. UN-ova agencija je uostalom prethodnu epidemiju na istoku Konga proglasila međunarodnom zdravstvenom krizom.

Tagovi: ebola, Demokratska Republika Kongro, Svjetska zdravstvena organizacija
PROČITAJ I OVO
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
NERVOZA
Pupovac izgubio živce nakon predaje liste
ZAGREB - Samostalna demokratska srpska stranka (SDSS) održala je konferenciju za novinare na kojoj su Milorad Pupovac, Dragana Jeckov i Anja Šimpraga predstavili izborni program za predstojeće parlamentarne izbore.
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
UZLET
Udvostručena dobit Huaweija u 2023.
PEKING - Kineska telekomunikacijska tvrtka Huawei objavila je u petak da se njena neto dobit za 2023. više nego udvostručila zahvaljujući boljoj ponudi proizvoda.
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
RAT U UKRAJINI
Poljska digla borbene avione zbog ruskih projektila
VARŠAVA - Ruske snage rano u petak gađale su infrastrukturu u okrugu Kamjanske blizu ukrajinskog grada Dnjipra, pri čemu je najmanje jedna osoba ozlijeđena, rekao je regionalni guverner, dok je medijska kuća Suspilne izvijestila o eksplozijama i u Ivano-Frankovskoj i Hmeljničkoj oblasti.
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
OCJENE
Lavrov: Ukrajinski mirovni plan je besmislen
MOSKVA - Ruski ministar vanjskih poslova Sergej Lavrov izjavio je da je mirovni plan koji je predložila Ukrajina besmislen jer se temelji na neprihvatljivim idejama poput povlačenja Moskve iz područja koja je zauzela.
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
PREDSJEDNIK
Milanović: Imam posla s nasilnicima, moram biti glasan
ZAGREB - "HDZ je nasilni rimski imperij u galskom selu, možete se boriti samo glasno kao Asterix."
@ 2020 SEEbiz. All Rights Reserved.
CLOSE